Milyen ma Magyarországon gyereknek lenni? Elkészült a 2017-es Gyermekjogi jelentés
A 2017-es Gyermekjogi jelentés elszomorító tényeket is tartalmaz.

anya-gyerek-kez
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2018. április 24-én publikálta a 2017. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató jelentését.

Minden, ami fontos és meghatározó volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, amiről vitatkoztunk, amiről a hírek szóltak, belekerült az áttekintésbe. 

Számok és tények 2017-ből

• Minden harmadik gyereket anyagi helyzete miatt emeltek ki a családjából.
• 400%-kal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.
• A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20%-kal csökkent.

• 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de a probléma így is minden negyedik lányt és minden ötödik fiút érintett a hat-nyolc évesek körében 2017-ben.
• 2017-ben 232 gyerek egyedül és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket kérve.
• Minden ötödik gimnazista - 21,7% - és minden második szakmunkástanuló - 55,8% - soha egyetlen könyvet sem olvas.
• A 10-14 éves korosztályban évente 25-30 gyerek vet véget az életének.

Az éves Gyermekjogi jelentés a jogszabályváltozások, a kormányzati és civil akciók mellett a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhasson a társadalmat 2017-ben foglalkoztató legfontosabb gyermekjogi kérdésekről. 

A cikk az ajánló után folytatódik

„Ez a jelentés a gyerekek, fiatalok jelenlegi helyzetét tükrözi, de jövőképként is értelmezhető: pár évtized múlva a most felnövő korosztály fogja alakítani a hétköznapjainkat. Ez az, amiért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekjogok érvényesüljenek: a jövő társadalomképét ugyanis nagyban meghatározza, hogy mi történik most a gyerekekkel” - mondták a jelentéssel kapcsolatban az alapítvány Gyermekjogi Követei.

„A jelentéssel az a célunk, hogy növeljük a gyermekjogok ismertségét és a gyermekjogi jogsértések iránti érzékenységet. 2018-ban második alkalommal készült ilyen éves összefoglaló. A 2016. évről készült jelentést és a hozzá kapcsolódó videót több mint 100 ezren látták. Bízunk benne, hogy a most publikált, 2017. évről szóló anyag is hasonló siker lesz. Így azokhoz is eljuthatnak a gyermekjogok, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel” - nyilatkozta Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Gyermekjogi jelentésbe e link alatt bele lehet lapozni, illetve itt elérhető rövid videós összefoglalója.

Sajtóanyag forrása: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

Ezt is szeretjük