3 macerás hivatalos teendő szülés után
Gyorsítsd meg az ügyintézést!
A papírmunka kellemetlen perceket szerezhet. Így könnyítsd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor kilenc hónapnyi várakozás után világra jön a baba, az anyuka szinte nem is tud másra gondolni. Ám a kicsi mellé egy halom elintézendő dolog is jár, melyek igencsak megkeseríthetik az újdonsült szülők életét. A határidők pedig igen szigorúak, érdemes figyelni a betartásukra.

Már szülés előtt, illetve legkésőbb a kórházban érdemes elkezdeni az ügyintézést, amihez elsősorban a szülők személyes okmányaira és a házassági anyakönyvi kivonatára van szükség.

Összeszedtük neked, hogy merre indulj ezzel a néhány papírral - így nem érzed majd akkora tehernek a rohangálást. Egy intézményben akár két-háromféle ügyet is elintézhetsz egyszerre, így nem kell többször sorban állnod.

Irány a polgármesteri hivatal!

Az első út sajnos nem haza vezet, hanem a polgármesteri hivatalba. Jó hír, hogy pár éve bevezették az apáknak járó munkaidő-kedvezményt, ami a szülést követő két hónapon belül vehető ki. Egy gyermek esetén öt, ikrek esetén hét nap pluszszabadsághoz jutnak az apák, így van idejük besegíteni a hivatalos elintéznivalókba is.

Az első és legfontosabb, hogy a csöppség születési anyakönyvi kivonata meglegyen. A legtöbb kórház már leveszi ezt a terhet a szülők válláról, ám ha nálatok nem ez a helyzet, akkor se ess kétségbe.

Szükség lesz a személyes okmányaitokra, a házassági anyakönyvi kivonatra, ha ilyen nincs, akkor az apasági nyilatkozatra, illetve az újszülött nevére és a születés idejére.

Ha ezeket az adatokat megadod, hamarosan el is készül a kicsi első okmánya.

Különböző kártyák

Ha már úgyis a polgármesteri hivatalban jársz, az okmányirodát se hagyd ki. A születési anyakönyvvel, illetve a személyes okmányaitokkal kérvényezheted a kicsi lakcímkártyáját.

Ám még ennél is fontosabb a TAJ-kártya elkészíttetése - ennek hiányában ugyanis nem tudod a neked járó állami juttatásokat kérvényezni. Ugyanaz igaz, amit már korábban elmondtunk: néhány helyen a születés után pár órával elkérik az adatokat az ügyintézéshez. Ám ha neked kell közbenjárnod, akkor a területileg illetékes egészségpénztárba menj, ahol pár hetes átfutási idővel megképezik a kicsi TAJ-számát.

Az önkormányzatot is érdemes felkeresned, és tájékozódnod az aktuális juttatásokról - elképzelhető, hogy egy kisebb összeggel vagy valamilyen tárgyi segítséggel megtámogatják a bővülő családot.

A regionális adóhatósági kirendeltségen igényelhető adókártya, de nem tragédia, ha ezt csak később intézed el.

Állami segítség

Az államtól babakötvényt, gyermekgondozási segélyt, egyszeri anyasági támogatás és családi pótlékot kapnak a gyermeket vállalók. A babakötvény egyszeri támogatás, melyet az állam a 2006. január 1. után született babáknak ad. Egy bankszámlára utalnak körülbelül 40 ezer forintot, amihez a szülők - ha akarnak és tudnak - időről időre hozzátehetnek. A Start-számla támogatás jelenleg átfogó változás alatt áll, de nagy valószínűséggel a Magyar Államkincstártól tudsz a jövőben segítséget kérni a számlanyitással kapcsolatban.

Ha már ott vagy, egyúttal igényeld meg a családi pótlékot, ami 12 200 forint havonta egy gyermek esetén, illetve az egyszeri anyasági támogatást, melynek összege 64 125 forint. Ehhez elengedhetetlen a baba születési anyakönyvi kivonata és TAJ-kártyája, ezek nélkül nem kezdheted el az ügyintézést.

A megfelelő formanyomtatványok kitöltésével - ezek a Magyar Államkincstár honlapjáról térítésmentesen kinyomtathatók - rengeteg időt spórolhatsz meg. A honlapon kitöltési útmutatóval sietnek a segítségedre. Jó hír, hogy nem kell személyesen bemenned, meghatalmazással az apa is intézkedhet helyetted.

Ha nem vagy jogosult terhességi gyermekágyi segélyre, akkor az állam által garantált gyermeknevelési segélyt igényelheted, ekkor szintén a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségét keresd fel az igénylőlapoddal.

Ezt is szeretjük