Miért rajzol fekete-fehéren a kicsi? A gyerekrajzok különböző jelentései
A rajzolás mint az önkifejezésnek egyik formája nagyon fontos, mi több, terápiás hatással van a gyerekekre.

gyerekrajz nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek vizuálisan is kommunikálnak. Szeretnek olyat rajzolni, aminek van jelentése, amit mások is megértenek.

Ellen Winner, a Bostoni Egyetem pszichológusprofesszora szerint sok esetben tisztában vannak azzal, hogy amit rajzolnak, az az életben teljesen másképp néz ki, még akkor is, ha már képesek lennének realisztikusabb ábrázolásmódra. 

A rajzok jelentése

Winner érdekes beszélgetést csípett el egy óvodáskorú kislány és édesapja között. A lány kis "ebihalakként" rajzolta le családját, és amikor az apja megkérdezte, miért nem próbálja másképp, ezt a választ kapta: tudom, hogy nem így néztek ki, de én így szeretlek lerajzolni. 

A gyerekek számára nemcsak a rajzolás kész produktuma okoz felemelő érzést, hanem maga a folyamat is, mert elmerülnek a saját világukban egy kicsit. Az önkifejezésnek ez a formája nagyon fontos, mi több, terápiás hatással van a gyerekekre. 

Egyszerű vonalak

Még a firkáknak is van jelentése. Például, ha a kisgyerek egy mozgó teherautót szeretne papírra vetni, egyáltalán nem biztos, hogy a végeredményből látszik, mit akart ábrázolni. Ám ha rajzolás közben kommentálja a folyamatot, akkor logikusan követhetőek a vonalak jelentései, gyakran magát a folyamatot jelenítik meg - mondjuk az útirányt és a kanyarodásokat. 

Egyszer egy tanárnő megkérte osztályát, hogy rajzolják le, és az egyik gyerek csak egy egyenes vonallal ábrázolta. A nő azt hitte, hogy a gyerek számára ellenszenves vagy közömbös, ám kiderült, hogy a kicsi rajzával arra utal, amikor a tanárnő a Borsószem kisasszony meséjét olvasta nekik. A gyerek valójában egy matracot jelenített meg. 

Több tanulmány bizonyította, hogy a gyerekek konkrét narratívákat ábrázolnak, történetet mesélnek el, és amikor a szülők megkérdezik, akkor konkretizálják, nevet adnak neki.

A színek használata

Azoknak a szülőknek, akik túlságosan aggódnak a gyerek furcsa rajzai miatt, van egy jó hírünk: ha a csemete a rajzokon ugyanolyan nagynak ábrázolja saját magát, mint a szüleit, nem feltétlenül bizonyítja, hogy egoista lenne. Sőt, sokszor csak azt jelent, hogy nem érti, vagy nem érzékeli külső megjelenését és méreteit, és épp ezért a legegyszerűbb, ha minden figurát egyforma nagyságúra készít.

A gyerekek színezésénél is bele lehet magyarázni sok mindent, ám egy tanulmány bebizonyította, hogy gyakran csak úgy használják a színeket, amilyen sorrendben le vannak éppen rakva, tehát teljesen véletlenszerű módon, jobbról balra vagy balról jobbra választanak. 

Míg a lányok többféle színt használnak, és általában a melegebb árnyalatokat részesítik előnyben, addig a fiúk a hidegebb tónusokat preferálják. Sokan félreértelmezik azt is, amikor a gyerek csak fekete-fehéren rajzol, és nem színez. A fekete szín nagyon élénk, jól látszódik a papíron, ezért szeretnek vele festeni a gyerekek. Így nem feltétlenül kell azonnal arra gondolni, hogy depressziós a kicsi. 

Nagyobbaknál az erőteljes kontúrok jelképezhetik a követendő szabályokat és korlátokat. Hogyha a fekete kontúrt tökéletesen illeszti a formára, akkor fél, és szeretne megfelelni, hogyha áthágja, akkor lázad, és kitörni szeretne. 

A fekete szín gyakran csak pusztán takarást, elfedést jelent, ezzel természetes módon utalnak a gyerekek hatalmuk gyakorlására. Ha a papír egésze fekete, lehet, hogy csak szereti az árnyalatot, de érdemes a későbbiekben ösztönözni arra, hogy más színeket is használjon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a fekete szín mellett megjelennek tűzszerű piros alakzatok, kereszt, templom vagy bármi olyan, ami rossz érzést kelt, érdemes lehet szaktanácsadó véleményét kikérni. 

Hogy rajzolja saját magát a gyerek? Figyeld meg a képein ezt a 8 jellegzetességet!

A következőkben olyan sajátosságokat sorolunk, melyeket a gyerek saját magáról rajzolt képein érdemes megfigyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük