5 ordas nagy hiba, amitől sikertelen lesz a gyerek: sok szülő elköveti anélkül, hogy észrevenné
Talán nem is gondolnád, mekkora súlya van ezeknek a hétköznapi dolgoknak a gyerek életében.

GettyImages-1008019504
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőként az ember próbálja a legjobb tudása és ösztönei szerint nevelni a gyermekeit, és bár a lehető legjobbat szeretné nekik, a jó szándék ellenére sajnos néha hiba csúszhat a nevelésbe. 

Pedig olyan hétköznapi dolgokon múlhat a gyerek sikeressége, amelyre talán a szülő nem is gondol, ezért a gyereknevelés legapróbb részleteire is figyelni kell. Az sem mindegy, mit hogyan fogalmazunk meg a gyermekünk számára, hogyan reagálunk egy-egy adott szituációra, vagy épp milyen lehetőségeket, teret adunk nekik a kibontakozásukra és véleményük érvényesítésére.

5 hiba, amit szülőként ne kövess el

A szülői lét legnagyobb kihívása az, hogy miként lehetséges tartósan és következetesen jól nevelni a gyereket. A hibák azonban, amelyeket a szülők elvétenek, láthatatlanul hozzáadódnak a kicsi életéhez, ami hosszú távon, felnőttként sikertelenné teheti őt.

GettyImages-78369405

Nem jó a túlzott engedékenység, ahogy a túlzott követelés sem

Tudjuk, hogy a túlságosan engedékeny szülőknek elkényeztetett gyereke lesz, akikben nem alakul ki a felelősségtudat, de az önkontrolljuk is gyenge, a vágyaikat vagy nehézségeiket nem tudják kordában tartani, emiatt pedig agresszívak is lehetnek. Ugyanakkor az elkényeztetés mellett ugyanolyan negatívan hat rájuk a vasszigor és a túlzott követelés is, amely elnyomja, korlátozza a gyermeket, aki képtelen lesz döntéseket hozni felnőttként, hiszen azt mindig megteszi a szülő helyette. Nagyon fontos, hogy a gyermek is hozzon döntéseket, még ha azok rosszak is, hiszen csak így tanulja meg az önállóságot és azt, hogy vállalja a tetteiért a felelősséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha korán érkezik a szülő részéről a segítség

Elvették a gyerektől a játszótéren a homokozólapátot, vagy első nekifutásra nehezen birkózik meg a házi feladattal? Sok szülő úgy gondolja, és persze az a természetes és jó, ha mindenben támogatja a gyermeket, és segít neki, amiben csak tud, viszont ezzel az attitűddel, a túlgondoskodással is árthat neki. Ha a szülő a gyerek minden apró problémájára ugrik, azzal nemcsak azt érezteti vele, hogy ő maga egyedül nem képes semmit sem véghez vinni, de a csemete is hozzászokik ahhoz, hogy majd más elintézi helyette azt, amiért ő tartozna felelősséggel.

Bort iszik, vizet prédikál

A legtöbb szülő példamutatás helyett szavakkal nevel. Pedig sokszor van, hogy a szavak és a cselekedetek nincsenek összhangban egymással, ezáltal nem lesz hiteles a gyermek számára az, amit a szülő közvetíteni akar. Az, aki jó példával szolgál gyermeke előtt, az nemcsak pozitív motivációt ad számára, de megbecsülést is a szülő irányába.

GettyImages-1216993941

Alaptalanul jutalmaz

Bár a jutalom nagy motiváló erő a gyermek számára, azonban ebben a helyzetben sem szabad a ló túlsó oldalára esni. Ha minden apróság miatt a szülő megdicséri, vagy akár ajándékot, jutalmat ígér neki, a későbbiekben nem lesz képes felvállalni a saját sikertelenségét, és elviselni a veszteség érzését, emiatt pedig akár füllentéshez, csaláshoz is folyamodhat a kudarc elkerülése végett.

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük