15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Mi kell a gyerekneveléshez? Galériánkból megismerheted a nélkülözhetetlen hozzávalókat!

Dia

CsaládA gyerek életében nagy szerepet játszik a családi háttér. Ezt akár egyedülálló anyaként is megadhatod neki. Hiszen a lényeg, hogy megértő, szerető emberek vegyék körül, akikhez problémáival fordulhat.

Család

A gyerek életében nagy szerepet játszik a családi háttér. Ezt akár egyedülálló anyaként is megadhatod neki. Hiszen a lényeg, hogy megértő, szerető emberek vegyék körül, akikhez problémáival fordulhat.

Dia

 	Mese  	A meseolvasás kellemes, közös élmény a gyerkőc számára, neked pedig egy lehetőség, hogy játékos formában tanítsd meg neki az élet szabályait. No nem feltétlenül csak tanmesék kellenek a polcra: elsősorban az élvezet a lényeg.

Mese

A meseolvasás kellemes, közös élmény a gyerkőc számára, neked pedig egy lehetőség, hogy játékos formában tanítsd meg neki az élet szabályait. No nem feltétlenül csak tanmesék kellenek a polcra: elsősorban az élvezet a lényeg.

Dia

Együtt töltött minőségi időGyermekednek nem elég, ha csak mellette vagy. Az egészséges fejlődéshez a kicsiknek együtt töltött minőségi időre van szükségük. Ha sokat dolgozol, akkor is szánj legalább naponta egy órát csemetédre, amikor aktívan foglalkozol vele, legyen az beszélgetés vagy közös főzés.

Együtt töltött minőségi idő

Gyermekednek nem elég, ha csak mellette vagy. Az egészséges fejlődéshez a kicsiknek együtt töltött minőségi időre van szükségük. Ha sokat dolgozol, akkor is szánj legalább naponta egy órát csemetédre, amikor aktívan foglalkozol vele, legyen az beszélgetés vagy közös főzés.

Dia

 	Játék  	Az apróságok számára a játék a tanulás eszköze. A közös tevékenység során az első társadalmi szabályokat is elsajátítják, és megtanulják, hogy van, ami a másé, és csak kölcsönben lehet náluk. Engedd a többi gyerkőccel játszani csemetédet! 	 	Kapcsolódó cikk:

Játék

Az apróságok számára a játék a tanulás eszköze. A közös tevékenység során az első társadalmi szabályokat is elsajátítják, és megtanulják, hogy van, ami a másé, és csak kölcsönben lehet náluk. Engedd a többi gyerkőccel játszani csemetédet!

Kapcsolódó cikk:

Dia

Közös játékNem kell minden játékban benne lenned: ha csemetéd magányosan tevékenykedik, elég, ha kívülállóként figyeled. A közös játék azonban elengedhetetlen, hiszen ennek során példát mutathatsz a kicsinek, megismertetheted a játékszabályokkal, és az aktív, együtt töltött idő érzelmi biztonságát is növeli.

Közös játék

Nem kell minden játékban benne lenned: ha csemetéd magányosan tevékenykedik, elég, ha kívülállóként figyeled. A közös játék azonban elengedhetetlen, hiszen ennek során példát mutathatsz a kicsinek, megismertetheted a játékszabályokkal, és az aktív, együtt töltött idő érzelmi biztonságát is növeli.

Dia

 	Ellenőrzött média  	A legtöbb szakember elismeri, hogy a média nagy hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy csak a korának megfelelő tévéműsorokat nézhesse, és a számítógépes játékokat is válogasd meg! A legjobb, ha néhány évig te is vele vagy, amikor játszik, vagy tévét néz.

Ellenőrzött média

A legtöbb szakember elismeri, hogy a média nagy hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy csak a korának megfelelő tévéműsorokat nézhesse, és a számítógépes játékokat is válogasd meg! A legjobb, ha néhány évig te is vele vagy, amikor játszik, vagy tévét néz.

Dia

Fejlesztő feladatokA gyerekneveléshez nem csak megértés, anyai ösztönök és némi szigor kell, gyermekednek néha aktív segítségre is szüksége lehet. Az óvodai nevelés mellett otthon is foglalkozz a kicsivel, és csinálj vele közösen olyan fejlesztő feladatokat, melyek megfelelnek a korának!

Fejlesztő feladatok

A gyerekneveléshez nem csak megértés, anyai ösztönök és némi szigor kell, gyermekednek néha aktív segítségre is szüksége lehet. Az óvodai nevelés mellett otthon is foglalkozz a kicsivel, és csinálj vele közösen olyan fejlesztő feladatokat, melyek megfelelnek a korának!

Dia

 	Elvárások  	Ne csak tilalmakat állíts a kicsi elé, de reális elvárásokat is. Az, hogy a játék után a szobáját rendbe rakja, nem teljesíthetetlen dolog, de segíts neki te is. A közös rendrakás végtére is sokkal jobb móka, mint egyedül pakolni.

Elvárások

Ne csak tilalmakat állíts a kicsi elé, de reális elvárásokat is. Az, hogy a játék után a szobáját rendbe rakja, nem teljesíthetetlen dolog, de segíts neki te is. A közös rendrakás végtére is sokkal jobb móka, mint egyedül pakolni.

Dia

BüntetésA jó nevelés nem abból áll, hogy mindent megengedsz gyermekednek. Ahhoz, hogy később boldogulhasson, már fiatal korában is szüksége van szabályokra. Ha átlépi a határokat, éreztesd vele, hogy rosszat tett, és akár találj ki valami büntetést is, de kerüld a testi fenyítést! Légy következetes: ha valamit egyszer megtiltasz, máskor se engedd meg.

Büntetés

A jó nevelés nem abból áll, hogy mindent megengedsz gyermekednek. Ahhoz, hogy később boldogulhasson, már fiatal korában is szüksége van szabályokra. Ha átlépi a határokat, éreztesd vele, hogy rosszat tett, és akár találj ki valami büntetést is, de kerüld a testi fenyítést! Légy következetes: ha valamit egyszer megtiltasz, máskor se engedd meg.

Dia

 	Kortársak  	Bár az elsődleges követendő példa te vagy csemetéd számára, elengedhetetlen, hogy a kortársakkal együtt fejlődhessen. A gyerekek a felnőttek mellett egymástól is rengeteget tanulnak.

Kortársak

Bár az elsődleges követendő példa te vagy csemetéd számára, elengedhetetlen, hogy a kortársakkal együtt fejlődhessen. A gyerekek a felnőttek mellett egymástól is rengeteget tanulnak.

Dia

SzabadságMinden anya félti a gyermekét, ha azonban minden léptét óvó szemekkel figyeled, megakadályozod abban, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsön. Hagyd, hogy háromkerekű kismotorjával addig száguldozzon, amíg el nem esik: elég, ha csak a veszélyes helyzetektől véded, néhány horzsolást minden gyerkőcnek szereznie kell!

Szabadság

Minden anya félti a gyermekét, ha azonban minden léptét óvó szemekkel figyeled, megakadályozod abban, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsön. Hagyd, hogy háromkerekű kismotorjával addig száguldozzon, amíg el nem esik: elég, ha csak a veszélyes helyzetektől véded, néhány horzsolást minden gyerkőcnek szereznie kell!

Dia

 	Szakkönyvek  	Az anyaság nem jelenti, hogy ösztönösen tudni fogod, hogy mit hogyan kell csinálnod. Tanulni sosem szégyen: szerezz be néhány gyereknevelési kézikönyvet, amelyek segítségedre lehetnek a nehéz pillanatokban!

Szakkönyvek

Az anyaság nem jelenti, hogy ösztönösen tudni fogod, hogy mit hogyan kell csinálnod. Tanulni sosem szégyen: szerezz be néhány gyereknevelési kézikönyvet, amelyek segítségedre lehetnek a nehéz pillanatokban!

Dia

Segítő kézNe akarj az egyedüli ember lenni gyereked életében! Legyen saját életed is: ha valamilyen programra egyedül szeretnél menni, bízd a kicsit a nagymamájára vagy egy vállalkozó kedvű megbízható szomszédra. Ha elfogadod a segítséget, és nem vállalsz a kelleténél több terhet magadra, kiegyensúlyozott leszel, ami az ő lelki világára is hatással van.

Segítő kéz

Ne akarj az egyedüli ember lenni gyereked életében! Legyen saját életed is: ha valamilyen programra egyedül szeretnél menni, bízd a kicsit a nagymamájára vagy egy vállalkozó kedvű megbízható szomszédra. Ha elfogadod a segítséget, és nem vállalsz a kelleténél több terhet magadra, kiegyensúlyozott leszel, ami az ő lelki világára is hatással van.

Dia

 	Gyerekpszichológus  	Nem szégyen beismerni, ha olyan problémába ütköztél, amit szülőként nem tudsz egyedül megoldani. Ha a kicsi lelki problémákkal küzd, tanulási nehézségei vannak vagy a magatartása nem megfelelő, a gyerekpszichológus is segítségedre lehet.

Gyerekpszichológus

Nem szégyen beismerni, ha olyan problémába ütköztél, amit szülőként nem tudsz egyedül megoldani. Ha a kicsi lelki problémákkal küzd, tanulási nehézségei vannak vagy a magatartása nem megfelelő, a gyerekpszichológus is segítségedre lehet.

Dia

IskolaBár alapvetően az számít, te mit adsz otthon csemetédnek, emellett az iskolai nevelés is szerves részét képezi a gyerek fejlődésének. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy körültekintően válassz iskolát, és folyamatosan ügyelj arra, hogy a kicsi megfelelő bánásmódban részesüljön.

Iskola

Bár alapvetően az számít, te mit adsz otthon csemetédnek, emellett az iskolai nevelés is szerves részét képezi a gyerek fejlődésének. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy körültekintően válassz iskolát, és folyamatosan ügyelj arra, hogy a kicsi megfelelő bánásmódban részesüljön.
Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: