A 7 legédesebb gyerekmondóka
Emlékszel még rájuk?
Válogass az örökzöld versikék közül, melyek talán először nevettetik meg porontyodat, és segítik a fejlődését!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekgondozás területén sok minden változott ükanyáink óta, de a rengeteg újdonság mellett vannak dolgok, melyek sohasem mennek ki a divatból. Az örökzöld mondókák, amelyeket te is az anyukádtól tanultál, gyermeked számára is szerezhetnek pár kellemes percet. Ezek a játékok tradicionálisak, mint a családi ereklyék: nem véletlen, hogy a nyelvészek a különböző térségek nyelvjárásait is tanulmányozzák a segítségükkel.

Szellemes fejlesztők

A gyerekmondókák leleményes, de olykor értelmetlen szavai nemcsak arra jók, hogy a nyelv változatait és változásait tanulmányozzák, de segítségükkel egyszerre szórakoztathatod és fejlesztheted porontyodat.

A játékos nyelvtörők fejlesztik a kicsik szocializációs készségét, fogalmakat tanítanak, de a bonyolult agyi tevékenységek kialakulását is serkentik. Segítségükkel könnyebben fejlődik ki a tárgyállandósság érzékelése, a szavak és a mozgás összehangolása, de a számok világába is beavathatod csemetédet játékos formában.
Idézd fel az évtizedek óta nem hallott gyerekmondókákat, vagy tanulj néhány újat gyűjteményünkből!

Mozgásfejlesztő tapsdalocskák

Az első mondókák nem kell, hogy kifejezetten bonyolultak legyenek, legfőbb szerepük ugyanis, hogy megragadd a gyermek figyelmét, miközben segítségeddel próbálgathatja fejlődő izmait.

Tapsi, tapsi mamának

Tapsolj a baba kezeivel, és közben énekeld: Tapsi, tapsi mamának, kalácsot süt babának. Fogd meg a kezét, és mutasd meg neki, hogyan tapsoljon: először valószínűleg nem tárja elég szélesre a kezeit, de az a képesség, hogy síkban tartsa őket, végül kialakul, bár lehet, hogy csak az első év vége felé. Eltelik majd egy kis idő, amíg a kicsi egyedül is tud majd tapsolni, de egyszer ez is bekövetkezik: addig is hatalmas mosolyokat csalhatsz az arcára, ha a kezében tarthatja a tiédet, és összeütögetheti.

Ádám, Éva, két szem szilva

Egy kis bújócskával is összekötheted a tapsolást, aláfestésnek pedig ez a dalocska a legjobb: Ádám, Éva két szem szilva, két piros alma. Ni csak, hová tűnt hirtelen a kezed? Keresd meg, nélküle a játék nem mehet. Ez utóbbi mondat előtt takard be taps közben a kezét, majd hirtelen találd meg: hasonló örömteli sikongatásokra számíthatsz, mint az egyik nagy gyerekkedvenc, a kukucska-játék során.

Csiklandós és ujjszámolós játékok

Minden anya örül, amikor először hallja gyermekét igazán kacagni. A következő mondókákkal azonban nemcsak hangos nevetésre fakaszthatod a kicsit, de megismertetheted saját testével, és egy kis kóstolót a mennyiségek világából is adhatsz.

Ez elment vadászni

Mind közül a legismertebb talán a falánk kisujjról szóló mondóka, ami így hangzik: Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte - ez az iciripiciri pedig mind megette. A megfelelő szövegrésznél fogd, és kicsit mozgasd meg a hüvelyk-, mutató-, középső és gyűrűsujját, végül találj rá nagy örömmel a kisujjára.

Hüvelykujjam almafa

Hasonló módon működik a Hüvelykujjam almafa nevű mondóka is. Kiindulásnak szorítsd ökölbe a pici kezét, majd nyitogasd egyesével az ujjait, és közben meséld el az almafa történetét: Hüvelykujjam almafa, mutatóujjam megrázta, középső ujjam felszedte, gyűrűsujjam hazavitte, a kisujjam mind megette - megfájdult a hasa tőle. Az utolsó szavaknál hirtelen, de óvatosan csiklandozd meg a hasát: a legtöbb kisgyerek imádja ezt, sőt, sokan valamilyen csiklandós játék közben kacagnak fel életükben először.

Kerekecske, gombocska

Ha gyermeked kifejezetten szereti, amikor cirógatod, nagy kedvence lesz a Kerekecske, gombocska nevű csiklandós játék. Kezdd el a következő mondókát: Kerekecske, gombocska, itt szalad a nyulacska, erre megyen, itt megáll, itt egy körutat csinál. Ide bújik, ide be, kicsi gyermek keblibe. A rigmus alatt saját kezével simítsd végig a baba tenyerét, kézfejét, karját, nyakát, végül csiklandozd meg a mellkasát. Amellett, hogy egy nyűgös napon is sikeresen mosolyra fakaszthatod csemetédet, a mozgás összehangolásában is segít.

A legjobb mondókák, ha járni tanul

Nagyobb gyerkőc mellett sem kell felhagynod a vicces játékokkal, ugyanis a legfontosabb fejlődési szakaszokban mindig hasznos lehet egy-két mondóka. Ahogy a szavak és a mozdulatok összehangolásában, úgy a járásban és az elszakadásban is segíthetnek a versikék.

Aki nem lép egyszerre

Ha porontyod már járni tud, sétálj vele a szobájában, a folyosón vagy a szabadban, és szavald neki a következő mondókát: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, pedig a rétes nagyon jó, katonának az való! Nem megyünk mi messzire, csak a világ végire, ott sem leszünk sokáig, csak tizenkét óráig. Ha a szöveg végére értél, kezdd elölről, és folytasd egészen addig, amíg türelemmel bírod: gyermeked garantáltan nem unja meg. A kicsik imádják az ismétlődő dolgokat, de azzal is izgalmasabbá teheted a játékot, ha megkéred, hogy fordítson neked hátat, és fellépteted a lábaidra, hogy így lépegess vele.

Apacuka, fundaluka

Tegyél úgy, mintha tipegő gyerkőcöd elrejtőzött volna, és keresd a következő szövegre: Apacuka, fundaluka, fundakávé, kamanduka, abcug, fundaluk, funda kávé kamanduk!

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az utolsó szó, a csattanó előtt találd meg nagy nevetve. Ne felejtsd el, hogy a kicsi reakcióideje lassabb, így valószínűleg késik egy-két ütemet, amíg feldolgozza az eseményeket, de, ha gyakran játszotok, idővel ügyesebb lesz, mint te.

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük