Gyakori köhögés is jelezheti a gyerekkori asztmát: 5 tünet, amivel mindenképp orvoshoz kell fordulni

Az asztma jeleinek felismerése gyermekkorban kihívást jelenthet a szülőknek.

köhögő kislány
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légzést nehezítő asztma napjainkban sok kisgyermeket is érint, már akár egyéves kor előtt megjelenhetnek a tünetek. Megfigyelték, hogy a különböző bőrbetegségekkel, például ekcémával küzdő csecsemőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség.

Bár megesik, hogy a fiatalok egy idő után mintegy kinövik a kórt, a tapasztalat azt mutatja, hogy felnőttkorukban visszatérhet a kezelést igénylő állapot. Gyermekkorban a jelek felismerése kihívást jelenthet, hiszen a kicsik még nem tudják úgy szavakba önteni a panaszaikat, mint a felnőttek. Egyes esetekben mégis fontos gyanút fogni, hiszen megfelelő gyógymód mellett kordában tartható az állapot. 

Figyelemfelkeltő jelek

Az asztma krónikus, nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, kialakulásában örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Bizonyos hatásokra, triggerekre asztmás panaszok jelentkezhetnek, a tüdők hörgőcskéit körülvevő izmok összehúzódása miatt hörgőgörcs alakul ki, csökken a légutak átmérője és a felszaporodó nyák is nehezíti a légzést.

A triggerek közé sokféle dolog tartozhat, így például a hideg, párás levegő, a szmog, a cigarettafüst, a pollenek, illetve légúti megbetegedések is. Gyermekeknél nehéz lehet megmondani, hogy a vissza-visszatérő tüneteket asztma okozza-e vagy esetleg fertőzések. Mindenesetre a következő jelekre érdemes felfigyelni:

  • Nem múló vagy fizikai aktivitásra fokozódó köhögés,
  • ziháló, sípoló hangok kilégzéskor,
  • légszomj vagy szapora légzés,
  • ismétlődő hörghurut vagy tüdőgyulladás gyanúja,
  • mellkasi panasz. 

A mellkasi panasz természetesen csak nagyobb gyermekek esetében derül ki a szülő számára, akkor is lehet, hogy furcsa, szokatlan érzésről számol be a csemete. A sírás, a nevetés, a heves érzelmek, a kiabálás mind kiválthatják, illetve fokozhatják a köhögést és a zihálást. Amint légzési nehézség figyelhető meg, sürgősen orvosi segítséget kell kérni! Hasonló a teendő, ha láthatóan a hasizmait is használja a légzéshez, beszívja a hasát a bordái alá belégzéskor és meg kell állnia a mondat közepén, hogy levegőt kapjon. Az asztma csökkentheti a tüdőfunkciókat, megakadályozhatja az oktatáson, sportfoglalkozásokon való részvételt, alvászavarhoz, fáradtsághoz vezethet. 

Mi húzódhat meg a háttérben?

A gyermekkori asztma pontos okai nem teljesen ismertek. Örökletes hajlamnak, légúti fertőzéseknek, illetve a cigarettafüstnek és légszennyezésnek is szerepe lehet a kialakulásában. A dohányzásnak való kitettség még a születés előtt is számíthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rizikófaktorok közé tartoznak a korábbi bőrirritációs tünetek, az étel- és pollenallergiák, az elhízás, a reflux és a nem is, fiúknál gyakoribb a betegség. A kezelés minden esetben a súlyosságtól függ, a légutak gyulladását csökkentő gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet, fontos a rendszeres kontroll. Egyénre szabott, nyomon követett terápiával a betegség jól karbantartható. 

Gyógyteák gyerekeknek megfázás és influenza esetén

A rossz idő beköszöntével az immunrendszer extra védelemre szorul a hidegebb hónapokra jellemző vírusok, fertőzések ellen. Fennálló betegségek esetén is vannak olyan gyógynövények, melyek enyhíthetnek az influenzaszerű, megfázásos tüneteken.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük