Kvíz! 8 ismert gyerekdal jogásznyelvre lefordítva: mennyit találsz el közülük?

A jogi nyelvezet olykor vicces dolgokat szül, főleg, ha gyerekdalokról van szó.

GettyImages-506841487

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan talán még felnőttfejjel is kívülről fújják azokat a népszerű versikéket és dalocskákat, amelyeket gyerekkorukban az óvodában vagy iskolában tanultak.

De mi van akkor, ha ezek a gyermekdalok olyan nyelvezetre vannak lefordítva, amelyek olyan messze állnak az általános élőbeszédtől, mint Makó Jeruzsálemtől?

Gyerekdalok jogi szaknyelvre fordítva

A jogi szaknyelv olyan, jogászok által kialakított és használt nyelvezet, amelyre jellemző a semlegesség, a pontos szóhasználat és szabatos fogalmazás. Sokszor az egyszerű ember számára ezek a kifejezések életidegennek tűnnek, pedig a társadalmi kommunikáció számos területén elengedhetetlenül fontosak.

A jogi nyelvezet olykor vicces dolgokat szül, főként, ha gyerekdalokat és énekeket magyaráznánk vele. Gyere, és játssz velünk: vajon tudod, hogy ez alapján melyik gyerekdalokra, versikékre, mondókákra gondoltunk?

Kvíz! 8 ismert gyerekdal jogásznyelvre lefordítva: mennyit találsz el közülük?
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék

1. "A fizikai erőszakot alkalmazó, verébalakúak rendjébe tartozó madár, illetve gyengén látó közeli rokona felhívására velem távoli rokonságban álló, főállású házvezető szeretné, ha gépjárművét visszaszolgáltatnák. Azonban jelen körülmények között ez nem lehetséges, mivel többszöri figyelmeztetés után is az említett gépjárművet szárnyas baromfik vették birtokukba."

2. "A fiatalkorú, récefélék családjába tartozó baromfi rekreációs célból szennyezett talajmintájú állóvízben, családi együttélés biztosítása céljából tartózkodásiengedély-kérelemmel élt egy európai uniós tagállamba."

3. "Tisztelt Júlia, illetve Mária. Felhívjuk figyelmüket, hogy többrendbeli ritmikus mozgásgyakorlatra irányuló igény mutatkozott önök felé. Nyomatékosan kérjük, a biztonsági szabályok betartása érdekében ügyeljenek hajviseletükre."

4. "A megállapított tényállás szerint a vádlott mezőgazdasági jellegű területen, a személy- és vagyonvédelmi feladatot ellátó fegyveres biztonsági őr munkakörben foglalkoztatott személy pihenését kihasználva, engedély nélkül szüretelte le a gyümölcsöt. Az érintett a cselekmény elkövetését beismerte."

5. "A verébalakúak rendjébe tartozó, melaninpigmentált szárnyasok csoportos mezőgazdasági tevékenységet folytatnak a lankás doboldal alatt. A munka végeztével a kutyafélék családjába tartozó vörös négylábú feladata a hosszabb szálú takarmánynövény betakarítása, miközben a szájszervével vért szívó egyed csomóba köti a terményt."

6. "Az egészséges lombkoronájú növényzet közvetlen közelében található, nemesfémből készült birtokvédelmi logisztikai rendszer előre meg nem határozott időszakra engedélyezi idegenek belépését a nevezett birtok területére. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a birtokon belül található tárolóhelyiség statikai hiányosságai miatt jelenleg üzemképtelen állapotban van, felügyeletét belülről a birtok kártevőszakértője látja el."

7. "A szőtt kelméből felsőruházatot készítő kisiparos páratlan számú utódai egy párosujjú patás hátán emigráltak, szomjuk oldása céljából ivólelőhelyet kerestek. Mivel fizetési eszközzel nem tudták kiegyenlíteni az elfogyasztott italmennyiséget, kérődző párosujjú patást imitálva a helyiség fényt beeresztő szerkezetén át távoztak."

8. "Az erdei rágcsáló a balesetvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva, rögzítő felszerelés nélküli mozgás során csonttöréses balesetet szenvedett. Ellenlábasa megtagadta a segítségnyújtást az arra szakosodott szakembertől többek között a rágcsáló személyiségjegyeire hivatkozva."

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük