Így lásd el a gyereket elegendő vitaminnal: nem kell hozzá tabletta
A színes, változatos étrend magában foglalhatja a szükséges vitaminokat a gyerek számára.

Dia

	Hónapos retek	Valóságos vitaminbomba a kora tavaszi roppanós hónapos retek: C-vitamin, szelén, kálium, kalcium, kén és folsav is van benne, ráadásul, mint a keresztesvirágú növények általában, ez is antioxidáns, rákellenes zöldség.

Hónapos retek

Valóságos vitaminbomba a kora tavaszi roppanós hónapos retek: C-vitamin, szelén, kálium, kalcium, kén és folsav is van benne, ráadásul, mint a keresztesvirágú növények általában, ez is antioxidáns, rákellenes zöldség.

Dia

	Zöldborsó	Nemcsak a színe csodás, de az íze is remek, vitamintartalmáról nem is beszélve: a zsenge tavaszi zöldborsó C-, K-, B- és A-vitaminban, mangánban, vasban, cinkben, káliumban és fehérjében is gazdag, ráadásul rosttartalma is magas.

Zöldborsó

Nemcsak a színe csodás, de az íze is remek, vitamintartalmáról nem is beszélve: a zsenge tavaszi zöldborsó C-, K-, B- és A-vitaminban, mangánban, vasban, cinkben, káliumban és fehérjében is gazdag, ráadásul rosttartalma is magas.

Dia

	Spenót	Bár most biztosan sok olvasó felszisszen, nem lehetetlen a spenótot sem megszerettetni a kicsikkel. Sok múlik a tálaláson és a kreativitáson, hiszen nemcsak főzelék, de például egy spenótos tészta is a fogyasztásának egy módja lehet. Kihagyni mindenesetre kár lenne: K-, A-, C-, B-, E-vitamin, ásványi anyagok és omega-3 is van benne.

Spenót

Bár most biztosan sok olvasó felszisszen, nem lehetetlen a spenótot sem megszerettetni a kicsikkel. Sok múlik a tálaláson és a kreativitáson, hiszen nemcsak főzelék, de például egy spenótos tészta is a fogyasztásának egy módja lehet. Kihagyni mindenesetre kár lenne: K-, A-, C-, B-, E-vitamin, ásványi anyagok és omega-3 is van benne.

Dia

	Fejes saláta	Tavasszal a fejes saláta is egyike lehet a vitaminbeviteli forrásoknak. C-, B-vitamin és béta-karotin-, vagyis A-elővitamin-tartalma, folsav- és vastartalma is mellette szól, plusz méregtelenítő és salaktalanító is. Cézár-salátaként elkészítve a gyerekek kedvence lehet.

Fejes saláta

Tavasszal a fejes saláta is egyike lehet a vitaminbeviteli forrásoknak. C-, B-vitamin és béta-karotin-, vagyis A-elővitamin-tartalma, folsav- és vastartalma is mellette szól, plusz méregtelenítő és salaktalanító is. Cézár-salátaként elkészítve a gyerekek kedvence lehet.

Dia

	Alma	Hogy mondjunk azért gyümölcsöt is, ne csak zöldséget, kedvelt vitaminforrás lehet tavasszal is az alma, amihez gyakorlatilag egész évben hozzá lehet jutni, hála az almatermesztők hűtő- és tárolótechnológiájának. Az alma tartalmaz C-, B-vitamint, magnéziumot, vasat, káliumot, rákellenes, jót tesz a szívnek, a keringésnek és az emésztésnek is. Ugye, hogy egy kész csoda?

Alma

Hogy mondjunk azért gyümölcsöt is, ne csak zöldséget, kedvelt vitaminforrás lehet tavasszal is az alma, amihez gyakorlatilag egész évben hozzá lehet jutni, hála az almatermesztők hűtő- és tárolótechnológiájának. Az alma tartalmaz C-, B-vitamint, magnéziumot, vasat, káliumot, rákellenes, jót tesz a szívnek, a keringésnek és az emésztésnek is. Ugye, hogy egy kész csoda?

Dia

	Olajos magvak	Értékes olajokban, E- és B-vitaminban, magnéziumban, omega-3-ban és rostban gazdagok - magvakat egész évben, így tavasszal is érdemes tehát fogyasztani, persze csak ésszel. A gyomrot megterhelhetik nagy mennyiségben, és a kalóriabevitelre is érdemes ügyelni. Fontos továbbá, hogy ne sózottat válasszon az ember, mivel azzal egészségtelenül sok só jut be a szervezetbe.

Olajos magvak

Értékes olajokban, E- és B-vitaminban, magnéziumban, omega-3-ban és rostban gazdagok - magvakat egész évben, így tavasszal is érdemes tehát fogyasztani, persze csak ésszel. A gyomrot megterhelhetik nagy mennyiségben, és a kalóriabevitelre is érdemes ügyelni. Fontos továbbá, hogy ne sózottat válasszon az ember, mivel azzal egészségtelenül sok só jut be a szervezetbe.

Dia

	Teljes kiőrlésű pékáru	Végül, ami nagyon fontos, megszívlelendő szabály egész évre nézve, hogy a hizlaló, tápanyagszegény, emésztéslassító fehér kenyeret el kell felejteni, és áttérni a teljes kiőrlésű pékárukra. Ezek ugyanis vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is gazdagok. Kínáld friss házi túrókrémmel, natúr joghurttal, sovány sonkával, egészségesen! Ha drágállod a bolti kenyereket, süss otthon magad, nem nehéz: ugrás egy könnyű kenyérreceptre.

Teljes kiőrlésű pékáru

Végül, ami nagyon fontos, megszívlelendő szabály egész évre nézve, hogy a hizlaló, tápanyagszegény, emésztéslassító fehér kenyeret el kell felejteni, és áttérni a teljes kiőrlésű pékárukra. Ezek ugyanis vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is gazdagok. Kínáld friss házi túrókrémmel, natúr joghurttal, sovány sonkával, egészségesen! Ha drágállod a bolti kenyereket, süss otthon magad, nem nehéz: ugrás egy könnyű kenyérreceptre.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Cimkék:
Fotó: