Még mindig nem beszél a gyerek? - 4 éves korig lehet sikeresen fejleszteni
Új kutatás
A környezeti hatások befolyásolják a nyelvi készségeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyermek két- és négyéves kora között nyílik ki a nyelvi fejlődés ablaka az agyban, ekkor kezelhető a legjobban a nyelvi lemaradás is - mutatta ki brit és amerikai tudósok kutatása.

A környezeti hatások leginkább négyéves kor előtt befolyásolják a nyelvi készségeket, az agy új szavak elsajátítását szolgáló huzalozása ugyanis ilyenkor zajlik - idézi a BBC hírszolgálata a The Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az agy ekkor a legformálhatóbb

A londoni King's College és az amerikai Brown Egyetem kutatói 108, normális agyfejlődést mutató gyermeket vizsgáltak egy- és hatéves koruk között.

Felvételeket készítettek a kicsik agyáról, hogy megvizsgálják a mielin, vagyis az idegsejteket szigetelő velőshüvely kialakulását.

Meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a mielin eloszlása négyéves kortól állandónak bizonyult, ami arra utal, hogy az agy ebben a nagyon korai életkorban a legformálhatóbb, tehát a környezeti hatások ekkor érvényesülnek a legerősebben. Ez azt is megmagyarázza, miért tanulnak meg két nyelvet is egyszerre könnyedén a kisgyermekek.

Fejlődési zavar állhat a háttérben

Jonathan O'Muircheartaigh, a King's College munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy mivel a nyelvi készségekkel összefüggő agyi áramkörök négyéves kor előtt a leghajlékonyabbak, a megkésett beszédfejlődés kezelését a kritikus életkor előtt el kell kezdeni. A kisgyermek nyelvi lemaradása sok fejlődési zavar, köztük az autizmus korai tünete is lehet.

A gyermekkor első éveiben a leggyorsabb a nyelvi fejlődés. Egyéves korig az átlagos babának legfeljebb 50 szavas szókincse lehet, mely hatéves korára körülbelül ötezerre növekszik.

Az IQ is függ a környezettől

Nemcsak a beszédfejlődés, hanem általában az intelligencia nagyban függ a genetikai tényezőktől, de a környezet is jelentős mértékben elősegítheti vagy gátolhatja az értelmi fejlődést.

Tudományosan ellenőrzött megfigyelések szerint az ingerszegény környezetben nevelkedő gyerekek átlagosan fél éves lemaradást mutatnak társaikhoz képest, amit bizony nem mindig sikerül behozni.

5 jel, hogy a gyerek ingerszegény környezetben él

  • Már nem kötik le a játékai.
  • Három-négy éves korában is állandóan veled akar játszani, holott már képesnek kellene lennie egy időre lekötni magát.
  • Nem tölt elég időt egy-egy tevékenységgel, noha tudod, hogy most már képes lenne koncentrálni.
  • Általában szófogadó, mostanában azonban sokat rendetlenkedik.
  • A játszóházban vagy az óvodában nincs vele gond.

Így orvosold!

Amikor bármelyik jelet tapasztalod, akkor tovább kell lépned a gyerkőccel a következő szintre - például sokféle elfoglaltság és új tevékenység biztosításával, persze az ésszerűség határain belül. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a témáról.

Ezt is szeretjük