Az 5 legjobb, örökzöld mesefilm

Szerintünk

Nosztalgiázz velünk! Emlékezz vissza a leghumorosabb mesékre és a bájos rajzfilmekre, melyeket gyerkőcödnek is látnia kell!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesefilmek titokzatos világa szinte kivétel nélkül minden gyerkőcöt magával ragad. Ki ne emlékezne az esti lefekvés előtti kakaóra és a TV-maci gurgulázó fogmosására? A gyermekévek rajtunk is nyomot hagytak, és számos kedves baráttal lettünk gazdagabbak.

Van, akiben a régi cseh mesék hagytak mélyebb nyomot, másvalaki ezzel szemben már egészen fiatalon a sorozatokra esküdött, de természetesen a jó öreg Disney sem maradhat ki a leltárból. Nosztalgiázz velünk: tudd meg, gyerekfejjel mely mesehősök voltak a kedvenceink, akik talán még ma is könnyen rabul ejthetik a kicsik fantáziáját.

Lilla - Az elsüllyedt világok

Bár az apróbb részletekre nem emlékszem, arra igen, hogy különleges világával, emlékezetes zenéjével és földöntúli karaktereivel az 1985 és 1987 között készült francia rajzfilmsorozat, Az elsüllyedt világok gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt.

A maga korában a történet is különlegesnek számított, mely a mesét ötvözte a legendák és a sci-fik hangulatával. A kalandok középpontjában Árkádia megmentése áll, mely egy földalatti világ. Lakói egykor a Földön pusztító özönvíz után ide menekültek, elfeledve múltjuk minden emlékét. Egy nap azonban életet adó Napjuk, a Shagma gyengülni kezd, így, hogy világuk fennmaradjon, hírnököt küldenek a felszínre, ahol ma az emberek élnek. A hírnök, Arkana, illetve segítői, Bob, Spartacus és Rebeka története a közelmúltban DVD-n is megjelent, 2010-ben pedig a Magyarországon sosem vetített, második és egyben befejező évadot is kiadják.

Gabi - Esti mese és a cseh remekek

Gyerekkoromban imádtam az Esti mesét, hiszen rengeteg bájos rajzfilmet adtak. Szinte felsorolni sem tudom a kedvenceimet: nagyon tetszett például a Jamie és a csodalámpa, amiben egy kisfiú éjszaka kalandos útra megy Sam bácsihoz Sajó nevű kutyájával. De ott volt Pampalini, a vadász, vicces kalapjában és még viccesebb hangjával, no és Menő manó, bár ő azt hiszem, nem a mese-összeállításban bukkant fel a tévében.

Szerettem azonban a csehek remekeit is: a Varázsceruzát, a Bob és Bobeket, a két fehér nyuszit, Spejbl és Hurvinyeket, Lolka és Bolkát – úgy látszik, a csehek a dupla vagy semmire esküdtek. A Vízipók meg a Kockásfülű nyúl pedig még a Disney-n szocializálódott gyerekeimnek is elnyeri tetszését!

Elsüllyedt világok
Lolka és Bolka
Hupikék törpikék
Bigacsiga és Batkamanó

Ági - A hupikék törpikék

Kedvenc mesém, bár ma már nosztalgikus hangulatban sem tudom megnézni, a Hupikék törpikék. A kék törpök kalandjait minden szombat reggel nyomon követtük a testvéreimmel: ezzel indult a hétvégénk. A felnőtt szemmel egyszerűnek tűnő történet tökéletesen jó arra, hogy megtanítsa a gyerekeknek, hogy egységben az erő, és sok törpike Hókuszpókot győz. A tanulság mellett természetesen a humor miatt is szerettem ezt a mesesorozatot: kedvenc részem, erre tisztán emlékszem, amikor Törpapa a törpbogyós viccel próbálta jobb kedvre deríteni a megátkozott, lógó orrú törpöket.

Juli - Bigacsiga és Batkamanó

Ha kedvenc mesékről van szó, nagyon nehezen tudok választani, mert a mai napig mesefilmrajongó vagyok. Az első azonban, ami általában eszembe jut, az a Bigacsiga és Batkamanó. A történetére már nem is emlékszem, csak arra, hogy a két főszereplőt nagyon kedves figurának rajzolták meg, Batkamanó pedig az életben is létezett számomra, egy akkori jóbarátom személyében.

Ezen kívül számos más külföldi és még több magyar kedvencem volt: Dr. Bubó, Az erdő kapitánya, Pityke, Stop!, Közlekedj okosan!, Frakk, Kukori és Kotkoda, Vízipók csodapók, és még hosszan sorolhatnám. A lényeg az, hogy engem a TV-maci intrója után nem lehetett elmozdítani a televízió elől, és ez ma sincs másképp, ha gyerekkorom mesehősei tűnnek fel a képernyőn.

Melinda - 101 kiskutya

Ahogy annyi gyereknek, az Esti mese számomra is szerves része volt a mindennapoknak. Leginkább azonban az egész estés mesefilmeket szerettem, azon belül is Disney klasszikusait.

Bár nehéz választani, egyik legnagyobb régi kedvencem a 101 kiskutya, amit legnagyobb örömömre újra és újra hajlandó volt velem megnézni az egész család. Nem véletlenül állt már kiskoromban igen közel hozzám ez a rajzfilm, hiszen humorán kívül a rengeteg kutya is megfogott benne, mert, bár szerettem volna egy négylábú kedvencet, sokáig nem volt házőrzőnk.

Ezt követően minden új Disney-mesét muszáj volt megnéznem a moziban, és bevallom, még felnőtt fejjel is nagy rajongója vagyok az igényes rajzfilmeknek. Lelkesedésem csak akkor tört meg kicsit, amikor a kézzel rajzolt mesék helyett az animációs filmek kezébe került az uralom, de szerencsére a Disney a Pixarral karöltve ismét kezd magára találni.

Az utóbbi idők bájos meséi újra ugyanazt a színvonalat hozzák, mint a régi klasszikusok, és kihagyhatatlan élményt jelenthetnek a mostani gyerkőcöknek.

Ezt is szeretjük