5 mondat, amit soha ne mondj a gyereknek: életre szóló lelki sérülést okozhatsz
A kicsik lelke sokkal érzékenyebb, mint sokan gondolnák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermeki lélek százszor, ezerszer fogékonyabb mindenféle hatásra, ami a környezete felől érkezik, mint a felnőtteké, így számukra a szavaknak is sokkal nagyobb súlya van, mint azt sok szülő hinné.

Éppen ez az a pont, ahol olyan sokan elrontják: nem figyelnek oda, mit mondanak a gyereküknek, és ezzel akár életre szóló lelki sérülést is okozhatnak neki. Elég egyetlen mondat, az örökre ott ragadhat a gyerek fejecskéjében, aminek hatására megváltozhat a gondolkodása, elsősorban önmagáról.

Hiszen gondolj csak bele, az ilyen csúnya mondatok általában akkor hangoznak el, ha a gyerek rosszat csinál, nem illően, nem az elvárt módon cselekszik, vagy nem jól teljesít az iskolában - és ezért megszidják, ami közben pedig rendszerint a rosszaságára, haszontalanságára, szófogadatlanságára irányuló kijelentések záporoznak a gyerek felé, földbe döngölve az önértékelését. 

Persze egyetlen szülő sincs, aki ne lenne néha túlságosan fáradt gondolkodni, mielőtt megszólal. Munka után, stresszesen, gondterhelten az ember száján ki-kicsúsznak néha zabolázatlan mondatok. Mégis, ha valamire, hát arra sohasem szabad fáradtnak lenni, hogy az ember meggondolja, hogyan kommunikál a gyermekével.

A gyereknek a szülő a bástya, tőle kapja a gondoskodást, a szeretetet, a biztonságot, ő jelent neki mindent, és ha éppen ő az, aki mindenféle bántó dolgot vág a fejéhez okkal-ok nélkül, az nemcsak elbizonytalanítja, nemcsak szorongást okoz neki, de sajnos készpénznek is veheti a dolgot, miután egy ennyire jelentőségteljes személytől hallja. Gondolkodj, mielőtt megszólalsz, és óvd meg a gyereked lelkét egy akár életre szóló sérüléstől! Az alábbi mondatokat sose mondd ki.

Menj innen, nem kellesz

Ha haragszol is rá, csak azért, hogy nyomatékosítsd benne a tette súlyát, sose lökd el magadtól a gyereket, ha közeledne feléd a dorgálás után. Miután a szemébe nézve, a lelkére beszélve elmondtad neki, miért volt rossz dolog, amit csinált, borítsatok fátylat a dologra! Egy ilyen viselkedés tőled kétségbe ejtheti.

Nem szólok hozzád

Ugyanígy az is kétségbe ejtheti, összezavarhatja, megijesztheti a gyereket, ha büntetésből nem szólsz hozzá. Ilyet sose csinálj, hiszen a gyerek ebből nem fogja leszűrni a tanulságot, csak megrémül.

Minek szültelek meg?

Egy szerető szülő bizonyára sosem gondolna komolyan egy ilyen mondatot, de ha mégis kimondod, mintegy büntetésképp vagy indulatból, hidd el, a gyerekedben örökre ott visszhangozhat, ha nem is igaz.

Ügyetlen vagy, mindent elrontasz

A gyerek csak gyerek, ezt sosem szabad elfelejtened! Ne várd tőle, hogy mindennel azonnal boldogulni fog, és soha semmit nem tör el vagy nem gyűr össze. Légy vele türelmes, és ne éreztesd, hogy ő sosem lesz ügyesebb. Inkább dicsérd, hiszen attól nő az önbizalma, azért fog máskor is bátran megpróbálkozni az adott dologgal. Máskülönben elveszed tőle a kedvét.

Csak szomorúságot okozol anyának

Ha komolyan elmagyarázod a gyereknek, mit tett helytelenül, annyi bőven elég ahhoz, hogy megszólaljon a lelkiismerete. Ne kelts benne még nagyobb lelkiismeret-furdalást! Már csak azért sem célravezető ez a mondat, mert a gyereknek önmaga miatt, és nem csupán miattad kell jól viselkednie.

A sor ezzel még nem teljes, kattints további ártó mondatokért ide!

Ezt is szeretjük