3 remek praktika, ha nem telik a legújabbra
Hogy ne érezze a gyerek
Nincs pénzed a legújabb játékokra? Érd el, hogy porontyod észre se vegye hiányukat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat akarja adni a gyerekének. A gond csak az, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni: az a jó, ami drága - és emiatt esetleg elérhetetlen. Pedig a legtöbb dolgot jóval olcsóbban is beszerezheted, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. Az pedig, ami a legfontosabb a kicsi számára, semmiféle összefüggésben nem áll anyagi lehetőségeiddel, hiszen nem azzal adhatod a tudtára, mennyire fontos neked, ha a legmodernebb kütyükkel zsúfolod tele a gyerekszobát.

Divatos holmik a turiból

Sokak számára a gyerek öltöztetése új ruhák és cipők folyamatos vásárlását jelenti. Pedig a használt holmi nem szégyen: tőlünk nyugatabbra is számos szülő él, aki nem szégyelli használt ruhákat árusító boltokból beszerezni csemetéje dolgait, holott minden további nélkül megengedhetné magának az újat is.

Ám tudja, hogy az ár és az érték nem feltétlenül áll arányban egymással, nem beszélve arról, hogy az apró lelőhelyeken való vadászat sikerélményt is jelent számára.

Hazánkban igazán jó turkálót egészen a közelmúltig csak a fővárosban lehetett találni, manapság azonban már az ország minden pontján tisztességes üzletekre bukkanhatsz. Tény, hogy a választék számos esetben meglehetősen vegyes képet mutat, így alaposan végig kell böngészned, ám a végeredmény szempontjából megéri az időt és a fáradságot. Gyakran pótgombbal, eredeti árcédulával ellátott holmikra is akadhatsz, különösen szezonvégi időszakban, amikor az angol divatüzletek potom pénzért adják át a nyakukon maradt ruhákat az itteni turkálóknak.

Nem csak az angol turikban lelhetsz azonban kincsekre: Budapesten és vidéken egyaránt rendszeresen tartanak bababörzéket, ahol jelképes összeg fejében tehetsz szert ruhára és cipőre, de akár játékokra és egyéb felszerelésekre is. A vásárok időpontjáról és helyszínéről tájékozódj a neten.

Az internet segítségével is kifejezetten olcsón juthatsz remek holmikhoz: érdemes felkeresned a gyerekruhát kínáló webáruházakat, ahol csomagban és darabonként egyaránt vásárolhatsz. Érdemes felkeresned az aukciós oldalakat is, ahol akár néhány ezer forintért beszerezheted csemetéd teljes őszi ruhatárát, és te is pénzzé teheted mindazt, amire porontyodnak már nincs szüksége, de még hordható, illetve használható.

Családi programok - olcsón vagy ingyen

A ruha természetesen még nem minden. Porontyodnak valószínűleg fel fog tűnni, ha otthon nem a legújabb plazmatévén nézitek a meséket, és a számítógép is egy viseltesebb darab, amin nem futnak a legújabb játékok, de minderről könnyen elterelheted a figyelmét egy kis leleményességgel.

Játssz vele te magad, vagy vidd el olyan helyre, ahol hasonló anyagi helyzetű, mégis boldog gyerkőcökkel találkozhat. Országszerte rendszeresen szerveznek kifejezetten családi- és gyerekprogramokat neves fellépőkkel, vetítésekkel, játszóházzal és olykor még vetélkedőkkel is fűszerezve, ahol sok közös élményt szerezhettek.

A rendezvények nagy része ingyenes, ha kérnek is belépődíjat, annak összege általában nem haladja meg a néhány száz forintot. A legegyszerűbb, ha feliratkozol egy ilyen témájú hírlevélre, így mindig időben megkapod az ajánlót az aktuális rendezvényekről.

A művelődési házak kínálatában rengeteg gyerekfoglalkozást találsz, ahol akár a magánóvodák drága különprogramjait is bepótolhatja csemetéd. Így nem kell lemaradnia az oviangolról, a tornáról és a gyerekjógáról, de van gyerek-capoeira, balett és kézművesműhely is. A részvételi díj alkalmanként 500-700 forint, ami a foglalkozást tartó szakember elhivatottságát is tükrözi, akit vélhetően nem a pénz, sokkal inkább a gyerekek szeretete motivál.

Ami igazán fontos: az együtt töltött, minőségi idő

A kisgyerek számára az anyagi javaknál összehasonlíthatatlanul fontosabb az, hogy minél többet  legyél vele. Sok szülő a hosszú munkaidő miatt addig hagyja gyermekét az oviban, ameddig csak lehet, így csak hétvégén vannak együtt, akkor pedig a felnőttek fáradtak az egész heti robottól. Ez probléma lehet, mert valójában nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem minősége a mérvadó. Lehetőség szerint próbálj meg minél több időt aktívan gyermekeddel tölteni, hiszen ez semmiféle összefüggésben nincs a család aktuális pénzügyi helyzetével.

A lényeg, hogy, ha hazaértek az oviból, ne dőlj le a tévé elé, hanem teljes figyelmeddel fordulj a kicsi felé. Nem kell programot szervezned, sőt, elképzelhető, hogy csemetéd éppen mesélésre vagy közös játékra sem tart igényt. Ám azzal, hogy 100%-osan jelen vagy számára, beszélgetsz vele, és nem hagyod figyelmen kívül, olyan érzelmi biztonságot alakítasz ki benne, ami a világ összes Thomas gőzmozdonyánál és Barbie babájánál többet ér.

Értesd meg vele!

Természetesen nem vadászhatsz minden újdonság után a neten, amivel éppen divat játszani az oviban, és ezt teljesen az együtt töltött idővel sem kompenzálhatod. Ha van, amit nem engedhetsz meg, azt porontyodnak is elmagyarázhatod, nem kell folyton szépítened a dolgokat. Már a viszonylag kicsi gyerekkel is elfogadtathatod a lehetőségeket: ennyi van, ennyit költhettek. Ami az ő nyelvére lefordítva például így hangozhat: egy napra egy édesség jár.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Így fokozatosan megismeri a pénz értékét is, felnőttként pedig jobban boldogul majd, mint azok a társai, akik mindent megkaptak, amit csak a szemük megkívánt, így nem lehetnek tisztában azzal, hogy az anyagi javak előteremtése bizony nem kevés időt és energiát követel.

Ezt is szeretjük