Intelligensebb a gyereked, mint társai? - Most kiderülhet az országos IQ-versenyen
November 10-ig lehet jelentkezni a Nagy Diák IQ-tesztre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagy Diák IQ-teszt címmel nagyszabású, háromfordulós intelligenciaversenyt hirdet a Diákhitel Központ, a megmérettetésre magyar középiskolások és egyetemisták jelentkezését várják november 10-ig.

Háromfordulós verseny díjakkal

A Diákhitel Központ háromfordulós versenyének legjobbjai az értékes nyeremények mellett tagjai lehetnek a legmagasabb intelligenciájú embereket tömörítő szervezetnek, a Mensa HungarIQának - adták hírül közleményben a szervezők.

A háromfordulós megmérettetés első részeként a diákoknak egy online kitölthető, adaptív IQ-tesztet kell megoldaniuk. Azok a 17 és 24 év közötti fiatalok, akik 125 pont feletti eredményt érnek el, bejutnak a második fordulóba, amelyet Budapesten rendeznek meg november második felében.

A december 5-i döntőbe már csak a rendkívül magas, teszteredményük alapján a legfelső 1%-ba tartozó, 130-as IQ-szinttel rendelkezők jutnak tovább, köztük sorsolják ki a játék két fődíját, egy-egy Apple iPad Minit.

A Mensa-tagság egyetlen feltétele

A Mensa nemzetközi egyesületnek több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek 2%-ra jellemző, 120-as intelligenciaszint elérése a Mensa hivatalos tesztjeinek valamelyikén.

Miből sejtheted, hogy különösen intelligens?

Az iskolai előremenetel nem feltétlenül tükrözi a valós helyzetet - az átlagon felüli intelligencia a legkülönbözőbb jelek révén adhat hírt magáról. Tudd meg, melyek ezek!

Kognitív jelek

Köztudott, hogy a különösen intelligens gyerkőcök rendkívül érdeklődőek, jó a memóriájuk, képesek korukhoz képest hosszabb ideig összpontosítani ugyanarra, és könnyen felismerik a kevésbé nyilvánvaló összefüggéseket is. Emellett nem ritkán jó humorérzék, nagyfokú kreativitás és élénk képzelőerő jellemzi őket.

Verbális jelek

A verbalitás szintén összefügg az intelligenciával - és ez nem merül ki az írás-olvasás tudományának viszonylag korai elsajátításában. Ha gyermeked szókincse gazdagabb, mint kortársaié, és az adott szavakat, kifejezéseket biztonsággal, netán - a fent említett fejlett humorérzékből adódóan - kimondottan szellemesen alkalmazza, könnyen lehet, hogy bizonyos tulajdonságaiban szerencsésebb az átlagnál.

Szociális jelek

A magas intelligenciahányados gyakorta párosul fejlett szociális készséggel. Ha gyermeked tudatosan igyekszik jó viszonyt kialakítani mindenkori környezetével, nem kizárt, hogy az átlagnál jobb intellektussal rendelkezik. Ugyanez feltételezhető akkor is, ha előszeretettel keresi a nála idősebbek társaságát, hiszen velük olyasmiről is tud beszélgetni, amiről kortársaival már kevésbé, mint ahogy tudásigényét is nagyobb valószínűséggel elégítik ki.

A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkre kattintva.

Ezt is szeretjük