Kompromittáló bejegyzések a menzakajáról
Le is tiltották a 9 éves gasztrobloggert
Joguk van az egészséghez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte egyre több gyermeket foglalkoztat a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód kérdése.

Szerencsére sokan közülük nem állnak meg a puszta érdeklődésnél és a félszeg ételkóstolgatásnál, hanem bevetik magukat a gasztronómia kulisszái közé, hogy aztán az egész világgal megosszák tapasztalataikat.

- Elegem van!

A 12 esztendős Marshall Reid egy fárasztó iskolanap után hazaérve döntött úgy, hogy leszámol addigi életvitelével. - Felmentem az édesanyámhoz és azt mondtam neki: tudod mit, elegem van! - emlékezett vissza az ominózus napra az észak-karolinai fiú, aki saját bevallása szerint mindig is túlsúllyal küzdött, és emiatt állandóan piszkálták a diáktársai. Marshall gyökeres változtatásokat vezetett be a mindennapjaiba, és a tapasztalatait videoblogban osztotta meg a világgal.

Édesanyjával együtt hat kisebb célt tűztek ki maguk elé, amelyekről úgy vélték, hogy segíthetnek elérni azt a bizonyos egy nagyot, a tetőtől talpig egészséges életmódot. - Olyan apró változtatásokról volt szó, mint a rendes ételek, a testmozgás és az otthoni közös főzőcskézés - mondta Marshall, aki, kitartásának hála, két ruhaméretet karcsúsodott.

Saját sikerén felbuzdulva Marshall ma azon dolgozik, hogy minél inkább tudatosítsa közvetlen és szélesebb környezetében is a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód jótékony hatásait. A fiú azonban csak egyike annak a sok gyermeknek, akik a világ legkülönbözőbb tájain hirdetik a helyes táplálkozás fontosságát, megosztva tapasztalataikat a nagyvilággal.

Kompromittáló fotók a menzakajáról

Az Edinburghtól mintegy 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő Martha Payne azzal került be a nemzetközi köztudatba idén nyáron, hogy az illetékes helyi hatóság hivatalosan is eltiltotta őt az iskolai menüt érintő, úgymond kompromittáló fényképek és bejegyzések készítésétől.

A mindössze kilenc esztendős lányka Neverseconds című blogjában boncolgatta a menzán kínált fogások összetételét és egészségügyi értékét. A korlátozás nyomán kirobbant nemzetközi felháborodás hatására azonban a hatóság végül úgy döntött, hogy folytathatja misszióját az amatőr gasztroblogger.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A jó fogás ragadós

- Azt hiszem, a gyerekek egyre inkább kezdik felismerni, hogy joguk van hallatni a hangjukat - húzta alá Alex Reid. - Mindez valószínűleg összefügg az olyan kezdeményezésekkel, mint a Jamie Oliver brit sztárséf által útjára indított Food Revolution – Ételforradalom - nevű mozgalom, a Michelle Obama amerikai first lady nevéhez fűződő Let's Move - Mozogjunk! - elnevezésű kampány, illetve a közösségeket leginkább megszólító helyi szintű megmozdulások - tette hozzá.

Járványszerűen terjed

A fiatalok egészséges ételek iránti elköteleződése járványszerűen terjed a kortársak között. A Marshall által szervezett közös főzéseket követően a gyerekek alig várják, hogy hazaérve saját szüleiknek is elkészítsék a fogásokat - mondta a fiú édesanyja. Hasonló kezdeményezések születnek szerte Nagy-Britanniában.

A brit School Food Matters - számít az iskolai étkezés - elnevezésű szervezet eleinte csak a richmondi és kingstoni iskolák menzájának feljavításáért kampányolt, mára azonban kiterjesztette misszióját, és séfekkel közösen dolgozik az egészséges és fenntartható iskolai menük bevezetésén, valamint azon, hogy megismertesse a diákokkal az ételeik származási helyét. A szervezettel együttműködő szakácsok rövid kurzusok keretében sütnek-főznek együtt az iskola néhány - szerencsés - tanulójával együtt.

Étrendi hibák gyerekeknél

A szülő a legjobbat akarja, ám tévedhet. Ismerd meg a legelterjedtebb bakikat videónkból!

A szervezet szerint a szakácsmesterség népszerűsítése, valamint az élelmiszerek és az alapanyagok származási helyének megismertetése soha nem volt még annyira fontos, mint manapság. - Ma már számtalan választási lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha a táplálkozásról van szó: az 50 évvel ezelőtti helyzethez képest jelentősen megváltozott az élelmiszerboltok, éttermek, iskolai menzák, munkahelyi kantinok alkotta ételkörnyezet, és az embereket meg kell tanítani eligazodni ebben az új világban - húzta alá a szervezet egyik munkatársa.

Ezt is szeretjük