Beteg ez a gyerek, hogy alig eszik?

A szakértő elárulja

A gyermekek étvágytalanságának hátterében sok tényező állhat. Derítsd ki, hogy mi!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy anyukaként kétségek gyötörnek, ha a gyerek nem szimplán válogatós, hanem jóformán semmit nem eszik meg. Ennek hátterében szervi okok ugyanúgy állhatnak, mint környezeti tényezők.

Ha szeretnéd tudni, hogyan derítheted fel a probléma gyökerét, fogadd meg dr. Gyarmati Andrea tanácsait!

Kedves Andrea!

Van egy 19 hónapos kisfiam, 10,5 kg és 85 cm. Nagyon rosszevő. Egy perc nyugta nincs, de jókedvű. Reggel meg este kakaót iszik, napközben csak egy-két falatot eszik. Teljesen tanácstalanok vagyunk, ezért kérnénk a segítségét!

Jelige: Étvágytalan

Kedves Anyuka!

Kezdjük az elején. Egy 19 hónapos kisfiú, ha 10,5 kg és 85 cm, akkor a percentiles táblázat szerint a hossza a 90-es pc értéken, a súlya pedig a 25-ös pc-n helyezkedik el. Magyarul ez azt jelenti, elég magas, viszont vékonyka.

Nem árt azonban azt is figyelembe venni, hogy milyenek a gyerek genetikai adottságai. Bár a gének nagyon érdekesen keverednek, és előfordul, hogy nem a szülők-nagyszülők, hanem olykor oldalági rokonok örökítenek át bizonyos dolgokat.

Ilyen lehet a szemünk színe, a hajunk, de akár az alkatunk is. Általában a kicsi és vékony családokban a gyerekek is inkább gracilisak, törékenyek, alacsonyabb növésűek.

Zavaró tényezők

A reggeli-esti kakaó és a napközbeni néhány falat biztosan nem elég egy fejlődésben lévő 19 hónaposnak. Az elégtelen súlygyarapodás és soványság, magyarul az étvágytalanság hátterében sok minden állhat. Családi alkati soványságtól kezdve felszívódási zavaron át bezárólag a hibás táplálkozásig széles a paletta. Jó lenne tudnom, mikor kezdődött ez az éhségsztrájk?

Meddig kapott a kisfiú anyatejet, mit és mikor kezdtek melléetetni? Hol történt elakadás? Nincs-e valami olyan egyéb tényező, ami belezavarhatott egy szokásos evési rendbe? Költözés, válás, testvérszületés, közösségbe kerülés okozhatnak átmeneti gondokat az étkezés körül. Vashiányos vérszegénység, de cukorbetegség első tünete is lehet a súlygyarapodás csökkenése.

Kapkodás vagy fájdalom?

Ha valaki kevesebbet eszik, mint amennyit eléget, fogyni fog. Erre alapulnak a sokat hirdetett és látványos eredményeket ígérő felnőttkori fogyókúrák is. Ráadásul a gyereknek nemcsak a létezéshez kell energia, hanem a növekedéshez is. Kérdés persze az is, hogyan és miképpen étkeznek. Van-e béke és nyugalom az asztal körül, vagy mindenki fut a dolgai után?

Az evés öröm. A szín, illat, ízek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy van-e kedvünk hozzá. A feszült légkör, a kapkodás és főleg az erőltetés épp az ellenkezőt érik el. Van olyan nagyon elfoglalt kisgyerek is, aki sajnálja az időt az evésre. Esetleg fájdalma van a kicsinek nyeléskor, vagy nincs gusztusa valamihez. Van, lehet, szabad lennie egyéni ízlésnek már akár ebben az életkorban is.

Más szemszög

Írjanak étkezési naplót, hogy valóban csak és csupán ennyi-e az, amit a kisfiú elfogyaszt. Sajnos előfordul, hogy a jaj, Istenem, csak éhen ne haljon érzése miatt bármit és bármikor ehet a gyerek, ami aztán még inkább étvágytalanságot okoz. A cukros tea, adott esetben az édesített italok, a ropi, a keksz, a rágcsák mind-mind ellenhatást érnek el. Úgy gondolom, beszéljen orvosukkal. Kérjen laborvizsgálatot, a vashiány, a vérszegénység vagy bármi eltérés kizárása miatt.

Ártalmatlannak tűnő táplálékok

Nem egyszerű olyan ételeket választani a gyerek számára, melyek összetétele nem hagy kívánnivalót maga után. Videónkból kiderül, mire kell ügyelned!

Egyenek szépen, nyugodtan együtt, de ne legyen nagy hűhó a nem evés körül.
Kapjon a kisfiú olyat, ami kedvére való, és ízlik neki, később a kínálat bővíthető. Legyen mindenképpen fehérje, zöldség és gyümölcs a kínálatban. Kapjon a gyerek kistányéron keveset, kényelmesen ülve az asztalnál egyen, de csak ott. És ne aggódjon, ha nem kérne, ne kínálgassa, illetve próbálja evésre csábítani egész nap.

Felszívódási problémák

Tudom, nagy fegyelmet igényel ez szülői részről, de megéri. Az éhség, jóllakottság érzése nem velünk született képesség, meg kell tanulni a szervezet finom jelzéseit észlelni. Hagyja, hogy kisfia is megtapasztalja ezt. Amennyiben vashiányos, vagy bármi más betegsége van, annak kezelése hozhatja meg az eredményt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Talán gond lehet a tej, a kakaó emésztésével. Érdemes ennek is utánajárni.
Figyelje a gyerek székletét is - sok információt adhat az orvosnak. Bizonyos eltéréseket jól lehet a széklet állapotából nyomon követni - felszívódási zavarok például. Kedves Anyuka! Remélem, nem ijesztettem meg a kelleténél jobban.
Kérem, egyszer számoljon majd be sorsuk alakulásáról.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide! Illetve a levélre adott teljes válaszát ugyancsak itt olvashatod.

Ezt is szeretjük