- Anyu, mit csinál a meztelen néni a tévében?
Így kezeld a gyerek kínos kérdéseit
A gyerekek néha zavarba ejtő dolgokra kérdeznek rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban bármely médiumról is van szó, szerepet kap benne a szexualitás. Felelősségteljes szülőként válogatsz, logikázol, mikor és mit nézhet a gyerek a TV-ben, de sajnos nehéz megoldani, hogy ne lásson olyasmit, amihez még kicsi.

A kisebbekben legtöbbször nem is tudatosul, hogy mit láttak, de a nagyobbak sokszor zavarba ejtő kérdésekkel fordulnak felénk a látottakkal kapcsolatban. A babycenter.com cikke abban segít, hogyan előzd meg a kínos pillanatokat.

Hogyan kerülheted el az ilyen helyzeteket?

Valójában sehogyan, de legalábbis nagyon nehezen. Jó módszer, ha csökkented a gyerek tévénézéssel töltött óráit. Adj neki kreatív elfoglaltságokat, játssz vele! Minél kevesebbet ül a tévé előtt, annál kisebb az esélye, hogy olyasmit lát, amihez még kicsi.

Ha mégis nézni szeretne valamit, beszéljétek meg előre, milyen műsort lenne az, és mikor, majd győződj meg róla, hogy tényleg azt nézi-e. A DVD-nézés is jó módszer lehet.

Szerezz be klasszikus meséket, gyerekeknek való filmeket. Miközben ezeket nézi, garantáltan nem téved veszélyes vizekre.

Ha nem tudod mindig figyelemmel kísérni, mit néz, jó megoldás, ha azokat a tévécsatornákat, amelyek rendszeresen szexuális tartalmat közvetítenek, nem teszed a gyerek számára elérhetővé. Néhány kábelszolgáltatónál beszerezhető csatornablokkoló berendezés.

Figyelj arra is, te mit nézel a tévében, amikor a gyerek jelen van, vagy egy másik szobában játszik. Bármikor betoppanhat, és megláthatja a nem neki való jeleneteket.

Mi a helyes szülői viselkedés?

Egyértelmű, hogy a szexualitásról a gyereknek nem a televízióból kell tudomást szereznie. Érdemes apránként, már egészen kicsi kortól kezdve mesélni neki az alapvető dolgokról, még mielőtt torzított információt kapna a médiából.

Leslie Quinn amerikai pszichoterapeuta szerint már négyéves kortól érdemes elkezdeni beszélgetni nő és férfi viszonyáról a gyerekkel. Kezdetben persze leegyszerűsítve. Mondhatod például, hogy anyánál van egy kis tojás, apánál egy mag, és ha szeretik egymást, csinálnak ezekből egy kisbabát. Öt-hat évesen adj egy kicsiknek szóló, születésről szóló képeskönyvet a gyereknek. Ha betölti a nyolcat, már készen áll rá, hogy a korábbinál kicsivel bővebben mesélj neki a szexualitásról.

A szakember szerint bármely korosztályról is legyen szó, mindig hangsúlyozni kell a beszélgetés során, hogy a fizikai együttlétnél sokkal fontosabb az érzelmi és erkölcsi komponens. Beszélj a szexualitásról úgy, hogy az a szerelemmel összefüggő dologként tudatosuljon a gyerek fejében, és nem mint egy rossz dolog.

Ezt is szeretjük