- Anyu, hogy jöttem ki a pocakodból?

Mit válaszolj, ha kemény kérdést tesz fel?

A kínos kérdésekre nem lehet elég korán felkészülni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kicsiket főleg akkor érdekelheti a születés körüli misztérium, ha kistestvérük születik, vagy az óvodában meséli el nekik egy csoporttársuk. Kínos percek, füllentés, esetleg hallgatás helyett megértéssel és mesével könnyen túlléphetsz ezen a problémán, ráadásul a kettőtök közti bizalom is erősödik. Hiszen azt látja majd, bármit kérdezhet tőled, te mindig az igazat mondod neki.

Persze, ez az első pár évben nem annyira érdekes, hiszen úgyis mindent elmesél, kérés nélkül is. De kamaszkorban értékelni fogod, ha megkeres a lelki gondjaival, vagy amikor fülig szerelmes lett valakibe, a te válladon sírná ki a bánatát.

- Anyu, hogy jöttem ki a pocakodból?

Valószínűleg ez az a kérdés, amitől már előre fél minden kisgyermekes szülő vagy várandós anyuka. Az előző generáció nevelési elveire főleg az elhallgatás volt a jellemző, aminek a morzsái még ott élhetnek a mai fiatalokban is.

A legtöbbünkkel nem ült le az édesanyja, hogy átbeszélje ezeket a sorsdöntő kérdéseket, talán mert túl kínos lett volna ezekről az élményekről mesélni. Általában addig halogatták a felvilágosítást, amíg túl késő lett, és mástól tudtuk meg az igazságot.

Pedig a természeti népeknél a gyermekeket már nagyon korán bevonják ezekbe a dolgokba, a kistestvér születése családi esemény is lehet, amin semmiféle szégyellnivaló sincs.

Elég, ha mindig csak arra válaszolsz néhány egyszerű szóval, amit a kicsi éppen kérdez. Lehet, hogy számodra ez eleinte zavarba ejtő, ám a gyerkőc számára teljesen természetes. Részletekbe mentő tájékoztatásra ekkor még nincs szüksége - sokkal inkább fontos az, hogy a szexről folytatott kommunikáció folytonos legyen.

- Mire való a köldök?

Főleg a második, netán harmadik babánál kerülhet sor egy komoly beszélgetésre, ha a kistesó már úton van, és ennek a jelei is megmutatkoznak. A kicsik fejében csak egy elvont fogalom, hogy nemsokára testvérük születik, igazán akkor fogják fel a tényt, ha már nő az anyuka pocakja. De marad az örök kérdés: amikor anyu bement a kórházba, még nagy pocakja volt, amikor hazajött, akkor megy egy sírós kis lényt hozott magával. Hogy jön ki a pocakból a kisbaba? A klasszikus magyarázat, amit általában ideig-óráig fenn lehet tartani, hogy a köldökön keresztül bújik ki a bébi.

Amíg a gyerkőc nem találkozik felvilágosultabb csoporttárssal, nagyszerű lehet ez a válasz. Ám ennek az a veszélye, hogy csemetéd már négy-öt évesen kételkedni kezdhet a szavahihetőségedben, hiszen nem mondtál neki ebben a fontos témában igazat. Kövesd tehát ilyenkor is a fenti elvet.

Egy új családtag érkezése nagy változás a szülők életében is, hát még a gyerekében. Első perctől érdemes őt bevonni a babavárás részleteibe, segíthet a rugdalózók vásárlásban, a babaszoba berendezésében, később pedig a pelenkázásban. A fürdetés és az öltöztetés is jó közös játéknak, azonban folyamatosan éreztesd a nagyobb gyermekkel, hogy őt sem szereted kevésbé, csak már osztozkodnia kell a figyelmen. Éppen ezért fontosak ezek a meghitt beszélgetések, amik révén úgy érezheti a lurkó, hogy ő már sok mindent tud a felnőttek világáról, amit a folyton síró kistestvére még csak nem is sejthet.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan kezdj neki?

A neveléshez is elegendő mennyiségű öntudat és önbizalom kell, fontos, hogy ha már elindultál ezen az úton, akkor ne fordulj vissza. Minél kisebb kortól próbáld meg elmondani, mi történik veled, illetve benned, hogy fejlődik a kisbaba. Méretarányosan rajzolod le a magzatodat, és meséled el a gyermekednek, hogy ő is pontosan ilyen pici volt. Természetesen nem kell a dolgokat túl bonyolultan, idegen szavakkal teletűzdelni, a lényeg, hogy nagy vonalakban tisztában legyen a folyamatokkal.

Minél nagyobb lesz, annál többet és többet tud majd meg a születés biológiai hátteréről. Rengeteg oktató mesekönyv létezik a könyvpiacon, ami szép, színes rajzokkal, rövid történetekkel meséi el a babavárást. Akár esti meséként is lehet vele próbálkozni, biztosan érdekelni fogja a kicsit, hogyan is született meg. De mesefilmeket is bevethetsz, azonban azt ne felejtsd el, hogy az őszinte, meghitt beszélgetést semmi sem pótolhatja.

Ezt is szeretjük