Még az IQ-nál is többet számít – Így fejleszd a gyerek érzelmi intelligenciáját

Minél előbb elkezded, annál boldogabbá válhat nagykorára.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia, röviden EQ a környezeti ingerekre adott érzelmi válasz. Talán kevesen tudják, de már egészen kiskortól fejleszthető. Érdemes rá odafigyelni, mert a legújabb kutatások szerint a későbbi boldogulásban fontosabb szerepet játszik, mint az intelligencia vagy a lexikális tudás.

A szülők a legtöbb esetben az IQ-ra, illetve az értelmi képességek fejlesztésére helyeznek nagyobb hangsúlyt. Ehhez rengeteg különórából és foglalkozásból választhatnak - színes a paletta, hiszen már óvodáskortól ajánlják például a nyelvórákat. Azonban nem mindig ez a sikeres jövő záloga. Hidd el, a szociális érzékenység is legalább annyit nyom a latban egy munkahelyen, mint a diplomák száma.

EQ-tesztek

Az interneten több száz oldalnyi szakirodalom siet a segítségedre, ha komolyan érdeklődnél az érzelmi nevelés iránt. Rengeteg teszttel és trükkel várnak a honlapok, melyek révén boldog, kiegyensúlyozott felnőttet varázsolhatsz a gyermekedből.

Először azonban ne rohand le mindenféle kérdésekkel, inkább figyeld a reakcióit, és ezek alapján határozd meg, körülbelül milyen szinten állhat az EQ-ja, illetve dönts a fejlesztés üteméről.

Minden nap meséltesd el vele a történteket, kérdezd meg, hogy érezte magát. Hallgasd meg, hogyan mesél el egy történetet: vajon hatodszorra is ugyanazt mondja, vagy hozzákölt kicsit?

Nagyon fontos, hogy ne becsüld le a világát és a problémáit - amit te esetleg egy kézlegyintéssel elintéznél, az számára különös jelentőséggel bírhat, és az sem kizárt, hogy szorongást vagy félelmet ébreszt benne.

Ha például egyik napról a másikra kitalálja, hogy többet nem megy óvodába vagy iskolába, derítsd ki, mi állhat a háttérben. Talán bántotta valamelyik csoport- vagy osztálytársa, és tart tőle. Éreztesd vele, hogy rád mindenben számíthat, és minden apró-cseprő ügyet komolyan megbeszélhet veled - ez az első lépés az érzelmi fejlesztésben.

Fejleszd az EQ-ját!

A szülők hajlamosak elfeledkezni arról, hogy minden megnyilvánulásukkal példát szolgáltatnak gyermeküknek. Ha otthon is ingerült vagy a munkahelyi problémák miatt, és nincs időd meghallgatni a lurkódat, akkor egy idő után nem hozzád fog fordulni a gondjaival.

Azt se felejtsd el, hogy nem tudod csak az érzelmi intelligenciáját fejleszteni, ezzel egy időben rengeteg más dologra is ügyelned kell. Ilyen például a megfelelő, vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálkozás, ami egyébként még a tanulást is megkönnyíti valamelyest. Emellett a szabadban végzett mozgássorok is segítik a szellemi-lelki fejlődést, tehát mindig figyelj a helyes arányokra - ha nem muszáj, egysíkú tevékenységek töltsék ki a gyerek napjait, inkább változatos programokkal szélesítsd a látókörét.

Kicsik lelki bajai

Már a legkisebbeknek is lehetnek különféle lelki problémáik, melyek, ha nem nyernek feloldást, visszavetik az érzelmi intelligencia fejlődését. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Összetett feladat

Az érzelmi intelligencia fejlesztése összetett feladat, nem olyan egyszerű, mint például beíratni a kicsit egy különórára. Rengeteg előregondolkodást és szabadidőt igényel, ám a végeredmény fényében megéri energiát fektetni bele.

A leghatékonyabb módszerek a közös játékok, társasjátékok, szerepjátékok. Érdemes szituációs gyakorlatokat játszani a gyerkőccel, majd megbeszélni, mit érzett közben. Minél több ember helyébe tudja magát beleképzelni, annál empatikusabb lesz később. A játék végén sohase felejtsd el közösen feldolgozni csemetéddel az élményeket - a visszacsatolás legalább annyira fontos, mint maga a játék. Hallgasd meg, a lurkó mit fogott fel az adott szituációk kapcsán - ez is egyfajta támpontot ad arról, hogy mennyire fejlett az érzelmi intelligenciája.

A jelszó: következetesség

Hiszed vagy nem, a játékban a következetesség és a pozitív megerősítés a legfontosabb. Időről időre hangsúlyozd, hogy minden megnyilvánulásnak következményei vannak, melyek alól nem lehet kibújni.

Emellett persze meséld el a gyereknek, hogy az elrontott dolgokat meg is lehet javítani, de a cél az lenne, hogy először mérje fel a tettei és a szavai hatásait. Egy idő után azt veszed majd észre, hogy a közös játékok nyitottabbá, toleránsabbá és elfogadóbbá teszi porontyodat. Emellett derűsebb és kiegyensúlyozottabb is lesz, így nem fogja őt letörni egy-egy akadály, és hamarabb túllép az esetleges kudarcokon.

Ezt is szeretjük