Mi lesz a gyerek első szava?
Minden szülő életében nagy pillanat, amikor végre elhagyja a pici száját a mama vagy papa szó. Tudd meg, valóban téged nevez-e meg elsőként!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő izgatottan várja, amikor egy éves kora körül formálódni kezdenek a gyerek szavai, és végre érteni véli a gügyögést. A forradalmi pillanat, amikor a csöppség először ejti ki a száján, hogy mama vagy papa, hihetetlen élmény lehet, még akkor is, ha csak valami hasonlót ízlelget gügyögésből testet öltő szótagokkal. De biztosan te leszel az, akit legelőször megszólít?

Az első szavak és hangzásuk

A babák első szavai majdnem mindig főnevek: olyan emberek, állatok és dolgok nevei, amelyek fontosak számukra. Mivel a csöppséget különös kapcsolat fűzi az anyához, akit életében először hallott a pocakon keresztül, majd a rémisztő világban megpillantott, valószínűleg te leszel az első, akire megfelelő szót próbál találni.

Egy-két ember és állat neve után pedig a kedvenc étele vagy játéka következik, de ne arra számíts, hogy éhségtől vezérelve majd azt mondja porontyod, hogy vacsora, korgó gyomorral ugyanis nem beszélni, hanem sírni fog. Inkább az egyik kedvenc ételének ad valamilyen nevet, amely különösen kellemes érzéseket vált ki belőle.

A szavakat nem könnyű kiejteni, ezért a tipegők gyakran lerövidítik és leegyszerűsítik őket, úgyhogy neked kell kitalálnod az adott helyzetből, hogy melyik mit jelent. Lehet, hogy a gyerek egy bizonyos, jelentés nélküli hangsort használ minden olyan dologra, amit éppen szeretne, ha pedig egyszerre sok minden van a közelében, amiről úgy gondolod, hogy kérheti, nem csoda, ha komoly fejtörést okoz, hogy pontosan melyiket akarja. Nagy megkönnyebbülés lesz, amikor már megtanulja megnevezni a különböző tárgyakat, és egy szót már csak egyvalamire használ.

Mikor kezd fecsegni a tipegő?

A második év közepéig sok gyerek nem jut az első lépéseknél sokkal messzebbre. Kezdetben csak nagyon lassan gyarapszik a szókincsük, havonta talán egy-két új szót tanulnak meg. Közben azonban egyre több új hangsort raktároznak el magukban, és húsz hónapos koruk táján szinte kiszakad belőlük a mondanivaló.

Az új szavak majdnem mind vele kapcsolatosak: testrészei és a velük összefüggésben álló dolgok érdeklik a legjobban. Lépésről lépésre megtanulja tehát a testrészei neveit, megtalálja a hajkeféjét, és elnevezi, egy félelmetes éjszakán pedig úgy menekül az ágyától, hogy közben nevet ad neki. Amikor porontyod végre a lakáson kívüli dolgoknak is elkezd nevet adni, olyasmiket választ ki, amelyek szintén fontosak számára. Bár ezek a különálló szavak még csupán az ismerős és látható tárgyakhoz társított főnevek, idővel egyre többféle módon használja őket.

Tudtad?
Ha a gyerek megtanulta használni a szavakat, fokozatosan különféle hanglejtéssel más és más környezetben alkalmazza őket. A főnevekkel tehát kifejezi érzelmeit is, és másképp ejti ugyanazt a szót, ha éppen örül a tárgynak, vagy, ha fél tőle. Segítheted a fejlődését, ha kerek mondatokban válaszolsz neki, és elmondod, amit a szava mögé értesz.

Az első fogalmak

Ahogy beszélni kezd porontyod, a mama, a papa és a kutya megnevezése után lassan kialakítja első fogalmait is. Ha otthon négylábú házőrzőt tartotok, kezdetben minden állatot kutyának nevez majd, de egy idő után, ha találkozik egy bújós cicával, felmerül benne a kétely, hogy kicsit más ez a nyávogó lény, mint az otthoni németjuhász. Jobb híján egyelőre valószínűleg kicsi kutyának nevezi majd, de ebből a jelből tudhatod, hogy, bár szava még nincs a fogalomra, már érzi, hogy van némi különbség állat és állat között.

Úton a beszéd felé

Miután már megtanult egy sor különálló szót, valamint többféle hanglejtéssel és összefüggésben használni is tudja őket, akkor a gyerek minden külső segítség nélkül áttér a kétszavas beszédre. Ne tekintsd azonban a két vagy több szóból álló állandó vagy gyakori szókapcsolatokat két szó összekapcsolásának, mert ezeket a gyerekek is egynek veszik, és egy szuszra tanulják meg. Az add ide tehát az ő szemében egy szó, ahogy azok a kifejezések is az első, különálló kijelentések között lesznek, amelyek sűrűn fordulnak elő a család beszélgetései során.

Amikor végre tényleg két szót kapcsol össze, ne várd azonban, hogy első mondatai, kifejezései nyelvtanilag helyesek legyenek, hiszen csak azért tesz hozzá még egy szót az elsőhöz, hogy jobban ki tudja magát fejezni.

Hogyan beszélj hozzá?

A gyerek a maga nyelvén beszél, de közben folyamatosan figyeli a te kommunikációdat is. Ha megértve őt gyorsan válaszolsz arra, amit mond, azzal fenntarthatod az érdeklődését, és helyesen képzett mondataiddal folyamatosan mintát nyújthatsz neki. Ha állandóan kijavítod a tipegő távirati stílusban fogalmazott mondatait, és megpróbálod helyesen megfogalmaztatni vele a dolgokat, azzal csak feltartóztatod a beszédfejlődését.

Semmi kedve nem lesz ahhoz, hogy a már elmondottakat helyesen elismételje, főleg, ha szavaival azonnali cselekvésre próbál ösztönözni, és te egészen addig nem teszel semmit, amíg nem mondja ki hibátlanul kívánságát. Hadd beszéljen a maga módján, és ne tegyél úgy, mintha nem értenéd meg, miközben pontosan tudod, mit szeretne.
Abba a hibába se ess azonban, hogy te is tévesen vagy gagyogva válaszolsz neki.

Ha babanyelven reagálsz, azzal is hátráltatod a fejlődését, hiszen nem adsz neki mintát, amit átvehet tőled. Amellett tehát, hogy hagyod őt a maga nyelvén fecsegni, a legjobb, ha te is a magadén beszélsz vele.

Cikkünk Penelope Leach Picik és kicsik című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük