Egyre boldogtalanabbak a gyerekek - Mi áll a háttérben?
A felnőttek szorongásnak gondolják, de többről van szó. Öngyilkosság is lehet a vége.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre boldogtalanabbak a brit tizenévesek, aggódnak az iskola, a külsejük, a választási lehetőségeik és a szabadságuk miatt - derült ki egy reprezentatív felmérésből.

A Gyermekek Társasága nevű brit jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra a 42 ezer, 8-17 éves gyermekkel készített interjú nyomán készült tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy miután hosszú időn át egyre jobban érezték magukat a gyerekek, 2008-tól megtorpant, legutóbb pedig csökkenni kezdett az elégedettségük.

Öngyilkos gondolatokhoz vezethet

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a tizenévesek boldogságát és lelki egészségét érintő kérdéseket gyakran tekintik szokásos kamaszkori szorongásnak, amivel nem kell foglalkozni.

- Ez az ártalmas magatartás tarthatatlan, amikor ilyen sok tinédzser kétségbeesetten boldogtalan, és olyan komoly problémákkal küzd, amelyek öngyilkos gondolatokhoz vezetnek. A mi kultúránk megbélyegzi, félreérti vagy figyelmen kívül hagyja a fiatalokat ahelyett, hogy egészségüket, boldogságukat támogatná. Jobbat érdemelnek ennél" - kommentálta a kutatás eredményeit Emma-Jane Cross, a MindFull lelki egészségügyi karitatív szervezet alapítója.

Mi áll a háttérben?

A Jó gyermekkor jelentés készítői azt találták, hogy a 14-15 évesek a legkevésbé elégedettek, 15%-uk ítélte jóllétét a legalacsonyabb szintűnek, míg a nyolcévesek közül csupán 4% sorolta magát ebbe a kategóriába.

Bár sok tizenévesnek nincs olyan problémája, amelyet lelki betegségként lehetne diagnosztizálni, mégis alapvetően boldogtalanok. Ők azok, akik nem éreznek késztetést a továbbtanulásra, családtagjaikkal rossz a kapcsolatuk, és úgy érzik, sokkal kevesebb a pénzük, mint a barátaiknak. A kutatás adatai szerint közvetlenül összefügg a boldogságukkal választási lehetőségeik, önállóságuk és a szabadság érzékelt szintje, mely 8 és 15 éves koruk közt csökken, majd 16-17 évesen újra emelkedik.

Magyarország a 20. helyen áll

Az UNICEF 2013-as, Gyermekek jólléte a világ fejlett országaiban című jelentése szerint a brit gyerekek a jóléti államok fiataljaihoz képest sem boldogulnak jól, 29 ország közül a 14. helyre kerültek a rangsorban. Magyarország ugyanitt a 20. helyet foglalja el.

- Ezek az eredmények arra intenek, hogy nem szabad egyszerűen legyinteni a tinik boldogtalanságára és kamaszkorral járó rosszkedvnek tekinteni. Nem érzik magukat biztonságban otthon, szenvednek a családi konfliktusoktól és a közösségben elszenvedett gúnyolódástól: ezek valós problémák, amelyeket segítenünk kell megoldani. Rendkívül fontos, hogy mindannyian, a kormány, a szakemberek és a szülők is beszéljenek velük, hallgassák meg és vegyék komolyan, amit a tizenévesek mondanak nekik - vélte Matthew Reed, a Gyermekek Társaságának elnöke.

Rendes család gyereke is drogos lehet

Az úgymond jó családból való gyerekek is mind gyakrabban nyúlnak különféle tudatmódosítókhoz. Tudj meg többet a témáról videónkból!

- Érdekes, hogy a jelentés szerint a 14 és 15 évesek boldogulnak a legkevésbé jól. Nem szabad ezt a fejlődés kikerülhetetlen szakaszának tekinteni, hanem valóban beszélni kell ezzel a generációval - fűzte hozzá Linda Papadoulos pszichológus.

Ezt is szeretjük