Tanítsd meg a gyereknek a fehérneműszabályt: fontos, hogy ismerje

Kis zöld figura segít megértetni a gyerekkel, mitől óvakodjon.

nagykep?cikkid=169478&kep=szomoru-kislany-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden ötödik gyerek éli át a szexuális zaklatás vagy erőszak borzalmait, az Európai Tanács ezért a megelőzés eszközeként kidolgozta a fehérneműszabály nevű módszert, és hozzá egy aranyos figurával képeskönyvet is mellékelt, illetve egy rövid videót, mely cikkünk alján tekinthető meg.

A módszer segíti a szülő-gyerek kommunikációt a témáról, és segít megvédeni is a gyerekeket azáltal, hogy számukra érthetőbbé, közelibbé teszi, mitől kell óvakodniuk.

A szexuális abúzus vagy erőszak megelőzésében ugyanis kulcsfontosságú a szülő szerepe. Az ő dolga, hogy a gyereket figyelmeztesse, és segítsen neki felismerni a veszélyes helyzeteket. Mindennek elengedhetetlen feltétele a kendőzetlen, jól működő szülő-gyerek kommunikáció, a nyitottság, a biztonságérzetet adó szülői jelenlét. Ezt a fajta bizalmi kapcsolatot gyermek születésétől fogva érdemes építeni, de soha nem késő elkezdeni mélyíteni azt. A gyereket mindig meg kell hallgatni, és utánajárni, ha valami olyasmiről számol be, ami nagyon nem helyénvaló.

A fehérneműszabály

A fehérneműszabály, melynek átadása a szülő feladata, egy több elemből áll.

A tested csak a tiéd - a gyereknek már kiskorában meg kell tanítani, hogy kizárólag ő dönti el, ki érintheti meg, és ki nem. Visszautasíthat akár egy szülői ölelést is, ha úgy érzi, nem akarja azt. A könyvben szereplő Kikótól a kéz megkérdezi, megérintheti-e az orrát, kezét, majd azt is megkérdezi, benyúlhat-e a fehérneműjébe. Kiko határozottan nemet mond. Ezt kell megtanulni a gyereknek is: felismervén, hogy valami nem helyénvaló, nemet mondani.

Jó érintés és rossz érintés -  a gyereknek nem mindig egyértelmű, mi a jó és mi a rossz érintés, azaz a helyénvaló és nem helyénvaló. A szülőnek el kell magyaráznia, hogy ha valaki azt kéri, hadd nyúljon az intim testrészeihez, vagy azt, hogy a gyerek nyúljon az övéhez, nem helyénvaló.

Fontos persze tisztázni, hogy a doktor néni vagy a szülő néha megérinti ilyen helyeken fürdés vagy vizsgálat alkalmával, de mint mindig, ilyenkor is mondhat nemet a gyerek, hiszen a teste az övé. Az intim részekről érdemes a gyerek korának megfelelő nyelven, és azokat valódi nevükön nevezve beszélni. Ez is segít neki, hogy felmérje a jó és rossz érintések közti különbséget.

Jó titok és rossz titok - a szexuális zaklató általában közös titokként tünteti fel a gyerek számára a vele történteket, de ez a szabály rámutat, hogy minden olyan titkot, amitől rosszul érzi magát a gyerek, ami feszültséggel tölti el, el kell mondania egy felnőttnek, akiben megbízik.

Elkövetők - a szexuális zaklató lehet a gyerek által ismert és ismeretlen ember is. A gyereknek meg kell tanítani, hogy igenis előfordul, hogy egy ismerős illető, aki látszólag jó szándékú, rosszat akar. Az ismert, de rossz szándékú ember felismerése a szülő feladata is. Az ismeretleneket illetően a szülőnek meg kell tanítania, hogy soha nem szabad elmenni sehová, vagy beülni az autójába.

Érdemes egyébként a gyerekkel egy jelszót egyeztetni, mely segít felismerni az anyukád mondta, hogy jöjjek el érted magyarázattal próbálkozó rossz szándékú idegeneket. Ha valaki nem tudja a jelszót, azonnal egyértelműsödik, hogy hazudik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jelentés és segítség - fontos, hogy a gyerek tudja, kihez fordulhat, ha valakivel kapcsolatban bizonytalan, jó-e, vagy rossz, amit tőle kér, vagy ha valaki nyomasztó dolgokra kéri. Fel kell térképezni együtt azt a biztonsági hálót, akikhez a gyerek bizalommal fordulhat. Legyen tagja a szűk családból, de azon kívül is.

Mindemellett azt is el kell mondani a már nagyobbacska gyereknek, hogy a tanárok, orvosok, rendőrök, iskolapszichológus, gyerekjogi képviselők, illetve az ingyenesen hívható segélyvonalak, mint a Kék Vonal is módot ad a segítségkérésre.

Kiko és a kéz

A következő videó a gyerekek számára megkönnyíti a jó és rossz érintés, a jó és rossz szándék közti különbség, az intim érintés határainak, illetve a saját test feletti kizárólagos döntési jog megértését.

Forrás: az Európai Tanács kiadványa a fehérneműszabályról

Ezt is szeretjük