Hány centit nőnek a gyerekek optimálisan évente? Ez számít egészségesnek
Sok szülőt aggaszt, optimálisan nő-e a gyermeke.

hany-centit-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyű azt mondani egy szülőnek, hogy ne aggódjon. Talán nem is érdemes ezzel próbálkozni, hiszen minden anya és apa aggodalma jogos: azt szeretnék, ha gyermekük testileg és lelkileg is optimális módon cseperedne.

A fő, hogy indokolatlanul vagy túlzott mértékben ne aggódjon senki, és ne lásson rémeket, de, ha rendellenességet sejt, akkor konzultáljon a gyerekorvossal. Az, hogy milyen mértékben nő egy gyerek, sok minden által befolyásolt, illetve egyéni adottságoktól is függő dolog. Számít, mit örökölt genetikailag, befolyásolhatja, sportol-e a gyerek, vagy mennyire táplálkozik egészségesen, illetve nyugodtak-e a körülményei. A nem, mint befolyásoló tényező a serdülőkortól lép be a képbe.

A genetikai adottságok 70%-ban, a körülmények 30%-ban befolyásolják, végül milyen magas lesz valaki. Ez azt jelenti, hogy mindenki valamilyen adott lehetőséggel érkezik, de ahhoz, hogy ez a lehetőség meg is valósulhasson, optimális körülményekre van szükség.

Alapvetően egy hormonális vezérlésű folyamatról van szó, így a megfelelő hormonszint is elengedhetetlen az optimális növekedéshez. A pajzsmirigyhormon hiánya, illetve az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormon nem megfelelő mértékű jelenléte hátráltatja a növekedést. E két hormon optimális szintje elengedhetetlen a folyamatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hány centit nőnek évente a gyerekek?

A növekedés üteme kezdetben a legnagyobb. Négyéves korig egy rendkívül gyors növekedési folyamat zajlik le. Mire a gyerek egyéves lesz, eléri felnőttkori magasságának körülbelül 40%-át, kétéves korára pedig annak felét. Négyéves kor után lelassul a folyamat, és évente 4-6 centiméteres növekedésre lehet számítani.

A serdülőkor egy olyan életszakasz, amikor ismét felgyorsul a növekedés. Ilyenkor 10-30 centis növekedés zajlik le 8 és 16 éves kor között. Évi lebontásban ez valamivel több mint 1 centitől 3 centiig terjedne, de a növekedés eloszlása időben nem egyenletes, több dologtól, például fentebb sorolt életmódbeli tényezőktől is függ, mikor következik be egy-egy mérhető változás. Serdülőkortól már a nem is számít: lányok esetében 11-13 éves kor között, fiúknál 13-15 éves kor között ugrásszerű változás következik be. 18 éves kortól nem változik a magasság számottevően.

Ezt is szeretjük