18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Már 30 ezer ilyen szörnyű videó kering a neten: megmutatják a szülők, hogy büntetik a gyereket
Hihetetelen, hogy vannak szülők, akik ilyesmire képesek.

hiszti

Az interneten számos gyereknevelési tanácsot lehet olvasni, hogyan kell kezelni a gyerekkel fellépő vitahelyzeteket, ám sajnos olyasmi is kerül a netre ennek kapcsán, aminek soha nem lenne szabad. Borzalmas amerikai trend, hogy szülők videóra veszik, és megosztják a világgal, hogyan fegyelmezik durvábbnál durvább, maradandó lelki sérüléseket okozó módszerekkel a gyerekeiket.

Szám szerint már több mint 30 ezer ilyen videót közzétettek, melyeken gyalázatos módon utasítják rendre a gyerekeket. A posztoló szülők feltételezhetően mentális problémákkal küzdhetnek, hiszen amiket a videókon művelnek, olyat normális ember nem csinál, pláne nem elismerést várva tettéért az interneten.

Nyilvános megszégyenítés, lelki sérülés

Nem egyszerű szidás csupán, amit a felvételeken látni, illetve amiket élőben streamelnek a szülők. Ennél sokkal durvábbak a gyerekekkel szemben alkalmazott büntetések: egy videón például, mert a gyerek rosszat csinált, a szülő kocsival hajt át az Xboxján. Egy másik videón kopaszra borotválják egy gyerek fejét büntetésből, egy harmadikban szeme láttára tűzbe dobálják a gyereknek szánt karácsonyi ajándékokat.

Két óriási, égető probléma merül fel. Az egyik, hogy a szülők viselkedésükkel a gyerek lelkében olyan töréseket okoznak, amelyeket sajnos esélyes, hogy soha nem fognak tudni kiheverni, és a lelki sérülés miatt vagy depresszióra, vagy agresszióra, de akár öngyilkosságra hajlamos felnőtt is válhat belőlük. A másik hatalmas probléma, hogy a videóra vett szülői megtorlás gyakorlatilag a gyerek nyilvános megszégyenítése, megalázása.

Sajnos annak ellenére, hogy a videók igen megosztóak, és tömegekben keltenek felháborodást, egyúttal igen népszerűek is. Természetesen a megtekintők közt akadhatnak olyanok, akik nem hiszik el, míg nem látják, mi történik a gyerekekkel. Lehetnek köztük ellenzők és olyanok is, akik jót nevetnek a gyerekek kínján, de tény, hogy volt már 45 milliós nézettségű videó is. 45 millió ember nézte végig, ahogy egy apa szétlövi lánya laptopját egy Facebook-poszt miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akadnak, akik szerint a videók segélykiáltásként is értelmezhetők a szülőktől, akik tehetetlennek érzik magukat a gyereknevelési problémákkal szemben. A szülők ily módon kérnek tanácsot egymástól - mondják -, ám kétség sem fér hozzá, hogy a gyerekek nyilvános megszégyenítésére, a velük szemben alkalmazott embertelen módszerekre a kétségbeesés sem hatalmazhat fel senkit. A megoldás sosem lehet a gyerek bántalmazása sem fizikai, sem lelki értelemben véve. Az, aki ilyesmit tesz, nem megoldást talál a problémára, hanem sokkal mélyebbet idéz elő, mely aligha helyrehozható.

Szerencsére a hatóság már felfigyelt a jelenségre, és volt olyan anya, akit börtön- és pénzbüntetéssel sújtottak a tettéért. Igaz, az általa elkövetett tett a lelki mellett fizikai gyermekbántalmazás is volt: forró szószt itatott gyermekével, aki valami csúnyát mondott, majd hideg zuhany alá állította, és mindezt filmre vette.

Bízzunk benne, hogy az efféle, mélyen elítélendő szülői megtorlásnak még szigorúbb, még hatékonyabb módon elejét veszik világszerte az illetékes hatóságok, hogy gyerekekkel sem hasonló embertelenség, sem a nyilvános megalázás ne eshessen meg többé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük