Ezt mondd el a gyereknek, ha először megy táborozni: nagyon fontos tudnia
Az első táborozás előtt a gyerek és a szülő is félhet egy kicsit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha esetleg nem is mutatja, mert egy kis hős, biztos lehetsz benne, hogy csemetéd a lelke mélyén nagyon is izgul, ha először készül táborba. Néhány egyszerű, leginkább a praktikus dolgokra vonatkozó mondattal azonban megnyugtathatod - ráadásul te is könnyebb szívvel engeded majd el ebben az állapotban, ami azért szintén nem utolsó szempont.

A táborban is vele leszel - ha nem is fizikailag

A gyerkőcöket megviseli az elválás a számukra legfontosabb embertől, azaz a szülőtől - még ha csak néhány napról, esetleg egy-két hétről van is szó. Mondd el neki, hogy ez alatt az idő alatt sem kell nélkülöznie a társaságodat, hiszen a technika vívmányai neki is barátai. Ha esetleg nincs telefonja vagy más, a kommunikációt lehetővé tevő eszköze, nézz utána, hogy miként és milyen intervallumokban tud veled a táborból kapcsolatba lépni - biztos, hogy van erre lehetőség -, és ezt természetesen közöld is vele.

Esetleg le is írhatod neki a biztonság kedvéért. Megegyezhettek abban is, hogy a nap egy bizonyos órájában mindig te jelentkezel. Mindjárt nem érzi magát olyan elveszettnek, ha tudja, hogy folyamatosan, de legalábbis meghatározott időközökben rendszeresen elérhető leszel számára.

Kihez fordulhat még?

Nyugtasd meg, hogy a táboroztató pedagógusok többek között azért vannak ott, hogy a rájuk bízott csemeték állandóan biztonságban legyenek, minden szempontból. Ha a gyerkőcnek bármi problémája adódik - rosszul érzi magát, vagy egyszerűen csak rátör a szülőhiány -, minden további nélkül fordulhat hozzájuk. Mondd el neki, hogy jó kezekben lesz, ha pedig nagyobb baj lenne - aminek azért szerencsére elég kicsi a valószínűsége -, akár érte is tudsz menni.

Arra viszont hívd fel a figyelmét, hogy a táboron kívül ugyanúgy legyen óvatos az idegenekkel.

Ha "idegen" gyerekekkel táborozik

Könnyebb a helyzetetek, ha a gyerek az osztálytársaival vagy a barátaival utazik, legalábbis lesznek utóbbiak közül néhányan a táborban. Ha nem így van, bátorítsd őt ismerkedésre - biztosra vehető, hogy talál legalább néhány sorstársat, akivel gyorsan egymásra hangolódnak, és akár még barátokká is válhatnak. Első lépésben kezdeményezzen beszélgetést, játékot vagy más foglalatosságot, a többi pedig már szinte magától megy.

Keresztallergiák, amikre a táborban is figyelni kell

Ha a gyerek allergiás valamire, egyes ártalmatlannak tűnő ételek keresztallergiát is kiválhatnak nála. Tudd meg, mitől érdemes óvakodni - nemcsak a táborban, hanem a mindennapok során is.

Jó, ha tudja, hogy hová megy

Megnyugvást jelent a gyerek számára az is, ha van valamiféle konkrét fogalma a helyről, ahová utazik. Keressetek rá a neten, biztosan találtok mind információt, mind pedig képeket. Esetleg más forrásokból is utánanézhetsz a helyszínnek - leginkább könyvekből -, és mesélhetsz is róla a gyerkőcnek - ha szerencséd van, esetleg sikerül valamilyen legendára bukkanni, ami az adott települést övezi, netán akad valamilyen rá jellemző különlegesség, legyen szó egy épületről, egy szokásról vagy egy történelmi emlékről. Így a terep valamennyire akkor is ismerőssé válik számára, ha még sohasem járt ott - és ettől már nem is tűnik olyan félelmetesnek, az otthontól való távolsága ellenére sem, az aggódás helyét pedig lassacskán átveszi a kíváncsiság és a várakozás.

Mi vár rá a táborban?

Hasonlóan sokat segíthet, ha a gyerkőc nemcsak a helyszínnel ismerkedik meg virtuálisan, illetve elmondás alapján, hanem azt is pontosan tudja, mit fog ott csinálni. Nyilván van valamiféle profilja a tábornak, de jó, ha utánanézel a kötöttebb és alternatívabb programoknak, illetve annak, hogy milyen napirend szerint zajlanak a dolgok. Mindezen információk birtokában csemetéd nemcsak felkészültebb lesz, de a helyszínen is jobban feltalálja majd magát.

Ezt is szeretjük