Bajbajutott családokon segít az alapítvány
Példás összefogás
Az időben megkezdett terápia nagyban befolyásolhatja a kicsik további életét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A több mint 20 éve működő Gézengúz Alapítvány új terápiás részleget létesített Salgótarjánban, az eltérő fejlődésű gyerekek számára.

A civil szféra, a helyi önkormányzat, egy nagyvállalat és az önkéntes segítők összefogása nemcsak Észak-Magyarország, hanem az egész ország számára mintaértékű.

Évi nyolcezer koraszülött

A legfrissebb adatok alapján hazánkban évente nyolcezer koraszülött csecsemő jön világra. A születési sérült gyermekek számára fontos, hogy életük első néhány évében kiderüljenek az esetleges rendellenességek, mivel ezek nagyban befolyásolhatják a gyermekek további sorsát. A Gézengúz Alapítvány az eltérően fejlődő esetek kiszűrésében igyekszik segítséget nyújtani, szoros együttműködésben védőnőkkel és orvosokkal, hiszen az idejében diagnosztizált tünetek odafigyeléssel és megfelelő terápiával jó eséllyel gyógyíthatók.

A hiánypótló missziót teljesítő alapítványt rendszeresen keresték fel segítségre szoruló Nógrád megyei családok budapesti központjában. A szervezet a felmerült igények kiszolgálása érdekében hozta létre legújabb, salgótarjáni kirendeltségét az egészségügyi alap, helyi orvosok, szakemberek, pedagógusok és önkéntesek összefogásával, továbbá a városi önkormányzat, valamint a Magyar Telekom támogatásával.

Nógrádban kiemelkedően sok a koraszülött és sérült baba

Mivel Nógrád megyében a koraszülött, születési sérült csecsemők száma kiemelkedően magas, rendkívül nagy szükség volt az állami egészségügyi ellátás mellett a Gézengúz Alapítvány munkájára. 2010 áprilisától a szervezet ingyenes gyermekneurológiai rendelést, szakmai konzultációkat, mozgásterápiát, valamint gyógypedagógiai és hidroterápiás foglalkozásokat tart Salgótarjánban. A szakmai team az elmúlt év alatt változó, ideiglenes helyszíneken végezte tevékenységét, de 2011 májusától a helyi önkormányzatnak köszönhetően már állandó helyen fogadhatja a rászorulókat.

A példaértékű összefogáshoz mindegyik fél elkötelezettségére nagy szükség volt. A salgótarjáni önkormányzat egy önálló helyiséget biztosított a munka számára, a helyi vállalkozók építőanyagokat és önkéntes munkájukat ajánlották fel, a Magyar Telekom pedig adományvonalát állította csatasorba, hogy végül a Budapesten, Budakalászon és Győrben már bevezetett komplex - egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális - szolgáltatás Salgótarjánban is elérhetővé váljon.

"Szép példája az összefogás erejében rejlő alkotó erőnek"

- Fontos küldetés számunkra mind szakmailag, mind emberileg felelősséget vállalni a születési sérült csecsemőkért - mondta dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvos igazgatója. - Azonban salgótarjáni egységünk önerőnkből nem jött volna létre, ezért büszkék vagyunk az emberek jóakaratára, segítő szándékára.
Szép példája ez az összefogás erejében rejlő alkotó erőnek.

A Gézengúz Alapítvány célja az volt, hogy olyan központot alakítson ki, ahol a családok otthon érezhetik magukat, amíg a képzett terapeuták segítik a gyermekek gyógyulását. Az intézményi jelleget nélkülöző, barátságos hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek és családtagjaik a speciális terápiákon eltöltött órákat pozitív élményként, örömforrásként élhessék meg.

Ezt is szeretjük