Honnan veheted észre, hogy gerincferdülése van a gyereknek?
5 jel az ortopéd szakorvostól
Érdemes a gerincferdülés kezelését időben elkezdeni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsére ma már az iskolákban rendszeresek az iskolaorvosi szűrővizsgálatok, amelyek során a gerincoszlopot is vizsgálják, hogy idejekorán felismerhessék annak eltéréseit.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ugyanakkor nem árt, ha szülőként te is tisztában vele, milyen jelekre érdemes figyelned. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusát kérdeztük arról, hogy milyen tünetek utalhatnak gerincferdülésre.

Öt gerincferdülésre utaló jel

- Leggyakrabban vizuális jegyei lehetnek a gerincferdülésnek. A görbe hát, a púpos testtartás, a kacsajárás - ilyenkor a fenekét és a derekát is kinyomja gyerek -, az asszimmetrikusan tartott vállak, lapockák vagy akár súlyos esetben a nem egyforma hosszúságúnak tűnő lábak is gerincferdülésre utalnak. Utóbbinál a medence megbillen, a gerinc pedig elferdül, ami olyan hatást kelt, mintha az egyik láb rövidebb lenne - sorolja dr. Börzsei-Knoll Veronika.

Rosszul bírja a terhelést

Azt is érdemes megnézned, hogy miközben a gyermek púposan előrehajol, látható-e asszimmetria, esetleg ujjaidat a csigolyákon végighúzva érzel-e ferdülést. Ugyancsak gerincferdülésre utaló tünet lehet, ha a gyerkőc gyakran panaszkodik hátfájásra, zsibbadásra.

Amennyiben a gyermek rosszabbul bírja a terhelést, akkor is nehéznek találja az iskolatáskát, amikor erre nincsen különösebb oka, szintén érdemes gerincferdülésre gyanakodni.

Miből áll a gyógytorna?

A gerincferdülés gyógyítására irányuló kezelések közül a gyógytorna a leggyakoribb és leginkább eredményre vezető módszer - hacsak nem annyira súlyos az állapot, hogy már műtéti beavatkozásra van szükség.

- Középsúlyos gerincferdülés esetén fűző viselését is javasolni szoktuk. Ilyenkor a gyermekre készített, speciális, műanyagból formázott fűzőt írunk elő, emellett pedig gyógytornára van szükség. Az orvosi elvek azt mondják, hogy a gerincferdülés esetében az izmok az egyik irányba zsugorodnak, a másik irányból nyúlnak, és ezt kell kiegyenlíteni. Ezen alapul egy modern szemléletű gyógytornakezelés, az úgynevezett Schroth-módszer. Ez egy háromdimenziós torna, amely során nemcsak az oldalirányú ferdüléseket korrigálják, hanem a csigolyák egymás körüli csavarodását is. A gyakorlatok későbbiekben könnyen beépíthetők a hétköznapi életbe is.

Nagyon fontos továbbá - mind kezelés, mind megelőzés szempontjából - a rendszeres sportolás. Gerincferdülésnél az úszás a leginkább preferált sportfajta, de egyéb sportok sem kerülnek tiltólistára - kivételt csak a nehéz súlyok emelése képez. Ezen kívül speciális gerincjóga is szóba jöhet, amely enyhébb ferdülések esetén hatékony kezelési módszer lehet.

Mennyi idő kell a gyógyuláshoz?

Mindig egyéntől és kezeléstől függ, hogy mennyi időt vesz igénybe a gerincferdülés gyógyítása. Ha enyhébb, még időben észrevett problémáról van szó, akár néhány hónapos, maximum féléves gyógytornával is eredményt lehet elérni. Egy súlyosabb ferdülés esetén azonban előfordulhat, hogy akár egy-két évig is viselni kell a fűzőt a rendszeres gyógytorna mellett.

- Ez azonban nem jelenti, hogy innentől nincs a gyermeknek és a szülőknek teendője. A rendszeresen mozgó, esetleg sportoló gyermeknek meg kell tanulnia, hogy mozgás előtt megfelelően be kell melegíteni, a mélyhátizmokat pedig karban kell tartani, hogy azok megtartsák a rugalmasságot - mondja dr. Börzsei-Knoll Veronika.

Ezt is szeretjük