Így nevelj vagány fiút és vonzó lányt!
5 tipp, amit érdemes megfogadnod
Segítsd gyermeked, hogy sztereotípiák nélkül boldogulhasson a nemi szerepek útvesztőjében!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsére eljött a nemek egyenjogúságának a kora, de a nemi egyformaság kora soha nem köszönt be - legalábbis, ameddig a természetnek van beleszólása. Az ember nem csak a játszótéren és a grundon válik fiúvá vagy lánnyá, hanem már az anyaméhben.

A tudósok véleménye szerint itt kezdődnek a nemi különbségek, amikor megindul a nemi hormonok elválasztása: a fiú magzat a tesztoszteronból, a lány a tüszőhormonból kap többet. A jelek szerint ez felel az agy fejlődésében, a különféle adottságokban és az életfelfogásban mutatkozó különbségekért.

Még haza sem vitted tehát babádat a kórházból, már megfigyelheted, hogy, ha lány, hosszasabban nézi az arcokat, főleg, ha beszélnek is. Az érintésre, fájdalomra, zajra is jobban reagál, mint a már csecsemőként vagányabb fiúk. Bár a lányok érzékenyebbek, könnyebben megnyugszanak és megvigasztalódnak, míg a fiúk általában többet sírnak, és ingerlékenyebbek. Előfordulhat, hogy egy kislánynak fiúsabb, egy kisfiúnak lányosabb vonásai vannak, de később te is kiveheted a részed abból, hogy gyerkőcöd a maga nemében kiemelkedő legyen.

A traktor és a baba szerepe a nevelésben

Viszonylag hamar megfigyelhető, hogy a fiúk nagyobb izomzattal, tüdővel, szívvel és fájdalomtűréssel vannak megáldva, míg a lányok párnásabbak, más alkatú a medencéjük, és izmaik másképpen dolgozzák fel az oxigént, ezért később sem lesznek olyan erősek, mint a fiúk. Mindez később a vonzalom kulcsa lesz, azonban ahhoz, hogy gyermeked figyelemreméltó egyéniség és vonzó felnőtt legyen, nem csak a külső kell.

A lelki rezdülések is számítanak: már egészen fiatal kortól meglátszik, hogy a lányokat az emberek érdeklik jobban, a fiúkat pedig a tárgyak. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a kislányok szeretnek babázni és öltöztetőst játszani, a fiúk viszont a traktort és a tűzoltóautót részesítik előnyben.
Arra a kérdésre tehát, hogy előre meghatározza-e a sorsukat, ha a kislány babával, a fiú pedig traktorral játszik, részben igen a válasz: a lánynak nővé, a fiúnak férfivá kell felnőnie. Nemi szerepfelfogásukat azonban a te hozzáállásod is befolyásolja, hiszen a gyerek magatartása nagyjából a szülői példát követi majd.

Hogyan neveld vonzóvá?

Ha szeretnéd, hogy lányod felnőttként jól boldoguljon a nők világában, fontos, hogy már gyerekként megismertesd vele nemi szerepének legfontosabb velejáróit. Ha alapvetően lányos gyermeked van, nem lesz nehéz dolgod, ahogy fiaddal sem, amennyiben ráérez arra, milyen példát kell követnie. Néhány tipp segítségedre lehet!

A nemi különbség nem hátrány

Legyél tudatában annak, hogy a férfiak és a nők született különbségei semmiképpen nem jelentik azt, hogy az egyik jobb vagy rosszabb, erősebb vagy gyengébb, mint a másik. A különbözőségből számos csodálatos dolog fakad, és gyermekednek is sokkal könnyebb lesz elfogadnia saját szerepét, ha saját nemének jó oldalával ismerteted meg, és nem a korlátokat hangsúlyozod. Természetesen mindehhez személyes keserűségedet is félre kell tenned, ami egyedülálló anyaként különösen nehéz lehet. Tekints úgy fiadra, mint arra a valakire, aki helyrehozhatja a tipikus pasihibákat, lányodnak pedig adj egy esélyt, hogy ne essen bele ugyanabba a csapdába, mint te.

Ne feledd, a gyerek egyéniség!

Bár a nemi szerepek sokszor általánosítanak, ne hagyd figyelmen kívül a gyerekeid egyéniségét. Egy fiúban több az izomerő és az agresszivitás, mégis van olyan nő, aki erősebb, határozottabb és talpraesettebb, mint egy férfi. Ha lányodnak fiús természete van, ne akard arra kényszeríteni, hogy megváltozzon.

A képességeket nem elnyomni kell, hanem bátorítva erősíteni, hiszen csak így válhat csemetéd magabiztos felnőtté, ez pedig a szakmai és a magánéleti sikerhez egyaránt elengedhetetlen. Fogadd el, szeresd, támogasd és bátorítsd a gyereket olyannak, amilyen. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell arra ösztönöznöd, hogy szabaduljon meg az olyan modortól, mely az életben a hátrányára lenne. Ha agresszív, tanítsd meg, hogyan uralkodjon magán, ha pedig passzív, neveld nagyobb öntudatosságra.

Fiús és lányos játékok

Ne csak azért válassz a gyereknek játékokat, hogy valamilyen sztereotípia ellen vagy érdekében hassanak, hanem azért is, mert feltehetőleg tetszenek majd neki, és a hasznára lesznek. Törődj bele, ha a gyerek másképpen játszik valamivel, mint vártad volna, hiszen ugyanazzal a játékkal különbözőképpen foglalatoskodnak a fiúk és a lányok, de nemen belül is lehetnek eltérések.

Ne ess a nemi sztereotípiák csapdájába!

A szipogó kisfiút ne intsd le azzal, hogy problémája katonadolog, ha ugyanis megtagadod tőle a törődő figyelmet, még gyámoltalanabbá válhat. Akármilyen nagy is azonban a kísértés, kislányodnak is csak annyit adj törődésből, amennyit fiadnak, ha pedig ő nyafog, ne babusgasd túlzottan. Bár a nemi szerepek azt diktálnák, lányodnak ne csak a külsejét dicsérd, és fiadnak se csak az ügyességét.
A hasonló elismerésnek is megvan a maga helye, de egy fiút azért is meg lehet dicsérni, ha kedvesen bánik a húgával, illetve egy lányt azért, mert ügyesen kezeli a labdát: minél sokszínűbb egyéniség ugyanis, annál nagyobb valószínűséggel lesz felnőttkorában is kiegyensúlyozott és népszerű. Egy gyerek egyénisége sokféle vonásból tevődik össze, és azok mindegyikét ápolgatni kell, úgyhogy ne sajnáld az elismerést!

Mutass példát!

Döntsd el, hogy milyen férfi- és női értékeket becsülsz, majd próbáld magadban és a gyerekeidben is azokat ápolni. A kisgyerek nemi identitása részben az azonos nemű játszótársakkal, részben a szülővel való azonosuláson keresztül alakul ki.

Nem attól lesz valaki gondos apa, ha kisfiú korában babázik, hanem az apja vagy más fontos férfi példájától. Ha pedig egyszerűen beíratod tornázni, az is kevésbé ösztönzi majd lányodat fizikai képességeinek fejlesztésére, mint az, ha téged naponta kocogni lát.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük