5 testvérbékítő tipp

Ha féltékeny a babára

Gyerekfejjel nehéz lehet megbirkózni azzal, amikor megérkezik az új baba. Alkalmazd praktikáinkat, hogy ne érezze magát másodiknak!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor megszületik első gyermeked, természetes, hogy ő a középpont. Amennyi időt csak tudsz, vele töltesz, és minden figyelmed felé irányul. Ha azonban újból domborodni kezd a pocakod, ez a helyzet hirtelen megváltozik: furcsa lehet számára, hogy már nem csak róla szólnak a napjaid, mert megjelent a színen egy kis gőgicsélő trónbitorló.

Ha azonban tudtára adod idősebb gyermekednek, hogy ő ugyanolyan fontos számodra, mint a pici, elkerülheted, hogy komolyabb ellenérzések alakuljanak ki benne. Kövesd egyszerű nevelési praktikáinkat, és simítsd el az ellentéteket!

A terhesség alatt

A várandósság alatt azért féltékeny a gyerkőc, mert úgy érzi, valami olyan dolog zajlik benned, ami őt háttérbe szorítja. Ezért aztán akaratossá válik, hisztizik, és mindennel elégedetlen: így próbálja elérni, hogy többet foglalkozz vele. Alapvetően azonban minden pici gyerek nagyon érdeklődő, ha tehát őt is bevonod terhességed különös változásaiba, és elmagyarázod neki, hogy mi zajlik benned, könnyen legyőzheted növekvő pocakoddal szembeni ellenérzéseit.

Vidd magaddal a terhesgondozásra is, és meséld el neki, hogy ő is ilyen apró pocaklakó volt, mielőtt megszületett volna. Mutasd meg neki a kistestvér ultrahangfelvételét, majd vedd elő a róla készült első fotókat is. Elmagyarázhatod neki azt is, hogy a baba már a pocakodban is érzékel bizonyos dolgokat, majd tedd a kezét a hasadra, hogy megtapasztalhassa, ahogy leendő testvére rugdal. Mesélj neki arról, milyen érzés volt, amikor őt vártad, és terhességed végére már cseppet sem fog gyanakvó szemekkel pillantani pocakodra, hanem alig várja majd, hogy végre megszülessen a pici.

Agresszió ellen

A féltékenység a szülés után válhat igazán problémássá. Ha nagyobb gyermeked hevesen féltékeny a babára, és agresszíven közelít hozzá, semmiképpen ne elfenekeléssel kezeld a helyzetet. Inkább a jövőben ne hagyd őket kettesben, azt azonban ne add a tudtára, hogy azért teszed mindezt, mert félted tőle a picit. Ne mondd neki, hogy a babához csak úgy nyúlhat, ha jól viselkedik, mert ezzel azt az érzést keltheted benne, hogy a picit jobban szereted, mint őt, elé pedig tiltásokat állítasz testvére miatt. Ne feledd, hogy gyermeked esetleg csak több figyelemre vágyik, és szeretne kettesben együtt lenni veled, amikor ugyanúgy játszhattok, mint régen.

Bízd a mesékre!

A gyakori szoptatások megviselhetik a nagyobb gyerkőcöt, hiszen ezalatt az idő alatt nem vehetsz részt játékaiban. Ha bevonod az etetésbe, vagy közben lefoglalod, akkor megoldódik a helyzet.

Miközben szoptatod a picit, mesélj, és időnként kérdezz tőle a mese kapcsán. Ha érzi, hogy ő is van olyan fontos, mint a karodban lévő kisbaba, nem fog állandóan nyaggatni, és te sem érzed majd úgy, hogy kétfelé kellene szakadnod a gyerekek miatt.

Kérd, hogy segítsen!

Jó hatással lehet a gyerekek kapcsolatára, ha hagyod, hogy az idősebb testvér is kivegye a részét a pici körüli teendőkből. Ahogy a terhesség alatt is az volt a legfontosabb, hogy éreztesd gyermekeddel, hogy a megváltozott helyzet nem szorítja őt háttérbe, a baba mellett is az a legjobb, ha megosztasz vele minden egyes élményt. Engedd, hogy fürdetéskor megmossa a pici hátát, vagy kérd meg, hogy amikor pelenkát cserélsz, készítse a kezed ügyébe a kellékeket. Ha ő is segít a pici gondozásában, érezni fogja, hogy nem kevésbé fontos számodra, mint eddig, de ne csodálkozz, ha egy idő után már ő mondja meg, hogy mit hogyan csinálj!

Mindent adj duplán!

Van, akinek természetes, hogy két kisgyerek mellett nincs olyan, hogy csak az egyik kap ajándékot. Amikor azonban megszületik második gyermeked, nem biztos, hogy ez rögtön eszedbe jut, pedig remek fegyver lehet féltékenység ellen!

Ha a picinek vásárolsz egy csörgőt vagy akár csak egy új kezeslábast, ügyelj arra, hogy valamilyen aprósággal nagyobbik gyermekedet is meglepd.

Ő lesz a legboldogabb, amikor új szerzeményét a kistestvérének is megmutathatja, és eszébe sem jut majd, hogy féltékeny legyen, amiért a pici megint új babajátékot kapott.

Ezt is szeretjük