Egy jel a gyerek kezén, amit komolyan kell venni: fontos üzenet az egészségéről
Pillants a körmeire: ha ezt látod, nincs minden rendben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet romló állapotára, noha azok a jelek jóval egyértelműbbek, nemcsak a rossz közérzet vagy a fáradékonyság utalhat. Bár alaposabb szemügyre vételt igényel, a körmökön megjelenő fehér foltokra mindenképpen fel kell figyelni.

Az apró foltok felnőtteknél, időseknél és gyerekeknél is megjelenhetnek, üzenetük pedig fontosabb, mint amekkora jelentőséget sajnos sokan tulajdonítanak neki.

Mire utalnak a fehér foltok a körmön?

A körmön megjelenő kicsi fehér foltok az immunrendszer gyengülésére, illetve hiánybetegségre is utalhatnak. Az immunrendszer gyengülésével a szervezetet sokkal nagyobb mértékben fenyegetik a betegségek, így védőpajzsának erősítést adva érdemes emelni a vitaminbevitelt sok zöldség, gyümölcs és tápláló ételek, valamint élőflórás joghurt fogyasztásával, mely utóbbi a szervezet jótékony, védő szerepet betöltő baktériumainak nyújt támogatást.

A hiánybetegségeket illetően a körmön megjelenő fehér foltok többféle hiányra is utalhatnak. Jelezhetnek A-vitamin-hiányt, vashiányt, cinkhiányt és kalciumhiányt. Ezen tápanyagok mindegyike igen fontos szerepet tölt be a szervezetben, így a köröm közvetítette vészjelekre mielőbb válaszolni kell.

Mi a teendő?

A hiánybetegségek megszüntetését vitaminkészítmény segítségével is elő lehet segíteni, de érdemes elsősorban a táplálkozásban véghezvinni bizonyos változtatásokat, melyek által a tápanyagbevitel célirányos lehet.

Az A-vitamin-bevitelt, mely vitamin a szem és a bőr számára is fontos, főként sárga színű zöldségekkel és gyümölcsökkel, például sárgarépával, sárgabarackkal, illetve tengeri hallal, például lazaccal lehet hatékonyan növelni.

A vashiányt, melyből anémia, azaz a test megfelelő oxigénellátását fenyegető vashiányos vérszegénység alakulhat ki, aszalt gyümölcs, több hús, máj és tonhal fogyasztásával lehet visszaszorítani.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A cinknek, a test egyik fontos nyomelemének bevitelét tojás, hüvelyesek, vörös húsok, mogyoró- és diófélék fogyasztásával lehet hatékonyan növelni. A cinkhiány velejárója az étvágycsökkenés, az elhúzódó sebgyógyulás, a fáradékonyság és az immunrendszer gyengülése is lehet.

Végül pedig a kalciumbevitelt, mely tápanyag hiánya a csontokat, a fogakat, az izomzatot és a szívet is fenyegeti, brokkoli, tejtermékek és szardínia fogyasztásával lehet fokozni.

Mi történik, ha nem múlik el?

Amennyiben az étkezésben eszközölt változtatások ellenére sem múlik el a köröm foltossága, mindenképpen érdemes elmenni a háziorvoshoz, illetve a gyermekorvoshoz, aki további segítséget, információt tud nyújtani, illetve beutalót adhat egy átfogóbb kivizsgálásra.

Fotó: www.whatbay.com

Ezt is szeretjük