Több nőt érint, mint gondolnád: de miről lehet felismerni az endometriózist?
Nem sikerül teherbe esned, pedig problémának semmi jele?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha több mint egy éve hiába próbálkoztok a babaprojekttel, jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz. Számos betegség okozhat meddőséget, ezek nagy része azonban gyógyítható, amennyiben pedig súlyosabb a helyzet, még mindig ott a lehetőség a mesterséges megtermékenyítésre. Ha túl sokáig vársz, előfordulhat, hogy ezek sem jelentenek megoldást, hiszen, ha a betegség mellé lelki problémák is társulnak, azok is hatással lehetnek termékenységedre.

Ne várj jelekre, ugyanis a legtöbb betegség nem jár fájdalmas tünetekkel, és csak célzott termékenységi vizsgálatok során derülhet rá fény. Ismerd meg az egyik gyakori, de rejtett betegséget, ami útjába állhat a sikeres teherbeesésnek!

Az endometriózis

Az endometriózis gyakori betegség, melynek lényege, hogy a méhnyálkahártyát alkotó szövet a kismedence más szervein is megjelenik, és ott a hormonális hatások alatt továbbra is méhnyálkahártyaként viselkedik. A ciklikusan változó szövet tehát tested egyéb részeibe jutva is megvastagszik, szivacsossá válik, majd vérzés kíséretében elpusztul. Csakhogy ennek a vérnek nincs megfelelő útja a távozáshoz, mivel nem képes kifolyni a hüvelyből, mint normális esetben. Az ismétlődő vérzés krónikus gyulladást és hegesedést okoz az általa érintett szerv falán, ami végső soron kismedencei gyulladáshoz és a petevezetékek elzáródásához, ezáltal pedig meddőséghez vezet.

Mi okozza?

Az endometriózis pontos oka egyelőre nem tisztázott, de a kutatások jelenlegi állása szerint létrejöttét több tényező is befolyásolja. Az egyik legrégebbi elmélet szerint a betegség kockázatát növeli, hogy bizonyos testhelyzetekben visszafelé áramlik a menstruációs vér, ekkor ugyanis a benne sodródó sejtes elemek nagy eséllyel tapadnak meg rossz helyen. A méh üregét és a petevezetékeket kitöltő nyálkahártyafoszlányok a hasüreg bármely pontjára eljuthatnak, de megtelepedésüket alapvetően a hormonális problémák segítik elő.

Egy másik feltételezés szerint az immunrendszer hibás működése is elegendő ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Az ép immunrendszer rendeltetése szerint elpusztítja az illetéktelen behatolókat, vagyis a kórokozókat és a kóros helyre keveredő saját sejteket is. Immunhiányos betegség esetén azonban a szervezet olykor nem képes felszámolni ezeket az idegen elemeket, és hagyja, hogy azok megtapadjanak. A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az endometriózis kialakulásában, ha tehát a családod nőtagjai között előfordult valakinél hasonló betegség, nem árt, ha te is jobban odafigyelsz magadra.

Nem minden esetben a szervezet hibás működése áll a háttérben. Egyes kémiai anyagok, allergének és az ételekben található méreganyagok szintén hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához. A kísérletek során a legveszélyesebb anyagnak a dioxint találták, amit elsősorban a papír fehérítésére használnak, de veszélyes anyagok égetésekor is nagy mennyiségben kerül a talajba.

Tünetek

Egyes nők teljesen tünetmentesek lehetnek, de előfordul, hogy a menstruáció idején olyan heves fájdalmat érzel, hogy az még napi feladataid elvégzésében is meggátol. Az alhasi görcsök mellett jelentkezhet derékfájás, de az is endometriózisra utalhat, ha a ciklus közepén petefészkeid körül erős fájdalmat érzel pár napig, menstruációd pedig rendkívül erős, gyakran véralvadékokkal tarkított. Attól függően, hogy a nyálkahártya melyik szervben található, bélrendszeri vagy húgyúti vérzés és fájdalom, illetve fájdalmas vizelés vagy székelés is előfordulhat.

Diagnózis

Ha a fenti tünetek közül több is egyszerre jelentkezik, feltétlenül kérj időpontot nőgyógyászodtól, aki adhat beutalót laparoszkópiás vizsgálatra. Ez a hasüreg endoszkópos tükrözését jelenti, melynek során két apró bemetszést ejtenek a hasadon. Az egyiken keresztül az orvos levegővel tölti fel a hasüreged, hogy a szervek ne tapadjanak össze, a másikon keresztül pedig bevezeti a műszert. Így áttekintheti a kismedence teljes területét, láthatja a szervek külső, szabad hasi felszínét is, amire a nőgyógyászati vizsgálat során nincs mód.
 

Kezelés

Mivel a méhnyálkahártya hormonfüggő szövet, egyszerű gyógyszeres kezeléssel el lehet pusztítani a rossz helyen található sejtcsoportokat: a hormonkezelés során a szövet növekedését gyógyszeresen blokkolják, ami ennek hatására elpusztul. Bár ez a kezelési módszer fájdalommentes, sokkal gyorsabb eredménnyel jár a laparoszkópos eltávolítás.
Ahhoz azonban, hogy a betegséget még sikeresen tudják kezelni, fontos, hogy időben fordulj orvoshoz.

Ha ugyanis súlyos tüneteid vannak, melyek jelentősen rontják életminőségedet, lehet, hogy csak a méheltávolítás jelenthet megoldást.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Természetesen erre csak rendkívül szélsőséges esetekben kerül sor, mivel alapvetően jól gyógyítható a betegség, ezt követően pedig minden gond nélkül lehet gyereked.

Cikkünk Marina Nicholas 3 lépés a termékenységért című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük