Több nőt érint, mint gondolnád: de miről lehet felismerni az endometriózist?
Nem sikerül teherbe esned, pedig problémának semmi jele?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha több mint egy éve hiába próbálkoztok a babaprojekttel, jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz. Számos betegség okozhat meddőséget, ezek nagy része azonban gyógyítható, amennyiben pedig súlyosabb a helyzet, még mindig ott a lehetőség a mesterséges megtermékenyítésre. Ha túl sokáig vársz, előfordulhat, hogy ezek sem jelentenek megoldást, hiszen, ha a betegség mellé lelki problémák is társulnak, azok is hatással lehetnek termékenységedre.

Ne várj jelekre, ugyanis a legtöbb betegség nem jár fájdalmas tünetekkel, és csak célzott termékenységi vizsgálatok során derülhet rá fény. Ismerd meg az egyik gyakori, de rejtett betegséget, ami útjába állhat a sikeres teherbeesésnek!

Az endometriózis

Az endometriózis gyakori betegség, melynek lényege, hogy a méhnyálkahártyát alkotó szövet a kismedence más szervein is megjelenik, és ott a hormonális hatások alatt továbbra is méhnyálkahártyaként viselkedik. A ciklikusan változó szövet tehát tested egyéb részeibe jutva is megvastagszik, szivacsossá válik, majd vérzés kíséretében elpusztul. Csakhogy ennek a vérnek nincs megfelelő útja a távozáshoz, mivel nem képes kifolyni a hüvelyből, mint normális esetben. Az ismétlődő vérzés krónikus gyulladást és hegesedést okoz az általa érintett szerv falán, ami végső soron kismedencei gyulladáshoz és a petevezetékek elzáródásához, ezáltal pedig meddőséghez vezet.

Mi okozza?

Az endometriózis pontos oka egyelőre nem tisztázott, de a kutatások jelenlegi állása szerint létrejöttét több tényező is befolyásolja. Az egyik legrégebbi elmélet szerint a betegség kockázatát növeli, hogy bizonyos testhelyzetekben visszafelé áramlik a menstruációs vér, ekkor ugyanis a benne sodródó sejtes elemek nagy eséllyel tapadnak meg rossz helyen. A méh üregét és a petevezetékeket kitöltő nyálkahártyafoszlányok a hasüreg bármely pontjára eljuthatnak, de megtelepedésüket alapvetően a hormonális problémák segítik elő.

Egy másik feltételezés szerint az immunrendszer hibás működése is elegendő ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Az ép immunrendszer rendeltetése szerint elpusztítja az illetéktelen behatolókat, vagyis a kórokozókat és a kóros helyre keveredő saját sejteket is. Immunhiányos betegség esetén azonban a szervezet olykor nem képes felszámolni ezeket az idegen elemeket, és hagyja, hogy azok megtapadjanak. A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az endometriózis kialakulásában, ha tehát a családod nőtagjai között előfordult valakinél hasonló betegség, nem árt, ha te is jobban odafigyelsz magadra.

Nem minden esetben a szervezet hibás működése áll a háttérben. Egyes kémiai anyagok, allergének és az ételekben található méreganyagok szintén hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához. A kísérletek során a legveszélyesebb anyagnak a dioxint találták, amit elsősorban a papír fehérítésére használnak, de veszélyes anyagok égetésekor is nagy mennyiségben kerül a talajba.

Tünetek

Egyes nők teljesen tünetmentesek lehetnek, de előfordul, hogy a menstruáció idején olyan heves fájdalmat érzel, hogy az még napi feladataid elvégzésében is meggátol. Az alhasi görcsök mellett jelentkezhet derékfájás, de az is endometriózisra utalhat, ha a ciklus közepén petefészkeid körül erős fájdalmat érzel pár napig, menstruációd pedig rendkívül erős, gyakran véralvadékokkal tarkított. Attól függően, hogy a nyálkahártya melyik szervben található, bélrendszeri vagy húgyúti vérzés és fájdalom, illetve fájdalmas vizelés vagy székelés is előfordulhat.

Diagnózis

Ha a fenti tünetek közül több is egyszerre jelentkezik, feltétlenül kérj időpontot nőgyógyászodtól, aki adhat beutalót laparoszkópiás vizsgálatra. Ez a hasüreg endoszkópos tükrözését jelenti, melynek során két apró bemetszést ejtenek a hasadon. Az egyiken keresztül az orvos levegővel tölti fel a hasüreged, hogy a szervek ne tapadjanak össze, a másikon keresztül pedig bevezeti a műszert. Így áttekintheti a kismedence teljes területét, láthatja a szervek külső, szabad hasi felszínét is, amire a nőgyógyászati vizsgálat során nincs mód.
 

Kezelés

Mivel a méhnyálkahártya hormonfüggő szövet, egyszerű gyógyszeres kezeléssel el lehet pusztítani a rossz helyen található sejtcsoportokat: a hormonkezelés során a szövet növekedését gyógyszeresen blokkolják, ami ennek hatására elpusztul. Bár ez a kezelési módszer fájdalommentes, sokkal gyorsabb eredménnyel jár a laparoszkópos eltávolítás.
Ahhoz azonban, hogy a betegséget még sikeresen tudják kezelni, fontos, hogy időben fordulj orvoshoz.

Ha ugyanis súlyos tüneteid vannak, melyek jelentősen rontják életminőségedet, lehet, hogy csak a méheltávolítás jelenthet megoldást.

Természetesen erre csak rendkívül szélsőséges esetekben kerül sor, mivel alapvetően jól gyógyítható a betegség, ezt követően pedig minden gond nélkül lehet gyereked.

Cikkünk Marina Nicholas 3 lépés a termékenységért című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük