4 életveszélyes otthoni gyerekbaleset
Mindenekelőtt tedd a lakást bababiztossá, de az is fontos, hogy tudd, mit tegyél, ha mégis megtörténik a baj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár anyaként a fél szemed biztosan mindig a gyereken van, adódhat olyan helyzet, amikor pillanatok alatt megtörténik a baj. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne ess pánikba, próbáld megőrizni hidegvéred, hogy hatékonyabban tudd kezelni akár te magad is a problémát!

Sokszor az is kiderülhet, hogy nem is akkora a gond, mint amekkorának első látásra tűnik, de, hogy a váratlan helyzetekre is felkészülhess, összegyűjtöttük a legtipikusabb veszélyforrásokat, amelyek otthon leselkednek csemetédre.

Fontos!
Vészhelyzet esetén, ha habzik a kicsi szája, rángógörcsei vannak, vagy elveszti az eszméletét, esetleg nem lélegzik, azonnal hívd a mentőket! A 104-es szám tárcsázása után a szakemberek útközben is meg tudják mondani, hogy mit tegyél, amíg ők a helyszínre érkeznek.

Gyógyszert evett

Lehetsz bármennyire elővigyázatos és körültekintő, előfordulhat, hogy porontyod valahogy gyógyszerhez jut.

Mint tudjuk, a gyerekek nagyon találékonyak, és képesek dolgokat olyan helyeken is fellelni, melyekről esetleg nincs is tudomásod. Ha bevett valamit a gyerkőc, az a legfontosabb, hogy megtudd, milyen gyógyszerről van szó. A legbiztosabb, ha megkeresed a dobozát, így a tájékoztatóból kiderül, pontosan milyen hatású készítményről van szó, és túladagolás esetén milyen tünetekkel számolhatsz.

Ha erre nincs lehetőség, valahogy akkor is próbáld meg kideríteni, mit vehetett be, ugyanakkor nagyon fontos a mennyiség is: nem mindegy, hogy egy szem tablettát nyelt le, netán egy marékkal. Amennyire csak tudsz, próbálj higgadt maradni, ha ugyanis látja a gyerek, hogy pánikolsz, ő is jobban megijed, és esetleg nem vallja be, miből és mennyit evett meg.

Miután kiderítetted, miről van szó, a lehető leggyorsabban kérd ki a gyermekorvos véleményét, a legjobb, ha azonnal el is viszed hozzá. Nagyon fontos, hogy betartsd az utasításait, és, ha nem vagy járatos az egészségügyben, semmiképpen ne dönts önállóan, egy meggondolatlan tett ilyenkor csak ronthat a helyzeten.

Ha nem éred el, akkor a hánytatás jó megoldás lehet, így a még fel nem szívódott gyógyszer távozik a szervezetéből. Egyszerűen dugd le a gyerek torkán az ujjad, ami drasztikusan hangzik, de életmentő lehet.

Ha lenyelt egy tárgyat

A gyerekek előszeretettel vesznek mindent a szájukba, hiszen így is ismerkednek az őket körülvevő tárgyakkal. Éppen ezért fontos, hogy az éles, szúrós vagy a nagyon apró dolgokat ne érje el a pici, ha ugyanis ezeket a szájába veszi, fennáll a veszélye, hogy bizony le is nyeli. Persze szülőként nagyon nehéz babaésszel gondolkodni, és sokszor eszedbe sem jut egy tárgyról, hogy veszélyforrás lehet. Ha észreveszed, hogy a kicsi lenyelt valamit, nem feltétlenül kell azonnal az ügyeletre rohanni.

Ha nagyon apró, gömbölyű tárgyról van szó, mint például egy érme vagy egy golyó, és a gyereknek láthatóan nincs semmi baja, elég, ha megvárod, amíg az természetes úton távozik. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy figyeld a székletét, hogy megbizonyosodhass róla, valóban áthaladt-e bélrendszerén. Amennyiben azonban légzési nehézségekkel küzd, erőteljesen nyáladzik, és hányás is előfordul, lehet, hogy a tárgy megakadt a nyelőcsövében.

Ebben az esetben azonnal hívj orvost! Amíg a segítség megérkezik, megpróbálhatod az elakadt tárgytól megszabadítani porontyodat úgy, hogy hüvelykujjaddal és mutatóujjaddal finoman megfogod a nyelvét, miközben kinyitod a száját. Ekkor nyelvét húzd el a torok hátsó részétől, és, ha látod a fuldoklás okát, egy mozdulattal távolítsd el a torkából. Ne érj hozzá többször, hiszen ezzel csak lejjebb tuszkolhatod: ha nem jártál sikerrel, várj az orvosra! Ugyanez a helyzet az éles, szúrós tárgyakkal is, mint a gombostű, a gyufaszál vagy egy éles peremű játék. Ez esetben azonnal vidd be az ügyeletre, ugyanis csak röntgenvizsgálat során lehet eldönteni, szükséges-e mesterséges úton eltávolítani, amit lenyelt.

Mérgező növényt evett

A gyerekek nem csak a lakáson belül, hanem a szabadban is szeretik megízlelni a számukra új és érdekes dolgokat, és ez alól a növények és esetenként a rovarok sem képeznek kivételt. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, pontosan milyen fák, bokrok, virágok teremnek a közvetlen környezetedben, és ezek közül melyeknek van mérgező hatása. A leggyakoribb intő tünet a letargia, a szapora pulzus, a hányás és az ideges, furcsa szemmozgás lehet, de bármilyen gyanús jelet tapasztalsz, faggasd ki a gyereket!

Ahogy a gyógyszer lenyelése esetén, ebben a helyzetben is az a legfontosabb, hogy be tudd azonosítani, miből evett a pici, és minél előbb kérd ki az orvos tanácsát. Gyakori tévhit, hogy mérgezés esetén megoldást jelenthet a tej, de semmiképp ne adj neki! A tej ugyanis csak segíti a méreganyagok felszívódását, tehát ahelyett, hogy enyhítené a bajt, tovább nehezítheti dolgodat. A legbiztosabb, ha a megevett növény egy darabjával és gyerekeddel minél hamarabb felkeresed az orvost, aggasztó tünetek esetén pedig ne habozz mentőt hívni.

Amikor a gyerek nem lélegzik

Az összes lehetséges helyzet közül talán az a legrémisztőbb egy szülőnek, ha látja, hogy nem kap levegőt a gyerek. Ebben az esetben a legnehezebb megőrizni hidegvéredet, mégis törekedj rá, hiszen ekkor nagyon sok múlhat akár néhány másodpercen is.
Ha kisbabád van, nagyon fontos, hogy tisztában legyél vele, szükség esetén mi a teendő a mentő kiérkezéséig, amennyiben a pici nem lélegzik. Hogy a megfelelő technikákat megismerd és elsajátítsd, feltétlenül vegyél részt egy baba-újraélesztési tanfolyamon!

Sok hisztis gyerek nem sír, hanem egész egyszerűen nem lélegzik, ha kitör rajta. Ilyenkor nincs mit tenni, mint a kádba állítani ruhástul, majd langyos vizet engedni rá, esetleg egy pohár vízzel arcon önteni.

Amennyiben a légzésriasztó megszólal, siess a pici szobájába, és ahogy a tárgy lenyelése esetében, ellenőrizd, van-e valami a szájában. Ha nem lélegzik, finoman told hátra a fejét, és fújj a szájába levegőt, ahogy az oktatáson tanultad, de tartsd észben, hogy a tüdeje nagyon pici, egész kevés oxigén is elég neki. Ha néhány ismétlés után sem lélegzik, és kezd elkékülni, alkalmazz mellkasi kompressziót is, amennyiben ismered a pontos technikáját.

Ha nem vagy járatos a lélegeztető- és újjáélesztési technikák terén, hívj azonnal mentőt, de ne hagyd magára a babát! Vidd magaddal őt is a telefonhoz, és a lehető leghiggadtabban kövesd a diszpécser utasításait!

Ezt is szeretjük