Mondatok, amiket soha ne mondj egy túlsúlyos gyereknek!

Megdöbbentő, de a hazai négy és tíz év közötti gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott. És ebben nagy felelőssége van a szülőknek is.

Mondatok, amiket soha ne mondjunk egy túlsúlyos gyereknek!
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Nestlé támogatta.

A Nestlé megbízásából készült kutatás világított rá a korántsem örömteli tényekre. A szakemberek szerint a fiatalok elhízásának hátterében sok dolog húzódhat meg, ilyen lehet többek között a genetika, a családi minta, az étrend, a mozgásszegény életmód és egyes betegségek.

Gyerekeknél a nemre és életkorra vonatkoztatott percentilis érték nyújt segítséget a gyerekorvosoknak és a védőnőknek megállapítani, hogy egy gyermek soványnak, normál testalkatúnak, túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekinthető-e. A szakemberek azonban gyakran a testzsír arányának meghatározására is törekszenek.

Mikor beszélhetünk túlsúlyról?

Gyermekkorban fiúk esetében akkor beszélünk túlsúlyról, ha 25% fölötti a testzsír aránya, lányoknál pedig akkor, ha meghaladja a 30%-ot. Fontos, hogy amennyiben a túlsúly nem vezethető vissza sem a táplálkozásra, sem a genetikára, sem pedig valamely betegségre, úgy előfordulhat, hogy a háttérben lelki okok állnak. Ilyen esetben mindenképpen gyermekpszichológus segítségét kell kérni.

neonbrand-SX906uYEsWI-unsplash
Fotó: Neonbrand/Unsplash

A család a minta

Sok esetben gyakran maga a szülő az, aki rossz példát mutat az étkezés, testmozgás, stresszkezelés vagy érzelemkifejezés terén. Szakemberek szerint a felnőttkori helytelen táplálkozási szokások már gyermekkorban is fellelhetőek, hiszen a gyermek azt látja otthon, azt gondolja helyesnek.

Nehezíti a dolgot az is, hogy sok szülő hajlamos szőnyeg alá söpörni a gyermeke testsúllyal kapcsolatos problémáit, gyakran azért, hogy ne kelljen szembenéznie a saját súlyfeleslegével.

Na, ki lesz az angyal? - avagy a belénk égett mondatok

Még ma sem ritka, hogy egy családban az az örömteli esemény, ha a gyerek sokat eszik, és jellemzően a kevésbé egészséges ételek kerülnek a tányérjára. Vélhetően mindannyiunkba beégtek azok a mondatok, hogy:

„Egyél, hogy nagy legyél!”

„Szép, derék gyerek vagy!”

shutterstock 1936842499

Az sem ritka, hogy a gyerek már jóllakott, de a szülő ezt mégsem veszi tudomásul és az alábbi, szintén régről hozott mondatokat skandálja:

„Addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted!”

„Na, ki lesz az angyal?”

„Bezzeg az én gyerekkoromban...”

Sok időnek kell eltelnie, hogy ezek a berögzült, a szüleinktől, nagyszüleinktől hozott mondatok megváltozzanak az emberekben, és képesek legyenek ezeken túllépve más, egészségesebb mintát kialakítani gyermekük számára.

Mit ne mondj a túlsúlyos gyereknek?

Az elhízás számos komoly betegség kialakulását is eredményezheti. Ilyen többek között az asztma, a magas vérnyomás és a korai, 2-es típusú cukorbetegség is. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szülőnek óriási felelőssége van abban, hogy odafigyeljen a gyermeke testsúlyára, és szükség esetén lépéseket tegyen ez ügyben.

anna-pelzer-IGfIGP5ONV0-unsplash
Fotó: Anna Pelzer/Unsplash

De mit tegyél, ha már megtörtént a baj, és a gyermek elhízott? Elsősorban fordulj szakemberhez, és kérd az ő segítségét! Egy gyerek esetében még inkább körültekintően kell feltárni az okokat, majd a megfelelő módon és ütemben változtatni a kialakult helyzeten. Azonban azt már az első pillanatban megteheted, hogy nem gázolsz a lelkébe az alábbi mondatokkal:

„Nem szabad tovább híznod, mert ki fognak csúfolni a többiek!”

„Te nem ehetsz a süteményből, mert már így is kihíztál a nadrágodból.”

„Ha ezt így folytatod, abból nagy baj lesz!”

Emellett nagyon fontos, hogy ha túlsúlyos is a gyermek, segíts a változásban, és a káros üzeneteket helyettesítsd pozitív gondolatokkal! Ez segít a helyes testkép kialakításában, aminek fontos szerepe van a helyes táplálkozás kialakításában is.

Mit egyen a gyerek?

A Nestlé kutatása szerint a gyerekek az ajánlott mennyiségnél 65 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

Csupán 43 százalékuk evett teljes értékű gabonát, és a kívánatosnál jelentősen kevesebb a tej- és tejtermékfogyasztásuk. Ebből kifolyólag pedig alacsonyabb volt a rostbevitelük, valamint a csontfejlődéshez elengedhetetlen kalciumbevitelük is. Fontos ügyelni a helyes arányokra az étrend összeállítása során. A kiegyensúlyozott táplálkozásba minden beilleszthető megfelelő mennyiségben, szem előtt tartva a gyermek szükségletét. Tartalmazzon étrendjük mindennap megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonát és tejet vagy tejterméket!

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatásból az is kiderült, hogy Magyarországon minden negyedik gyerek zsírbevitele meghaladja az ajánlott mennyiséget, és több mint 50 százalékuknak magasabb a koleszterinbevitele az ajánlottnál. Többek között ezért is tartja fontosnak a Nestlé, hogy táplálkozási vállalásainak megfelelően termékeik 100 százalékban megfeleljenek a telített zsírsavra vonatkozó étrendi előírásoknak, és 2017-re 3,5 százalékkal csökkentették azok telítettzsírsav-tartalmát. De a saját konyhánkban is tehetünk a zsírcsökkentésért. Nem is gondolnánk, hogy a gyerekek milyen nyitottak egy-egy új ízre vagy elkészítési módra! Az alábbi videóban a gyerekek háromféle rántott húst próbáltak ki, és mondták el véleményüket.

Talán egy rántott hús ártalmatlannak tűnik, de bő olaj helyett érdemes kipróbálni sütőben sütve, és így jelentős mértékben csökkenthető az étel magas zsírtartalma. Nem beszélve arról, hogy így még az olajszag sem terjeng majd a lakásban. Tudtad, hogy a gyerekeknek 8-10 alkalomra is szükségük van ahhoz, hogy elfogadjanak egy új ízt? Ne add fel, próbálkozz kitartóan, meglesz a gyümölcse.

Mit tehetsz még?

Az egészséges testsúlyhoz az egészséges életmód is elengedhetetlen. Figyelj arra, hogy a gyermek mindennap mozogjon. Legjobb, ha találtok egy olyan mozgásformát, amelyet örömmel végez. Sok gyereknek az is elveheti a kedvét, hogy olyan sportot kell űznie, amiben nem sikeres, vagy amiben a társai, a tanára vagy az edzője nem tartják sikeresnek. Figyelj a jelekre, és ha gyermeked nem szívesen indul el edzésre, beszélj vele, és keress alternatív megoldást! Emellett ne engedd, hogy túl sokat üljön a televízió, a mobiltelefon és a számítógép előtt! Ez nem jelenti azt, hogy minden ilyen eszköztől el kell tiltani, csupán a használatukat szorítsátok észszerű keretek közé. Csinálhattok családi kihívásokat, versenyeket is, ezzel közösen, játékosan sportolhattok. Érdemes bevezetni a hétvégi családi kirándulásokat, közös biciklizéseket is. A tapasztalatok szerint a mozgáshoz szokott gyerekek felnőttként is megtartják ezt a jó szokást.

Ideális reggelik gyerekeknek

Üres gyomorral nehéz szembeszállni a szellemi és fizikai kihívásokkal.

4 finom reggeli, amitől jobban teljesít a gyerek az iskolában: egész délelőtt ellátják energiával

Üres gyomorral nehéz szembeszállni a szellemi és fizikai kihívásokkal.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük