Melyik tej a legmegfelelőbb számodra?
Milyen tejet érdemes választani? Tudj meg többet az egyik legfontosabb kalcium forrásról. (x)
Homogénezett, zsírszegény, laktózmentes, szója vagy rizs. Sokféle tej közül választhatunk, de melyiket ajánlott a kosárba tenni?
Mit rejtenek a százalékok?
Magyarországon alapvetően 3 különböző zsírtartalmú tej közül választhatunk: 1,5 százalékos, 2,8 százalékos és 3,6 százalékos, ugyanakkor néhol már kifejezetten alacsony, 0,5 százalékos zsírtartalmú tejet is találhatunk. Ezek a készítmények az úgynevezett fölözés során jönnek létre, amikor a tej vizes fázisától elkülönítik a zsíros fázist. A százalékok azt mutatják, hogy mekkora a tej energiatartalma: minél zsírosabb, annál kalóriadúsabb.
Ezért a tejvásárlásnál érdemes az energiaegyensúly jegyében az alacsonyabb zsírtartalmú tejeket választani. A finom kakaó italunkat is mindenképp zsírszegény tejből és megfelelő mennyiségű kakaó italporból készítsük el - 200 ml zsírszegény tej és 3 teáskanál NESQUIK kakaó italpor.
Reggeli barátunk, a tej
A tej fontos szerepet játszik a táplálkozásunkban, mert kiváló energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Továbbá olyan teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek többek között csontjaink és izmaink fejlődéséhez és regenerálódásához. Egy pohár tej napi kalciumbevitelünk 25-30 százalékát képes biztosítani életkortól és nemtől függően, ezért a tej kiemelten fontos élelmiszer a kicsiknek.
A csonttömeg fejlődés gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért nélkülözhetetlen a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele. Ha a csemeténk nem szereti a tej ízét önmagában, akkor egy pohár NESQUIK kakaó italpor kiváló választás lehet a számára.
A megújult receptúrájú NESQUIK D-vitaminban gazdag, amely a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges. Ráadásul vasat is tartalmaz, amely elősegíti a gyermekek kognitív - szellemi - képességének fejlődését, többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt.
Pasztőrözés: igen vagy nem?
A tej pasztőrözésének célja az, hogy védelmet nyújtson a patogén, azaz betegséget okozó mikroorganizmusokkal szemben. Az általánosan használt hőkezelési műveletek elpusztítják ezeket a mikroorganizmusokat, az engedélyezett pasztőröző eljárások így biztos védelmet nyújtanak az emberre átvihető betegségekkel szemben.
Ezért fontos, hogyha a minőségi, zsírszegény bolti helyett házi tejet vásárolunk, fogyasztás előtt mindig szűrjük át és forraljuk fel, hogy megóvjuk gyermekeinket és a család többi tagját a különböző betegségektől. Forralatlan házi tejből soha ne készítsünk csemetéinknek kakaó italt!