Baj az, ha cumizik a baba? A fogszakorvost kérdeztük
Dr. Benyőcs Gergely fogorvos elárulja, legkésőbb mikor érdemes elhagyni a cumit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt megszületik a baba, sok szülő tervezi el, hogy az ő porontya bizony nem fog cumizni. Bár az elhatározás jó, a gyereksírástól álmatlanul töltött éjszakák sok esetben felülírják az előzetes terveket.

A cumival kapcsolatos leggyakoribb ellenérv, hogy növeli a fogászati problémák kialakulásának valószínűségét. Cikkünkben dr. Benyőcs Gergely fogszakorvost kérdeztük a témában.

Milyen fogászati problémákat okozhat a cumi?

Ma már léteznek úgynevezett fogszabályozós cumik, melyeket úgy alakítottak ki, hogy a szopóka ellapuljon azon a részén, amelyik a baba ínyével érintkezik. Ám, mint megtudtuk, ez sem jelent komoly garanciát.

- A cumizás hatására - még a fogszabályzós változat esetében is - rossz irányba nőhetnek a fogak, ezért összetorlódhatnak, előreállhatnak.

Az állandó cumizás miatt folyamatosan termelődik a kicsi nyála, ezért a nyálmirigyek megduzzadhatnak, fájdalmasak lehetnek, akár be is gyulladhatnak - magyarázza dr. Benyőcs Gergely a cumizás okozta fogászati problémákat.

Fertőzésveszély!

- A fent említettnél gyakrabban előforduló probléma, hogy a kicsi folyton a cumival együtt játszik, összekoszolja, aztán megint a szájába veszi.

- Mindez betegségek forrása lehet: az állandó szájfertőzések, afta kialakulásának hátterében is állhat a cumizás. Sőt - mivel a hallószerv a fülkürtön keresztül összefüggésben áll akár garattal -, a cumizás akár középfülgyulladás kialakulására is hajlamosíthat.

Nem túl jó módszer az sem, ha a szülő a leesett koszos cumit lenyalja, és utána adja vissza a kicsinek. Ezzel ugyanis a saját szuvasodást okozó szájflóráját is átadhatja gyermekének.

Mikor érdemes eldobni a cumit?

Mindezek ellenére sokan adnak cumit a gyerek szájába, hiszen az megnyugtatja a kicsit, megkönnyíti az elalvást, de hasznos lehet például injekció beadásakor is. Ám egyszer eljön az a nap, amikor le kell mondani róla.

- Tanácsos a fogzás elkezdésével fokozatosan elhagyni a cumit, bár ez néha nagyon nehéz. Véleményem szerint a két-két és fél éves kor az a határ, ameddig el kell hagyni a cumit. Ha a kicsi a négy-öt éves korában is cumizik, az már a maradó fogakra is káros lehet - tudjuk meg dr. Benyőcs Gergelytől.

Ezt is szeretjük