Sokan nem veszik észre időben: ez a cukorbetegség 5 megbúvó jele
Sokakban csak későn áll össze a kép, és későn mennek orvoshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly szövődményei lehetnek a kezelés és odafigyelés nélkül hagyott cukorbetegségnek, amely Magyarországon minden negyedik ember érintett, és gyerekeknél rendszerint hirtelen jelentkezik.

Szívkoszorúér-betegség, látásromlás vagy akár idegi károsodás is kialakulhat velejárójaként. Mégsem figyelünk eléggé az egészséges táplálkozásra és rendszeres testmozgásra, pedig ezekkel a kettes típusú cukorbetegség könnyűszerrel megelőzhető lenne. Az egyes típusú cukorbetegség autoimmun-folyamat eredménye, mely inzulinhiányt eredményez.

A cukorbetegség jelei

Sajnos nem mindenki veszi észre idejében a tüneteket, és fordul orvoshoz akár gyermeke, akár saját tüneteivel, pedig a komoly szövődményeket és a cukorbetegség súlyosbodását elkerülendő mindenképpen fontos felismerni a bajt, illetve megtenni a szükséges lépéseket. Az ok, amiért a probléma sokszor nem kerül felismerésre, hogy a cukorbetegségnek több tünete is hétköznapinak számító dolog, melyek egyenként nem feltétlenül tűnnek fel az ember számára.

Megbúvó tünetek

Az egyik megbúvó tünet, a fáradtság például gyakori jel, mégsem gondolna az ember azonnal arra, hogy a cukorbetegség áll a háttérben. A gyakori vizeletürítés sem csak a sok folyadékfogyasztás vagy felfázás eredménye lehet, hanem a cukorbetegség egyik jele is.

Hasonlóképpen megbúvó tünet a koncentrációs képesség gyengülése, amit azonban sokan a kialvatlanságnak tudnak be, vagy gyerekeknél a lustaságra, engedetlenségre fogják a dolgot. Ha valaki gyakorta szomjas, az is utalhat cukorbajra, a látás romlása pedig egy még feltűnőbb figyelmeztetés lehet a szervezet részéről.

Érdemes tehát figyelemmel kísérni minden apró jelzést, amit a test produkál, hogy ezek a gyakran megbúvó jelek felismerésre kerüljenek, és az apró mozaikokból egyértelmű képpé állhassanak össze, azt az üzenetet továbbítva, hogy ki kell vizsgáltatni, fennáll-e cukorbetegség, vagy sem.

Ezt is szeretjük