Előbb érkezik a szeptemberi családi pótlék: ezeken a napokon figyeld a postást
Az iskolakezdésre való tekintettel a családok korábban megkapják a családtámogatásokat.

penz-forint
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban érkezik szeptemberben a Családi Pótlék, a gyes és a gyet - mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget. A családtámogatásokat hétfőn utalják el,  a posta pedig kedden kézbesíti azokat. A családi pótlék előbbi érkezése a tanévkezdést megkönnyítő intézkedések egyike.

Novák Katalin a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9. évfolyamon tanuló diákok számára. Egymilliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Hozzátette, a  jövő évi költségvetésben 12,3 milliárd forintot fordítanak e célra, ez 68%-kal jelent többet, mint 2010-ben.

Több más rendeletmódosításra is kitért. Az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába. Az ingyenes gyermekétkeztetésre 72,6 milliárd forintos forrás lesz - ez 2010-ben még csak 31,7 milliárd forint volt -, így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt.

Arról is beszélt, hogy már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, ami 6,7 milliárd forintból kerül megvalósításra. További rendelet, hogy jövőre 4,3 milliárd forintot szánnak a tovább bővülő iskolatej programra, az iskolagyümölcs programban pedig csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt vagy zöldséget.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, 2010-hez képest jövőre 550 milliárd forinttal nőnek az oktatási rendszerre fordított források. Arról is beszélt, hogy szeptembertől mintegy másfél millió gyerek jár majd iskolába: 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista, 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait, az óvodások száma pedig 314 ezer. Palkovics László elmondása szerint a  tankerületi központok rendszere, az intézményfenntartói decentralizáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Klebelsberg Központnak gyakorlatilag - az átmenő tételeket leszámítva - nincs ki nem fizetett számlája, és központ számláján jelenleg 125 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta.

Az oktatásért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban már 25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át, és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, négy iskola, valamint hat tornaterem kibővítése is zajlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Palkovics László elmondta, a tankönyvek kiszállítása rendezetten történik, ez a hétvégéig összesen mintegy 12 millió tankönyv kivitelét jelenti az iskolákba. A nemzeti tanévnyitó augusztus 31-én Nagykőrösön lesz a református templomban, az első tanítási nap pedig szeptember 1-jén - mondta.    

Novák Katalin kérdésre válaszolva az oktatásért felelős államtitkár azt mondta, az egyszülős családok segítését a kormány kiemelten feladatának tekinti, ezért döntöttek úgy, hogy a bölcsődei felvételnél előnyt kapnak. Jelezte azt is, jövőre az egyszülős családok gyermekei várhatóan még nagyobb számban vehetnek majd részt a kedvezményes nyaralási programokban is.

Ezt is szeretjük