Csak papír és ceruza kell hozzá: családi játékok, amiket a kicsik is tudnak játszani
Kicsik és nagyok egyaránt vidáman játszhatják a játékokat.

csaladi-jatek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek számára a szülőkkel közös játék minden egyes alkalma egy élmény, ráadásul társas fejlődésüket, lelki, szellemi gyarapodásukat is szolgálja.

Két olyan játékot mutatunk be, melyet családok tudnak együtt játszani. Mivel a kicsik is részt vehetnek, senki sem érzi majd úgy, kimaradt valamiből. Egy jó nagy séta után a szabadban, vagy, ha nagyon hideg van odakint, remek délután kerekedhet odabent. Csak papír és ceruza kell, és indulhat a móka!

Gyűjtögetős - minimum 4 fő, 6 éves kortól

A klasszikus Ország-városhoz hasonló, de könnyebb, egyszerű játék a Gyűjtögetős, amit már hatéves kortól lehet játszani. Kettesével párokba kell rendeződni. Ha a családtagok páratlanul vannak, akkor az egyik csapat háromtagú is lehet. Azt, hogy kik lesznek együtt, a legjobb sapkába gyűjtött papírgalacsinok segítségével kisorsolni, elkerülendő a vitát. Fontos, hogy minden csapatba kerüljön felnőtt vagy 14 év feletti gyerek, ezért az ő nevük ne kerüljön a sapkába, hanem, felváltva húzva galacsinokat, ők sorsolják ki a saját csapattársaikat a sapkából.

Tíz papírcetlire kerüljön tízféle kategória: gyümölcs, zöldség, szín, háziállat, vadon élő állat, madár, ruhadarab, bútor, meseszereplő neve, gyerekdal/népdal címe. A kártyákat le kell fordítani az asztalon, és összekeverni.

Minden körben másvalaki húz kategóriakártyát, sorrendben haladva. A kihúzott kategóriában megadott idő alatt a lehető legtöbb szót kell gyűjteni. Ha lejárt az idő, mindenki leteszi a ceruzákat, és felolvassák a listákat. Az a csapat győz az adott körben, amelyik a legtöbb, a kategóriának megfelelő szót gyűjtötte. Azok a szavak nem számítanak, amiket mindkét csapat felírt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha elfogyott a tíz kategóriakártya, a játék véget ért. Össze kell számolni, ki hány érvényes, egyszer hallott szót gyűjtött a tíz kör alatt. A legtöbbet gyűjtők nyertek, a legkevesebbet gyűjtőknek talán a következő játékban nagyobb szerencséjük lesz.

Színesceruza-verseny - 2 csapat, 5-6 éves kortól

Két csapat legyen, melyek tagjait papírgalacsinokkal érdemes kisorsolni. Mindkét csapatba kerüljön felnőtt vagy 14 év feletti gyerek, ahogyan az előző játék esetében is. Itt is igaz, hogy az egyik csapatba kerülhet eggyel több ember, ha a létszám páratlan.

Szükség lesz 11 darab színes ceruzára, melyeket egy nem áttetsző, egyterű tolltartóba vagy vászonzsákba kell tenni. Ebből később kettesével ki lesznek húzva a ceruzák, csukott szemmel.

Mindkét csapat egy-egy különböző színt húz. Ekkor indul az óra. Két-két perc alatt a lehető legtöbb, a ceruza színével azonos színű dolgot kell megkeresni a szobában, és meg is kell érinteni. É rdemes a lakás legszínesebb helyiségében, például a sokszínű gyerekszobában játszani.  A megfelelő színű dolgokat fel kell írni, végül ezeket megszámolni. Az a csapat nyeri az adott kört, és teheti zsebre a saját kihúzott ceruzáját, amelyik több olyan színű dolgot gyűjtött, amilyen a ceruzája volt. A másik csapatnak vissza kell tennie a ceruzáját a zsákba.

Az a cél, hogy a 11 ceruzából minél többet szerezzen meg az egyik csapat, így legyőzve a másikat. Ha két csapatból az egyiknek már hat ceruzája van, onnantól lehet rabolni. Minden kör végén plusz három, az adott színben fellelhető dolgot kell mutatni a szobában, és a már megnyert ceruzák egyike az ellenfélhez vándorol.

A játék húsz húzás után ér véget, ekkor össze kell számolni, melyik csapatnak van több ceruzája. Amelyiknek több van, az nyert, a másik csapat pedig a következő játékban új eséllyel indulhat a győzelemért.

Jó játékot kívánunk!

Ezt is szeretjük