8 életmentő dolog a babaszobába

A biztonságért

Ismerd meg a leghasznosabb tárgyakat, melyek segítenek, hogy ne aggódj állandóan a kicsiért.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülőnek lenni egy olyan idegőrlő állapot, amikor az ember fia és lánya szemében a világ legbékésebb tárgyai rettenetes sebzési képességekkel rendelkező, félelmetes eszközzé válnak. Anyaként egy szék ugyanis már nem csak egy ülőalkalmatosság, hanem egy olyan tárgy, amiről a babád le tud esni.

Ráadásul a félelmed nem alaptalan, ugyanis porontyod fizikálisan gyorsabban fejlődik, mint ahogy az értelme tágul, aminek egyenes következménye, hogy rengeteg olyan képességgel rendelkezik, aminek lehetséges önveszélyes következményeit nem látja előre.

Az előrelátás képességét jobb híján neked kell pótolnod! Azonban te sem lehetsz minden másodpercben jelen, hiszen előfordul, hogy néha álomra hajtod a fejed, vagy épp félrepillantasz, amíg megkavarod a tűzhelyen melegedő ételt. Az állandó és maximális szülői felügyelet okos kis eszközökkel azonban szerencsére részben pótolható.

Sérülések ellen - Sarokvédő és szőnyeg

Ha a babád már megtanult valamilyen formában közlekedni, akkor egyben biztos lehetsz: rendszeresen meg is üti magát. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a különféle esések során mibe veri bele a buksiját. Mert törvényszerű, hogy a gyerekek furcsa mód mindig olyan tárgyak közelében vesztik el egyensúlyukat, melyeknek éles peremük vagy sarkuk van.

Ezért hát nem tehetsz más, mintsem felszereled bútoraitokat speciális műanyag sarok- és élvédő eszközökkel, amik megóvják csemetédet attól, hogy a járni tanulás során bekövetkező és elkerülhetetlen esések nyomait egész életében viselni kelljen az arcán. De, ha már itt járunk, meg kell emlékezni a szőnyegek jótékony becsapódás-csökkentő hatásáról is. Egy kellemesen vastag, de nem túl bolyhos szőnyegre huppanni összehasonlíthatatlanul kellemesebb, mint egy gyönyörű, mediterrán hatású, ám csúszós járólaphoz koccintani a koponyát.

Csábító lyukacskák - Konnektordugó

Mindegyik gyerekben egy kis felfedező veszett el. Egyszerűen imádnak megvizsgálni minden érdekesnek tűnő tárgyat, és a konnektor sajnos különösen érdekfeszítő valami. Előbb-utóbb minden gyermek kíváncsi lesz, hogy vajon mi lehet a falon az a két kis lyuk, amibe apa és anya szokta dugdosni a hosszú vékony madzagok végét. Amikor porontyod magáévá teszi a helyváltoztatás képességét, akkor azonmód szerezz be konnektordugókat, és tedd lehetetlenné, hogy az illetéktelen kicsi kezek vékony tárgyakkal piszkálhassák azokat.

A nyugodt álomért - Légzésfigyelő

Sok szülő nem gyermeke fülszaggató harsonája miatt képtelen éjszaka aludni. Nem ritkán előfordul ugyanis, hogy a kezdő anyák vagy apák azért riadnak fel felületes álmukból tízpercenként, hogy ellenőrizzék: lélegzik-e még pici babájuk, és nem esett-e a bölcsőhalál áldozatául. Ha te is ilyen aggodalmas személyiség vagy, akkor a legjobb, ha beszerzel egy légzésfigyelőt, ami a nyugodt éjszakák egyik alapfeltétele.

Az okos életőrző szerkezet megnyugtató fényének folyamatos villogása jelzi, hogy porontyod békésen szuszog ágyában, és te is nyugodtan álomra hajthatod a fejed. Az eszköz természeten nemcsak a nyugodalmas éjszakát biztosítja neked, hanem azt is lehetővé teszi, hogy időben felfedezz minden olyan alvással összefüggő csecsemőkori rendellenességet, ami kezelés hiányában akár súlyos következményekkel is járhat.

Vegyszerek ellen - Nyitásgátló eszközök

Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy babád ne fedezze fel a szekrények és fiókok tartalmának titkos világát. Okos csemetéd először szépen kifigyeli, hogy te és párod rendszeresen izgalmas tárgyakat vesztek elő a rejtekhelyek mélyéről, aztán amikor elérkezettnek látja az időt, a kezébe veszi a dolgok irányítását, és utánozza a szülői műveletet. Ilyenkor pedig óhatatlanul olyan holmikra bukkan, melyek gyerek kezébe nem valóak.

A gyógy- és tisztítószerek, vegyi anyagok, valamint a különféle szúró- és vágóeszközök megfelelő elzárása érdekében alkalmazz olyan kilincsre vagy fogantyúra szerelhető nyitásgátló eszközöket, melyek 100%-os biztonsággal garantálják, hogy porontyod nem a fájdalomcsillapítóddal kínálgatja majd pajtásait a játszótéren cukorka gyanánt. A nyitásgátlók felszerelésénél nem feledkezhetsz meg az ablakokról és ajtókról sem, hiszen az erkélyek és emeleti ablakok szintén aggodalomra okot adó körülmények kialakulásához vezethetnek.

Ami mindig figyel - Babaőr

A mozgásérzékelős, vezeték nélküli babaőrrel úgy biztosíthatsz folyamatos, ám közvetett felügyeletet egy helyiségben, hogy nem vagy jelen. Az eszközt főleg olyankor érdemes használni, amikor gyermeked alszik. Mivel a babőr hang hatására és mozgásra azonnal bekapcsol, rögtön tudni fogod, hogy porontyod felébredt, még, ha hang nélkül is tesz-vesz maga körül.

Fulladás ellen - Szénmonoxidjelző

Ha hideg időben kazánnal vagy konvektorral fűtötök, akkor a szénmonoxidjelző nem csak gyermeked, hanem az egész család biztonságát garantálja. Az eszköz főleg azért fontos babád számára, mert rá sokkal veszélyesebb az égéstermék megemelkedő koncentrációja, azaz sokkal hamarabb lesz rosszul, és korábban szenvedhet egészségügyi károsodást a szennyező anyagtól, mint ti.

A biztos pont - Felboríthatatlan bútorok

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos a bútorok megfelelő rögzítése is. Mert egyszer eljön az az idő, amikor babád mindenhova, így akár a szekrényre is felmászik. Ilyenkor pedig csak az segít, ha a szekrény olyan módon van a falhoz erősítve, hogy nem inog meg a rákapaszkodó poronty súlya alatt.

Bár a babaszoba akár komplett erőddé is átalakítható, nem szabad azzal a téves feltételezéssel áltatni magad, hogy a felsorolt technikai kütyük önmagukban képesek garantálni a teljes biztonságot.

A gyerekek ugyanis rendkívül kreatívak, és képesek túljárni bármilyen eszköz eszén, de nem érdemes túl sokat sem aggódnod. A babákat keményebb fából faragták, mint gondolnád, és, ha esnek is olykor, komoly bajuk csak nagyon ritkán esik.

Ezt is szeretjük