Ez a 2 dolog kell a gyerek biztonságérzetéhez Vekerdy Tamás szerint - Másképp félnek, mint a felnőttek
A gyermeki félelem oka a bizonytalanság és a fenyegetés.

kislany-olel-anya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermek - mert még keveset élt, kevés tapasztalata van a világról, és mert még agya is a felnőttétől eltérően működik - másként fél, mint a nagyok.

Ezzel a különbözőséggel szülőként érdemes tisztában lenni. Mint ahogyan azzal is, mely dolgok igazán fontosak a gyerek biztonságérzetének kialakulásához - akár a hétköznapok során, akár nem várt körülmények között. Vekerdy Tamás Kicsikről nagyoknak című könyve többek között erre a kérdéskörre is választ ad.

A gyermeki félelem oka: bizonytalanság és fenyegetés

A csecsemők elsősorban a bizonytalan testhelyzetektől és az erős hangoktól félnek - vagy inkább ijednek meg. Ez a kétféle félelem tágul aztán az életkor előrehaladtával. A gyerek fél, mert - kicsiségénél fogva - bizonytalannak érzi magát az ismeretlen nagyvilágban.

„És ijesztő volt odalentről, hogy olyan nagyok a nagyok, hogy mindent tudnak, és erősek, s én gyönge és kicsi vagyok” - írta Szabó Lőrinc.

És fél a gyerek az ijesztéstől, melyet kezdetben az erős hang, a későbbiekben minden más fenyegetés jelent számára. Tehát ez lehet a gyerekkori félelem kettős eredete: bizonytalanság és fenyegetés.

A gyerekek másképp félnek, mint a felnőttek

A gyermekben a világ - tudatos és tudattalan, külső és belső - még egységesebb, mint a felnőtt esetében, ezért náluk gyakran a valóság és a képzelet egy síkban mozog. A négyéves gyerek agyveleje a felnőttével közel azonos tömegű, és már mindenféle tevékenységre képes, de még nem olyan szigorú a figyelme, mint a felnőtté. A külvilágból jövő legapróbb hatásoknak, ingereknek ki van szolgáltatva, melyeket a képzelete ráadásul még fel is erősíthet. Ugyanakkor a saját belső világát is sokkal érzékenyebben fogja fel: megéli azt is, ami még csak sejtés, hangulat. Míg a felnőtt agykérge, tudata gátolja, elnyomja, kordában tartja a tudattalanból felfelé törekvő erőket, addig a gyermeké erre még nem áll készen, félelmet, szorongást kelt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a 2 dolog kell a gyerek biztonságérzetéhez

A gyerekek - öntudatlanul - két dolgot követelnek, kívánnak meg a felnőttől. Akkor érzik magukat biztonságban, ha a szülőnek - vagy más hozzá közel álló felnőttnek - egyrészt van valamiféle tiszta és világos képe a világról és arról, hogyan is kell az embernek élni, helytállni, viselkedni. Másrészt elvárja, hogy a felnőtt őszinte legyen vele, merje bevallani például azt, hogy olykor ő maga sem tud a saját követelményeinek megfelelni.

Az őszinteséget, amelyik pillanatnyi csalódásaiban és bukásaiban sem mond le az eszményeiről, de nem is képmutató, nem játssza meg magát, nem prédikál, a gyerek nagyon hamar, nagyon érzékenyen felfogja. Ez a fajta őszinteség megnyugtatja kicsit, a későbbiekben pedig hozzájárul ahhoz, hogy kamaszként, amikor bár kritikai érzékét legelőször a közvetlen környezetén, így a szülőkön próbálgatja, azért titokban akkor is úgy látja majd, hogy „apa” vagy „anya jó fej”. Tehát az őszinteség minden gyermek esetében kifizetődő - természetesen életkorának megfelelő formában.

Cikkünk Vekerdy Tamás Kicsikről nagyoknak - Kisgyerekkortól iskoláskorig című könyve alapján készült.
vekerdy-konyv
A neves pszichológus könyve a kezdetektől az iskoláskor végéig kíséri el a gyereket - és vele együtt a szülőt - azon az érdekes, izgalmas, olykor fárasztó, mégis nagyon szép felfedezőúton, amelynek során a kicsiből nagy lesz. Segít felismerni a buktatókat, és megmutatja, mit tehetünk azért, hogy gyermekünk érzelmileg és szellemileg is kiegyensúlyozottan fejlődhessen.

Kiadja: Kulcslyuk Kiadó.
Ára: 2520 forint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük