Egy magyar barlang, ami gyógytúrával várja az asztmás gyerekeket: mikroklímájának köszönheti terápiás hatását
A barlangtúra jótékony hatásai elismertek.

GettyImages-1042020732 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban körülbelül 300 ezer asztmás beteget tartanak számon, amelybe felnőttek és gyerekek egyaránt beleértendők.

Az asztma a légutak egyik krónikus gyulladásos megbetegedése, amely során a hörgők falának izomzata görcsösen összehúzódik, a nyálkahártya megvastagodik, és váladék termelődik, ami nagyon nehezen távozik onnan, és felszaporodik. Ezek miatt hosszan tartó köhögés, zihálás, légszomj, mellkasi szorító érzés jelentkezhet, de bizonyos esetekben olyan súlyos rohamokat okozhat, amely akár életveszélyes is lehet.

Mitől alakul ki az asztma?

Az asztma kialakulásának valószínűségében a környezeti tényezők és a gének játszhatnak szerepet. Az allergia - étel- vagy bőrallergia -, a magas légszennyezettség, a fertőzések, a fizikai aktivitás, a szülők asztmás betegsége is növelheti a hajlamot a gyermekben, de a betegség kialakulása összefügghet az anya terhesség alatti dohányzásával is.

GettyImages-503850341 (1)

Hogyan gyógyít a barlang?

Magyarországon évtizedek óta sikeresen alkalmazzák a barlangterápiát a különféle légúti megbetegedéseknél, amely levegőjének, mikroklímájának köszönheti gyógyító hatását. Hazánkban a legismertebb gyógybarlangok és centrumok a Mecsekben található Abaligeti-barlang, a jósvafői Béke-barlang, a lillafüredi Szent István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a budapesti Szemlőhegyi-barlang. A kifejezetten gyerekeknek szánt barlangi sportterápia a budai Ferenc-hegyi-barlangban történik - olvasható az IBBS Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia egyesület oldalán. 

Az úgynevezett hűvös barlang lényege, hogy az aktív sporttevékenység és a barlangi klíma gyógyító hatása együtt érvényesül, ez pedig nagyban segít a hörghurut, az asztma, a szénanátha és más légzőszervi megbetegedések esetén. A barlang átlagosan 10 Celsius-fokos, a páratartalom pedig 80-100% között mozog. A gyerekek iondús, vírusoktól, szennyezőanyagoktól és portól mentes levegőt lélegezhetnek be, ami jó hatással van a légutak nyálkahártyájára.  Mivel a levegő szén-dioxid-tartalma nagyjából 10-15-ször magasabb a kinti levegőnél, ez növeli a légzés mélységét és intenzitását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Barlangi sportterápia az asztmás és légúti allergiás gyerekeknek

A rózsadombi Ferenc-hegyi-barlangi sportterápiában azok az orvosilag ellenőrzött, asztmás, valamint bronchitises, légúti allergiás gyerekek is képesek részt venni, akiknek a fizikai terhelés problémát okoz. 

A légúttisztító és kondíciójavító hatás kifejlődéséhez legalább 10-15 alkalomra van szükség, 2-2,5 órás foglalkozásokkal. A hétévesnél idősebb gyerkőcök igazi barlangászok módjára kúszhatnak-mászhatnak, sisakot, fejlámpát és overallt kapnak a barlangozáshoz, a túrák pedig pihenéssel, fotózással, geológiai ismeretterjesztéssel vannak megszakítva. 

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A barlangi sportterápia hatásai

A megfigyelések és eddigi tapasztalatok szerint a rendszeresen túrázó gyerekek egészségügyi állapota és kondíciója is javult. A barlang mikroklímájának köszönhetően jobban fújják az orrukat, és köhögik fel a váladékot, a sípoló lélegzetvétel enyhül, több gyermek pedig gyógyszermentes lett.

Hogyan lehet jelentkezni a barlangtúrára?

A barlangtúrákat hétvégente, szombat délelőtt és délután tartják, ahová a szülő és a testvérek is elkísérhetik a gyermeket. Az asztmás gyermekek betegsége igazolására a legutolsó részletes orvosi szakvélemény fénymásolatát és a kezelőorvos ajánlását kell hozni. Az asztmás gyerekek túradíja 500 Ft alkalmanként, a szülőnek 1000 Ft. Bővebb információ ide kattintva érhető el. 

Természetes szerek influenzára

Az influenza a légutak vírusos fertőzése, amely a gyerekeket különösen veszélyezteti - nemcsak azért, mert az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, hanem azért is, mert ők közelebbi kontaktusban vannak társaikkal, mint a felnőttek. Ha megtörtént a baj, a hagyományos kezelés mellett az alábbi természetes szerekkel felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük