Az 5 leggyakoribb gyerekbetegség lelki háttere
Minden betegség egyúttal jelzés is, mely elárulja, milyen érzelmi teherrel képtelen megbirkózni csemetéd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy a kicsi az influenzajárvány kellős közepén elkapja az éppen aktuális kórokozót, teljesen normális jelenség. Ha azonban valamely betegsége minden elővigyázatosságod ellenére rendre visszatér, könnyen lehet, hogy lelki ok áll a probléma hátterében. A kórt egyúttal szimbólumnak is tekintheted, melyből következtethetsz arra, hogy milyen érzelmi teherrel nem képes megbirkózni csemetéd.

A lélek üzenete

Egyre szélesebb körben elfogadott az a nézet, miszerint a fizikai betegségek részben, illetve esetenként akár teljes mértékben lelki okokra vezethetők vissza. Az alternatív gyógyászat úgy tartja, hogy, ha valamely negatív érzelem kibillenti a gyereket lelki egyensúlyából, és ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szervezetét átjáró energiák nem tudnak megfelelően áramolni.

Ilyenkor elakadások, úgynevezett energiablokkok keletkeznek, melyek eleinte csak kisebb funkciózavarokat okoznak az egyes szervekben, később azonban egyértelműen kimutatható tünetek formájában adnak hírt magukról.

A hagyományos orvoslás szerint pedig minden olyan, a sejtek működésében bekövetkező folyamatot, mely organikus elváltozást, azaz betegséget okozhat, negatív pszichikai tényezők hoznak létre. Ezek közé tartozik a kudarcélmény, a csalódottság, a féltékenység, a frusztráció, a harag, de elsősorban és mindenekelőtt a félelem.

A lényeget illetően tehát nincs érdemi különbség az alternatív és a hagyományos szemlélet között. A visszatérő testi betegség intő jel, mely arról árulkodik, hogy a gyerek lelkében megszűnt a harmónia. Ahhoz, hogy helyreálljon, valamilyen módon változtatnod kell a kicsi környezetéhez való viszonyán, netán kettőtök kapcsolatán.

A betegség, mint szimbólum

Paradox módon éppen a fizikai szinten jelentkező tünetek lehetnek segítségedre abban, hogy gyermeked lelki problémáit feltárd. A különböző betegségek ugyanis szimbólumnak tekinthetők, melyek elárulják, hogy milyen érzelmi teherrel nem képes megbirkózni csemetéd a saját erejéből.

Allergia és asztma

Az asztma és az allergia hátterében gyakran az anya-gyerek kapcsolat sérülése áll. Lehetséges, hogy csemetéd a bölcsődébe-óvodába járást elszakadásként éli meg, amiért téged tesz felelőssé. Hasonló helyzet alakulhat ki kórházi tartózkodást követően is.

Fontos, hogy porontyod tudomására hozd: az adott helyzetben nem tehettél, illetve tehetsz másképp, ám ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretnéd őt, mint eddig. Ha ezt elmulasztod, a gyerek - tartva a további lelki sérülésektől - a későbbiek során még inkább eltávolodhat tőled, és másokhoz is nehezen kötődik majd.

Nátha, megfázás

Különösen gyakori bölcsőde- és óvodakezdéskor. Lehetséges persze, hogy valójában csak arról van szó, gyermeked immunrendszere még nem elég erős, azaz nem készült fel azokra a számára addig ismeretlen kórokozókra, melyekkel közösségbe kerülve találkozik. Ám az sem zárható ki, hogy a kicsi beilleszkedési nehézségekkel küzd, és a betegség valójában azt a célt szolgálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól. Amennyiben porontyod egyik náthából esik a másikba, a gondozónő vagy az óvónő bevonásával derítsd ki, hogy mi az, ami számára kellemetlen vagy zavaró új környezetében, és keressetek közösen valamilyen kompromisszumos megoldást.

Gyomorrontás, hányás, hasmenés

Ha csemetéd gyakran küzd emésztési zavarokkal, esetleg súlyosabb gyomorproblémái is vannak, lehetséges, hogy tudat alatt vagy akár tudatosan is elutasít egy vagy több, a környezetében élő személyt, illetve valamilyen, negatívumként megélt élethelyzetet. A költözés vagy a szülők válása éppúgy kiválthatja, mint a család bővülése: például, ha kistestvére születik, vagy valamely - netán mindkét - szülője új párra talál. Hasonló helyzetben nem biztos, hogy a gyógyszer a legjobb orvosság: amennyire a körülmények engedik, fordíts a kicsire több időt és energiát. Sok beszélgetéssel, illetve porontyod megnyilvánulásait, reakciót megfigyelve minden bizonnyal megtalálod a módját annak, hogy enyhítsd az őt ért megrázkódtatásokat.

Fülfájás

Ha gyakran küzd középfülgyulladással, vagy szinte állandóan fülfájásra panaszkodik, gyermeked valamilyen, a környezetéből érkező ingert nem tud, vagy nem akar befogadni, ezért tudat alatt ezt a módját választja a lehatárolódásnak. Ez a bizonyos inger éppúgy lehet a szülők civakodása, mint a kistestvér sírása, netán a bölcsődés- vagy óvodástársak csúfolódása.

A lehetőségekhez képest igyekezz ezt kiiktatni, ha pedig ez nem áll módodban, keress valamilyen áthidaló megoldást, mely minden érintett számára elfogadható. Így ugyanis a kicsi - azon túlmenően, hogy egyre kiegyensúlyozottabb lesz - újra képessé válik a körülötte lévők meghallgatására és megértésére, ami az érzelmi intelligencia kialakulásának egyik alapfeltétele.

Torokfájás, köhögés

Amennyiben gyakran köhécsel, vagy torokfájásra panaszkodik, porontyod valamit közölni szeretne veled, ám ezt - vélhetően az érzelmi biztonság hiánya miatt - nem meri megtenni. Kommunikálj vele minél többet, és biztosítsd arról, hogy akkor is szereted majd, ha nem mindenben egyezik a véleményetek. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy felnőttként - tartva környezete visszautasításától - nem lesz elegendő önbizalma, ami az élet minden területén megnehezíti a boldogulását.

A gyerek betegsége a szülő tükre

Ha mindent megteszel gyermeked testi-lelki jólétéért, ő azonban rendre megbetegszik, elképzelhető, hogy ennek oka benned, pontosabban feldolgozatlan problémáidban keresendő.

A kicsi ugyanis mindent megérez, így a lelkedben zajló szorongást, feszültséget, elkeseredést, hiányérzetet, valamint szomorúságot is, és - ha mindez nem is tudatosul benne - előbb-utóbb kizökken a lelki egyensúly állapotából, innen pedig már egyenes út vezet a megbetegedéshez.

Mindkettőtök érdekében célszerű tehát feltárni ezt a tudat alatt rögzült problémát.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Talán már az is elegendő, ha szembenézel önmagaddal, ha pedig nem boldogulsz egyedül, szakember - például pszichológus vagy kineziológus - segítségét is igénybe veheted.

Ezt is szeretjük