Hogyan kell mosni a baba fogát? Már az első évben is fontos
A kezdetekben nem is annyira a hatékonyságon, inkább a rendszerességen van a hangsúly.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szülőben felmerül a kérdés, mikor kell elkezdeni a fogmosást a kicsinél. Fontos, hogy nem a hozzátáplálás, hanem az első fogak kibújásának időpontjától függ.

Vagyis egyszerű a képlet: ha van fog, azt mosni kell. Mivel azonban a baba nem rajong érte, ha a szájába nyúlkálnak, a feladat nem is olyan könnyű.

Mi kell a fogmosáshoz?

Körülbelül hat-nyolc hónapos kor tájékán bújnak ki az első tejfogak, ekkor érdemes beszerezned az első gyerekfogkefét, de talán kezdetben még jobb választás az ujjra húzható, szilikonból készült változat. A gyerekfogkrém használata körülbelül 18 hónapos korig nem indokolt.

Létezik úgynevezett babafogkefe vagy szoktató fogkefe is, melyet már hat hónapos kortól ajánlott a baba kezébe adni. Ennek a nyéllel rendelkező eszköznek a szájba vehető végén még nem sörte van, hanem gumiborítás - apró gumitüskékkel.

Egyfelől segít rászoktatni a gyereket a fogkefe használatára, másfelől a rágcsálásakor bővebb nyálképződés indul meg, ami önmagában is tisztítja a fogakat.

Így mosd a baba fogát!

A fogkefét helyezd a fognyakra, úgy, hogy a fogak tengelyével körülbelül 45 fokos szöget zárjon be. Apró, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a lepedéket a fogakról, illetve az íny széléről.

Ezzel a módszerrel tisztítsd a fogak külső és belső oldalát, a vízszintes sikálást csak rágófelszínnél szabad alkalmazni. Ez utóbbi kitétel egyébként felnőttek esetében is fontos, ugyanis az oda-vissza történő mozgás során könnyen sérülhet az íny, a fognyak. Az újonnan kibújt fogak esetében a rágófelszínek barázdái még igen mélyek lehetnek, ezért fontos, hogy ennek a résznek különös figyelmet szentelj. Végül óvatosan sikáld át a nyelvet is, majd gyakorolhatjátok az öblítést.

Jó móka a fogmosás!

Ezt a műveletet naponta kétszer - reggel és este - kell ismételni, pár percen át. Igyekezz játékosra venni a figurát, és lehetőleg ne legyen sírás a fogmosás vége. Lényeges, hogy ne utáltasd meg a kicsivel a mindennapi higiéniához tartozó tevékenységet.

Jó esetben idővel ő maga szeretné majd mosni a fogát, ilyenkor menj bele a játékba, hagyd, hogy egyedül csinálja, de természetesen ellenőrizd az eredményt. Nem kell aggódnod, az első két évben alapvetően az a fontos, hogy rendszerességre szoktasd a gyereket, nem a 100%-os teljesítményen van a hangsúly.

Ezt is szeretjük