Ha a baba elutasítja a cicit
Megesik, hogy a baba hetekig-hónapokig remekül szopik, majd mindenféle előzmény nélkül visszautasítja a cicit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a baba nem akar szopni, az első gondolatod valószínűleg az, hogy a tejeddel van baj. Természetesen ez sem zárható ki, ám számos más oka is lehet a cici elutasításának.

Szóba jöhető lehetőségek

Próbáld kitapasztalni, hogy mi nem tetszik a babádnak - így a megoldást is könnyedén megtalálod. Az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba.

Túl fűszereset vagy csípőset ettél

Ha túl fűszeres, csípős, netán fokhagymás ételt, például húsos káposztát fogyasztasz, ez megérződik a tejeden, így nem ízlik a babának. Figyeld meg, hogy mely étel veszi el a csecsemő kedvét a tejtől, és az elválasztásig tartózkodj tőle.
Ez persze nem jelenti azt, hogy diétáznod kell. A csecsemők többsége ugyanis egyáltalán nem bánja, ha az anyatej kissé csípős, sőt, némelyikük kifejezetten szereti a pikánsabb aromákat - különösen akkor, ha már méhen belüli életében, a magzatvízen keresztül is ezekhez szokott hozzá.

Nátha, megfázás

Elképzelhető, hogy a baba orra eldugult, ezért szájon át kénytelen lélegezni. Így aztán, ha választania kell, hogy szopjon-e, vagy levegőt vegyen, nyilvánvalóan az utóbbit teszi, már csak az ösztöneiből fakadóan is. Orrszívóval finoman tisztítsd ki az orrocskáját, vagy írass fel orrcseppet.

Fogzás

Bár a fogzási időszak jellemzően öt-hat hónapos kor körül kezdődik, néhány babának már négy hónapos korára kibújhat egy-két foga. A duzzadt íny pedig igencsak megnehezíti a kicsi dolgát. Ha mohón szopni kezd, majd egyik pillanatról a másikra meggondolja magát, lehetséges, hogy a mell elutasítása a fogzásnak tulajdonítható.

Fülgyulladás

Mivel a fülgyulladás az állkapocsra is kisugárzik, a szopással járó szájmozgás még inkább kínzóvá teszi az evést. Fordulj orvoshoz!

A fülgyulladás tünetei

  • Fájdalom, mely éjszaka fokozódik. A baba húzogatja, dörzsöli vagy fogja a fülét - néha nem is sír.
  • Láz, ami lehet alacsony és nagyon magas.
  • Fáradékonyság, nyűgösség.
  • Orrfolyás és orrdugulás - gyakran, de nem állandóan.
  • Időnkénti rosszullét és/vagy hányás.
  • Étvágytalanság.

Szájpenész

Főleg újszülötteknél fordul elő, de nagyobb csecsemő is elkaphatja, különösen, ha antibiotikummal kezelik. Ekkor a kicsinek szopás közben fáj a szája. A szájpenészt feltétlenül kezelni kell, nehogy a baba más testrészére is átterjedjen, vagy a mellbimbósérülésen át te is elkapd.

A szájpenész tünetei

  • Túróra vagy tejbegrízre hasonlító, apró fehér felrakódás a szájüreg két oldalán, esetenként a nyelven, a szájpadláson, az ínyen.
  • Ledörzsölés után a helye nyersvörös színű, akár vérezhet is.

Lassú tejleadás

Lehetséges, hogy több percbe is beletelik, mire megindul a tejelválasztásod.

Ha pedig nem jön azonnal a tej, az éhes babának elfogyhat a türelme. Ilyenkor dühében elutasítja az emlőt, mielőtt még ehetett volna. Ezt megelőzendő csak akkor tedd mellre a gyereket, ha egy kevés tejet már kinyomtál. Így amint szopni kezd, fáradozásának rögtön meg is lesz a jutalma.

Változások a szervezetedben vagy a lelkiállapotodban

Bár csekély a valószínűsége annak, hogy szoptatás alatt teherbe esel, 100%-osan nem zárható ki, különösen, ha a kicsi tápszert is kap. Az újabb várandósság során termelődő hormonok megváltoztatják a tej ízét, így lehet, hogy ezért nem kéri a baba. A menstruációnak is lehet hasonló hatása, de ennek sem túl nagy a valószínűsége addig, amíg legalább részben nem választottad el a csecsemőt.
A baba tökéletesen érzékeli mindenkori lelkiállapotodat, sőt, át is veszi azt. Szoptatás előtt igyekezz lehiggadni - ha teheted, lazíts néhány percet.

Megérett az idő az elválasztásra

A kicsi nem feltétlenül akkor kezdeményezi az elválasztást, amikor te jónak látod. Megeshet, hogy semmi baj nincs a tejeddel, és a baba csak azt szeretné tudomásodra hozni az elutasítás révén, hogy készen áll a továbblépésre.

Szoptatási sztrájk

Megesik, hogy a cici elutasításának nincs kézenfekvő magyarázata - ám aggodalomra semmi ok. A felnőttekhez hasonlóan a csecsemővel is előfordulhat, hogy egyszerűen csak nincs kedve egy-egy étkezéshez. Szerencsére jellemzően csak átmeneti állapotról van szó. Addig is az alábbi módszerekkel próbálhatod megtörni a szopási sztrájkot.

Ne próbáld mással etetni! Ha a cicit mellőző babának tápszert adsz, csak súlyosbítod a bajt, mivel azt kockáztatod, hogy kevesebb lesz a tejed. A legkonokabb szopási sztrájk sem tart egy-két napnál tovább.

Tölts cumisüvegbe egy kevés lefejt tejet, és kínáld meg ezzel. Ez a módszer természetesen csak akkor válik be, ha a csecsemőnek nem a tej ízével van problémája. Mint már említettük, a sztrájk egy-két napnál úgysem tart tovább - ha pedig véget ér, a baba is visszatér a tej forrásához.

Próbálkozz kitartóan. Ha a kicsi már kihagyott néhány étkezést, valószínűleg hamarosan ott folytatja, ahol korábban abbahagyta.

Ha már elkezdtél szilárdat adni babádnak, lehet, hogy túlságosan is jóllakatod vele, és ezért nem kívánja az anyatejet.

Ebben az életkorban az anyatej még sokkal fontosabb, mint bármilyen szilárd étel. Ezért az utóbbiból kevesebbet adj, és mindig szoptatással kezdődjön az etetés.

Feltétlenül fordulj orvoshoz!
Ha a gyereknek hosszabb ideig nincs kedve szopni, illetve bármilyen betegség jeleit mutatja, mindenképp keresd fel orvosod!

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük