Az 5 legjobb autós gyerekülés
Árakkal és lelőhelyekkel
Utazáskor a kicsi biztonságára különösen ügyelni kell: szerezd be a megfelelő gyerekülést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerkőcöd védelme bizonyára számodra is mindennél fontosabb, amiről akkor sem szabad megfeledkezned, amikor autóval utazol. A gyerekek biztonságával kapcsolatos jogszabályokat az utóbbi években szigorították, mivel a kicsiket is érintő közlekedési balesetek többsége kellő elővigyázatossággal megelőzhető lenne.

Mikor kell használnod a gyerekülést?

A KRESZ előírja, hogy a 150 centinél alacsonyabb gyereket gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A törvény szerint kétféle biztonsági rendszer létezik: nem integrált és integrált.

A nem integrált rendszerek azok, melyek a felnőtt biztonsági övvel kiegészítve két oldalról körbeveszik a gyerek testét, így stabilan tartva őt útközben. Az integrált biztonsági rendszer a hevederrel, csatokkal ellátott, kocsiba szerelhető eszköz, vagyis a gyerekülés.

Ha csemetéd még nincs hároméves, csak autósülésben szállíthatod, az első ülésre pedig kizárólag menetiránynak háttal rögzítheted az eszközt. Ha a kocsiba nem szerelhető ülés, csak három év feletti gyerkőc utazhat veled, és egészen addig, amíg 150 centi magas nem lesz, kizárólag a hátsó ülésen. A harmadik szülinapja után ne ültesd a gyereket az első ülésre helyezett autósülésbe, csak hátra. Ha 135 és 150 centi között van porontyod, már nem muszáj az üléshez ragaszkodnod: ekkor már a nem integrált biztonsági rendszer is megfelel, és a vezető mellett is utazhat a kicsi.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az ülések gyártóit és forgalmazóit, hogy ne kerülhessenek olyan termékek forgalomba, melyek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. A korszerű gyereküléseknél az oldalsó védelem is fontos szerepet kapott, illetve a régi típusokhoz képest hevedereik rugalmasabbak, így nem okoznak törést.

Ha biztos akarsz lenni benne, hogy az adott termék megfelel-e az előírásoknak, ellenőrizd a sorozatszámát, melynek 2009. január 1. óta 03-mal vagy 04-gyel kell kezdődnie a korábbi 00,01 vagy 02 helyett. Különösen akkor kell erre ügyelned, ha ajándékba kapod az ülést, vagy esetleg használtan vásárolod. A választásnál fontos szempont a csöppség magassága és tömege, hiszen a gyerekülés akkor véd maximálisan, ha az a pici testméreteire van szabva. A túl szűk kényelmetlen lehet, a túl nagy pedig nem támasztja meg kellően, így nem véd teljes biztonsággal. Íme, a legjobb gyerekülések, melyek között garantáltan megtalálod a csemetédhez illőt!

Concord - a legkisebbek őrangyala

A Concord gyerekülés babahordozó is egyben, mely az egészen pici babák biztonságát szolgálja. 15 hónapos korig és legfeljebb 13 kilóig ajánlott a használata. Az autó első vagy hátsó ülésére is teheted, ha azonban van légzsák a kocsiban, akkor nem szabad az anyósülésre tenni, mivel a kinyíló légzsák veszélyes lehet a babára.

A műanyag termék finom pamuthuzata kellemes tapintású, nem irritálja a baba bőrét, lágy színeit pedig a pici is imádja majd. A Concord-modellt az teszi igazán sokoldalúvá, hogy egyben babahordozó is, tehát nem kell a kocsiba hajolgatnod, hogy ki tudd emelni a babát. Az ülés magasságát és a hordozókar állását is szabályozhatod, három pontos biztonsági övrendszerével pedig megfelelően rögzítheted a picit. A terméket a Brendon.hu webshopból szerezheted be.

Ára 16 990 forint. *

Berber Hector - a kényelem szolgálatában

A Berber Hector biztonsági autósülés a piciknek és a nagyobbacskáknak is megfelel, maximum 18 kilóig. Az előzővel ellentétben nem hordozható, tehát rögzítened kell az autóban. Az ülés maximálisan a pici kényelmét szolgálja: támlája öt pozícióba dönthető, így akár el is aludhat benne. Ötpontos biztonsági öve vállmagasságban helyezkedik el, mellyel garantált a stabil rögzítés.

A termékhez kivehető fej- és ülésszűkítő is tartozik, így teljesen a gyerek méreteihez tudod igazítani az ülést. Vidám, piros-szürke színű huzata levehető és mosható, így egyszerűen tisztán tarthatod. A praktikus szerkezetet a Bababirodalom.hu internetes babaáruház kínálatában találod meg.

Ára 23 990 forint. *

Römer Saffefix - a profi védelem

A Römer Saffefix professzionális gyerekülése nem a csecsemők, hanem a nagyobb, 9 és 18 kiló közötti csöppségek biztonságát szolgálja. Pántjaival a menetiránnyal megegyező irányban rögzítheted az autó üléséhez, így a kicsi kedvére nézelődhet autózás közben.

Beépített fejszűkítőjének köszönhetően az ülés koccanás vagy baleset esetén sem hagyja elcsuklani a fejét, és erőteljes oldal-, csípő- és fejvédelmet biztosít. Bekötése rendkívül gyors és egyszerű, ennek ellenére azonban nagyon biztonságos, hiszen ötpontos központi övfeszítővel rögzíti a csemetét. Az ülés négy fokozatba dönthető, akár fekvő pozícióba is állíthatod. Huzata levehető, de a termékhez vásárolhatsz háttámlavédőt, ülésvédő alátétet és egyéb kiegészítőket is. A Kid.hu online bababoltban több vidám színben is beszerezheted.

Ára 107 900 forint. *

Neonato Grand Tou - a nagyobbak védelmezője

A pink színű Neonato Grand Tou autósülés a nagyobbak, a kilenc és 36 kiló közötti lurkók biztonságát szolgálja. Ötpontos, vállmagasságban állítható biztonsági övével maximális tartást biztosít - bármennyire ficánkoljon is a csöppség. Ha a szerkezet már kényelmetlenné válna cseperedő gyermeked számára, könnyedén nem integrált biztonsági berendezéssé alakíthatod, hiszen szűkítő öve és saját biztonsági öve kivehető. Ezt követően az autó saját biztonsági övével rögzítheted a kicsit.

Hát- és kartámlája a biztonság mellett a gyerkőc kényelmét is szolgálja, így ebben az ülésben nem érzi majd magát korlátozva. A terméket több élénk színben is megtalálod a Tegel.hu babaszakáruház kínálatában.

Ára 36 990 forint. *

Recaro Young Sport - kicsiknek és nagyoknak

A Recaro Young Sport gyerekülés kilenc hónapos kortól egészen négyéves korig ajánlott, hiszen állítható ötpontos biztonsági rendszerével kiválóan alkalmazkodik a kicsi növéséhez. Az előzőhöz hasonlóan öve kivehető, és az autó biztonsági övével nem integrált biztonsági rendszerré alakítható - amikor a beszerelt pántok már szűknek bizonyulnak.

Nyakpántjának köszönhetően akár el is alhat benne a gyerkőc: nem kell attól tartanod, hogy megfájdul a nyaka.

Kényelmes, párnázott anyaga mind a biztonságról, mind a kényelemről gondoskodik, támláját pedig akár egészen hátra is döntheted. A remek terméket a Gyerekulesshop.hu internetes boltban vásárolhatod meg.

Ára 59 990 forint. *

* Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Ezt is szeretjük