Rossz anya vagyok, mert van saját életem?

A szakértő véleménye

Össze lehet egyeztetni az anyaságot és a hivatást? A szexterapeuta most elárulja!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Nem tudom, hogy valaha megérkeztem-e anyába, úgy igazán. Kicsit félek attól, hogy túlontúl autonóm nő maradtam, és, hogy a kezdeti nagy odaszentelődés ideje után - ami mindkét gyereknél úgy az első kilenc hónap -, amikor az ember még a totál szerelem érzésében van, valamilyen szimbiotikus szerelemérzésben, nekem ez az odaszentelődés-dolog valahogy nem megy. És nem tudom, hogy miért gondolom azt, hogy az a jó anya, aki totálisan odaszentelődik.

Feltehetőleg azért, mert az anyám egy ilyen mintát adott. És azt tudom mondani, hogy ő biztos nagyon jól csinálta, és ő a nagymamák gyöngye. De én ezt nem tudom. Nem vagyok egy ilyen karakter." (Lilla, 42 éves, pedagógus, két gyermek édesanyja)

Női szerepek

Ezen mitikus nyomás alól lenne jó felszabadítani a nőket. Az alól a konstans ellentmondás alól, mely az anyaság elvárt szerepei és a nők megélt, valós tapasztalatai között feszül. Ha kiszakadnának a patriarchális logikában igencsak szűkre szabott anya modelljéből, akkor lehetővé válna, hogy a nők visszanyerjék erejüket és fennhatóságukat saját testük, saját megélt valóságuk, saját életük felett.

- Ezzel felszabadítanánk az anyai testek potenciális hatalmát, ami a nőket intellektuális, spirituális és szexuális hatóerővel ruházza fel - mondja Adrienne Rich. Ma már jogi, társadalmi, gazdasági és technológiai környezetük sokak számára lehetővé teszi, hogy a feministák által megálmodott felszabadulásuk az anyaságukban is megvalósuljon. Mindezek ellenére - bár egyénenként változó kontúrokkal és változó sajátosságokkal - az anyaság normatív modelljei mélyen kódoltak, és generációkon át öröklődnek anyákról lányaikra.

Tenni akarás és feszültség

Emlékszem arra, hogy az idilli semmittevés nem tartott sokáig. És nem azért nem, mert nem lett volna lehetőségem végigélvezni a csecsemőkorral járó nyugalmat. Azért, mert nagyon hamar elkezdett bennem motozni a bűntudat, hogy nekem már dolgoznom kellene valamit, az mégsem természetes, hogy itt pihenek, délután és kora este ahelyett, hogy az adódott szabadidő minden percét hasznosan tölteném.

Valahol azon szorongtam, hogy ez a hosszúra nyúlt szabadság elválaszt majd a szakmai életemtől, hogy végzetesen kimaradok valamiből, hogy lemaradok, elszigetelődöm.

Végül a gyerekem nyolc hónapos korától elkezdtem dolgozni. Keveset, szabadúszóként, és ráadásul eleinte ingyen. A kisfiam közben heti egyszer egy kisközösségbe járt, és szép fokozatosan, kétéves korára beszokott egy családi napközibe. Mindenkinek így a legjobb.

Ő szeret közösségben lenni, hasznosnak is tartom, hogy megtanul vele egykorúakkal és felnőttekkel tőlünk függetlenül is működni. Én pedig meg tudom adni magamnak azokat a dolgokat, melyekre szükségem van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, teljes életet éljek.

Apa nélkül

Néha sajnos vannak olyan helyzetek, amikor anyaként és apaként is szükséges helytállni, sőt. Előfordul, hogy ez a jobb megoldás a gyereknek.

Anyaság részállásban

Amikor délután találkozunk, akkor teljes figyelmemet, energiámat az anyaságnak tudom szentelni. Ha mindezt úgy próbálnám meg csinálni, hogy közben főállású anya vagyok, az nemcsak, hogy álságos lenne, hanem olyan elfojtásokat is eredményezne, melyekre hamar rámenne a családunk.

A kisfiamon is azt látom, hogy, ha én pozitívan, kiegyensúlyozottan vagyok az életében jelen, az a létező legtöbb, amit ebben a korában adhatok neki. Önmagában annak nem lenne ekkora értéke, hogy sokat vagyunk együtt, de ebben a sokban fele figyelmem, fele energiám mindig valahol máshol lenne. Szeretem őt, nagyon fontosnak tartom a jóllétét, és mégsem érzem azt, hogy önző lennék csak azért, mert nem akarom a nap minden percét vele tölteni.

Cikkünk Mester Dóra Djamila Nő, anya, szerető - Anyaság és szex című könyvének segítségével készült.

A női szexualitás és a nők saját testéhez való viszonyában kulcselem a bizonytalanság. Sosem tudhatom igazán, hogy éppen mi történik bennem. A bizonytalanságból pedig egyfajta szorongás fakad: ha nem hiszek magamban, nem hiszek a testemben, akkor máshol kell keresnem a biztonságérzetet.

Először el kell sajátítanunk, mi mindent kezdhetünk a testünkkel, ha megszűnnek az azt uraló autoritások. Nem beszélve arról, hogy a szex testi vonatkozásai mellett jogos igényként merül fel bennünk az intimitás, a szerelem vagy épp az elfogadás vágya. A menstruáció, az orgazmus, a várandósság, a szülés, a gyermekágy, a szoptatás vagy a menopauza látszólag biológiai történései éppúgy hatással vannak az önértékelésünkre, párkapcsolatunkra, mint a családi életünkre.

Ráadásul a fejünkben mítoszok élnek arról, hogy mi a normális. Ahelyett, hogy a saját vágyainkat, örömünket, intimitásunkat élnék meg, vélt vagy valós elvárásoknak próbálunk megfelelni. Pedig a szexben nincs jó vagy rossz. Ez a könyv is ebben a szellemben íródott, nők ezerféle arcát szeretné megmutatni.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2520 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük