Tények és tévhitek: hogyan táplálkozz szoptatás alatt?

Sok az ellentmondásos információ a szoptatás alatti táplálkozásról. Tudd meg, mit ehetsz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szoptatásra való felkészülés alatt a kismama számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó információkat kap: táplálkozz kiegyensúlyozottan, de véletlenül se egyél tejet, kenyeret, csokit, k és b betűs zöldséget, narancsot, fűszereket, sót és cukrot.

Ezután nagyjából a víz és a háztartási keksz marad, ami jó esetben hónapokig tartó szoptatással számolva nem valami ízletes jövőkép. Segítünk eligazodni a tévhitek és a tények között.

A félelem generálja

A szoptatással kapcsolatos táplálkozási tévhiteket nagymértékben az a félelem generálja, hogy valamilyen kárt okozunk a babának, illetve, hogy az anya tehet arról, ha a baba hasfájós, allergiás lesz. Emellett egy síró baba megnehezíti az egyébként is fáradt anya mindennapjait és éjszakáit, ezért a legtöbb anya mindent igyekszik megtenni azért, hogy ezeket elkerülje.

Tévhitek

A k és b betűs - káposzta, bab, brokkoli, karalábé, karfiol - zöldségek okozta puffadást ezen zöldségek hatására aktívabban termelődő bélgáz okozza, ami a vérbe és ezáltal az anyatejbe nem ilyen formában kerül át.

A baba hasfájósságát általában a saját beleiben lévő bélbolyhok fejletlensége okozza, amely azonban a harmadik hónap végére teljesen kifejlődik, így a hasfájás is elmúlik, függetlenül az anya addigi vagy további táplálkozásától.

A fűszeres ételek az anya szervezetében vérbőséget okoznak, így fokozhatják a tejtermelést. Csípős étel hatására is ez történik, az anyatej viszont soha nem lesz csípős, fűszeres, így a babára ez nincs hatással.

Ezt edd, hogy legyen elég tejed

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fogyókúra: van, aki a szoptatás mellett hízik, van, aki fogy, mindkettő természetes. De amíg a szoptatás tart, direkt fogyókúrázni, diétázni nem ajánlott, mert a zsírraktárak leépülése a méreganyagok felszabadulásával jár, amelyek a véren keresztül az anyatejbe választódnak ki.

Sokan tartanak attól, hogy a tejérzékeny lesz a baba, ha az anya tejet, tejtermékeket eszik. A tejérzékenység azonban nem ennek hatására alakul ki, így ez a félelem alaptalan. Az anyatej előállítása azonban elvon az anya szervezetéből kalciumot, ezt a tejjel, tejtermékekkel egyensúlyban lehet tartani

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Tények

Minden esetben oda kell figyelni a baba reakcióira. A baba önálló lény, önálló szervezettel, bélrendszerrel, egészen mástól is puffadhat, mint ami az anyára hatással van. Kiütések, tartós hasfájás esetén a gyerekorvossal kell konzultálni.

Az anyatej mennyisége teljesen egyéni. Kismértékben lehet befolyásolni sok pihenéssel, sok folyadékkal, teákkal, de gondolj bele, hogy egy negyedik gyermekét szoptató anyának mennyi ideje van pihenésre, ugyanakkor lehet hogy rengeteg teje van, és ez fordítva is igaz.

Akármennyi teje is van a kismamának, nagyon fontos az egészséges táplálkozás. A legtöbbet azzal tehet a kismama, ha természetes alapanyagokból készült ételeket fogyaszt: semmi zacskós leves, készétel, mikróban főzhető, tartósítószerrel dúsított étel. Inkább legyen egyszerűbb a repertoár, nem ilyenkor van itt az ideje a háromfogásos menüknek! Sok kismama a hirtelen rászakadt tennivalók között szinte elfelejt enni, a szoptatás azonban sok energiát emészt fel, amit pótolni kell!

A lényeg: a baba érkezése és a szoptatás a legtermészetesebb dolgok egyike, ne ess kétségbe tőle! Egyél és főzzél finomakat, figyeld a babádat, és görcsölés helyett élvezd ezt a varázslatos időszakot!

További túlélőpraktikákat találsz ide kattintva.

Ganter Klári gasztroszakértőként dolgozik. Amellett, hogy recepteket ír, háziasszonyoknak segít a főzés rejtelmeiben eligazodni úgy, hogy a főzést ne munkának, hanem egy kreatív folyamatnak éljék meg. Ételeiben csupa természetes alapanyagot és ízt használ, alapelve, hogy a legegyszerűbb dolgokból lehet a legjobbat alkotni. Három kislány édesanyjaként a mindennapokban is aktívan gyakorolja az ételek megismertetését gyerekekkel.

Ha szeretnéd, hogy a konyhai tevékenységed ne terhet, hanem örömöt jelentsen, és egészséges, ám finom ételeket varázsolnál az asztalra, látogasd meg Klári oldalát, vagy kövesd a Facebookon.
Ezt is szeretjük