Állatkertbe menni mindig imádtak a gyerekek: 1866-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit a fővárosi
Ha van igazán érdekes hely a gyerekek számára, az mindenképpen az állatkert.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1866 történelmi pillanat volt az ország életében, ugyanis augusztus 9-én, a világon ma is létezők közül huszonhatodikként megnyitotta kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert, hazánk első állatkertje. A XIV. kerületben elterülő, szebbnél szebb állatokat bemutató intézmény ma is gyerekek és felnőttek egyik kedvenc szabadidős úti célja, évente több mint egymillió látogatót fogad.

Az ország többi részében az '50-es évektől alapultak állatkertek, sokáig a fővárosi intézmény volt az egyetlen ilyen. A korábbi évszázadokban vadászati célból tartottak csak fenn vadasparkokat Magyarországon.

Az állatkert az 1890-es években.
Az állatkert az 1890-es években.

Az első évtizedekben főleg a Kárpát-medencében honos állatokat vonultatott fel az állatkert, de már szinte kezdettől fogva volt zsiráfja, mely Erzsébet királyné ajándéka volt. Ferenc József 34 állatot ajándékozott az állatkertnek. Az állatkert életét a történelem, a vezetőségi viszályok és financiális problémák is nehezítették, mely utóbbiakat az első évtizedekben részint mutatványosok és néprajzi előadások szervezésével próbálták ellensúlyozni.

A honfoglalás ezeréves évfordulója alkalmából, 1890-ben számos új, egzotikus állatot vásárolt az állatkert, de sajnos lassanként tartott a csőd felé, mely 1907-ben el is következett. Ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter javaslatára az üzemeltetés fővárosi kézbe került, majd hamarosan átépítették. 1912. május 20-án ismét kinyitott, Európa egyik legmodernebb állatkertjeként. A két világháború időszaka hatalmas megpróbáltatást, nagy állatveszteséget jelentett, de az '50-es, '60-as évektől ismét egyre fejlődött, bővült. Fontos mérföldkő, hogy a '60-as évek végétől, Szederjei Ákos igazgatósága alatt az állatok mentális állapotára is nagyobb figyelmet kezdtek fordítani.

Családi fotók az állatkertből

Bármilyen rögös volt olykor az állatkert útja, bármennyire megtépázta a történelem, és akármi zajlott is a kulisszák mögött, mindig az emberek, de főleg a gyerekek szeretett állatkertje volt, mint azt a következő nosztalgikus fotók is bizonyítják.

Fotó az állatkertről: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

Ezt is szeretjük