4 praktika, amivel szabadidőt spórolhatsz

Ha állandó időzavarban vagy szülőként

A jó szülőt egy hajszál választja el a mártírtól. Legyél az előbbi!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyszüleink idejében még ritkaságnak számított, hogy az édesapa és az édesanya is dolgozik, és az egyszülős háztartás sem volt mindennapos. Ma mindkét családtípus terjedőben van - az élet már csak ilyen.

Dolgozó anyaként vagy egyedülálló szülőként azonban kevesebb időd is jut magadra - és talán azt a keveset is sajnálod, mondván, hogy fordíthatnád a kicsire is. Így azonban testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt kizsákmányolod magad, kiürült poharadból pedig senkinek sem tudsz tölteni. A jó szülőt csupán egy hajszál választja el a mártírtól. Segítünk, hogy te az előbbiek közé tartozhass.

Ha az öltözködés nem akar véget érni

Nemcsak idegtépő, de időrabló dolog is, ha a kicsi öltöztetése és vetkőztetése rendszeresen visításba és rugdosásba torkollik. Ezt megelőzendő fontos, hogy határozottan, de méltányosan urald a helyzetet, néhány kompromisszumot azonban érdemes megkötnöd a cél - azaz a relatíve gyors és főként hisztimentes öltözködés - érdekében.

Először is már este készítsd ki a másnapi darabokat, és ne ajánlj fel a gyerkőcnek számos változatot, hogy mit vehet fel. Két lehetőség bőven elég egy apróságnak, akinek még semmi érzéke a választáshoz, és az egyes darabok stílusa vagy hordhatósága tökéletesen érdektelen számára. Ha rajta múlna, lehet, hogy pucéron menne a boltba, vagy a bugyiját húzná a fejére. Ugyanakkor könnyítsd meg a dolgát azzal, hogy olyan darabokat választasz, amelyekkel könnyen boldogul.

Miközben öltözködik, apró, de teljesíthető feladatokkal bátorítsd. Folyamatosan kommentáld, amit tesz, és ne fukarkodj a dicsérettel. Mókázni is szabad, sőt, egyenesen kívánatos!

Ha már hajnalban kukorékol a gyerek

Ha kisgyerek van a háznál, bele kell törődnöd, hogy a szombat-vasárnapi finom lustálkodásoknak egy időre befellegzett. Ám már a néhány éves apróság is képes felfogni, hogy más a reggel, és megint más a hajnalhasadás.

Valószínűleg nem fogod tudni meggyőzni a kis pacsirtát arról, hogy menjen vissza aludni - ugyanakkor megteheted, hogy visszakíséred az ágyába, és elmagyarázod neki, hogy bár még nagyon-nagyon korán van, azért csendben játszhat az ágyában vagy a szobájában, amíg te felkelsz - különösen, ha valamilyen apró jutalmat is kilátásba helyezel.

Ha nyűgnek érzed a napi teendőket

A gyereknevelés kőkemény munka, de hatalmas öröm is. Az pedig egyedül rajtad múlik, hogy milyen perspektívából ítéled meg a feladataidat - azaz képes vagy-e a munkát örömmé változtatni. Ha felállítod a korlátokat, kijelölöd a határokat, és ragaszkodsz hozzájuk, egyszer csak élvezni kezded majd a gyerekkel kapcsolatos teendőket - így pedig túl azon, hogy kevésbé terhelnek meg, hamarabb is végzel velük.

Nagyon fontos, hogy boldogságra lelj ebben a csodálatos időszakban, amely nem mindig látszik csodálatosnak, de sajnos nagyon hamar véget ér.

A legszebb mesék
A mesék kiválóan lekötik a kicsik figyelmét. Kattintsd ide, és válogass a legszebb klasszikusok közül!

A tökéletes játszósarok

A kisgyerek - ha nem is túl hosszan, de - a játékkal tudja leginkább elfoglalni magát, nem beszélve arról, hogy ez a legfontosabb fejlesztő tevékenység. Teremtsd meg a játék ideális feltételeit videónk segítségével!

Néha figyelj csak magadra!

Szülőnek lenni nagyon fontos szerep, így nem hanyagolhatod el testi-lelki-szellemi ellenálló képességedet. Nem normális dolog, ha lehetetlennek tartod, hogy elmenj egy moziba vagy elolvass egy újságot - de ezen a ponton talán visszakérdezel, hogy mégis mikor tedd mindezt.

Ilyen jönnek képbe a segítségek, leginkább a nagyszülők. Persze akadnak családok, ahol nincs nagymama-nagypapa, esetleg még ők is dolgoznak. Kompromisszumos megoldásként szóba jöhet a bébiszitter is, feltéve persze, hogy nem kerül többe, mint amennyit te keresel azonos intervallumra kivetítve, hiszen ez esetben nyilván nem engedheted meg magadnak ezt a fajta szolgáltatást.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ám összefoghatsz egy - vagy több - másik, hasonló helyzetben lévő anyukával, és a gyerekfelügyelet úgymond lebarterezhetitek. Egyszer ő vigyáz a te gyerekedre, máskor te az övére - így időnként mindketten kiszabadulhattok a szobafogságból, anélkül, hogy akár egy fillért is ki kellene adnotok.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada című könyve alapján készült, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük